Czy odstęp pomiędzy oponą a amortyzatorem będzie ok?

20 Sty 2019, 09:45

W203 COUPE C180 KOMPRESSOR 143KM 105 KW 2005r
Mam lipę albo przesadzam bo sie nie znam. Więc sprawa wygląda tak:
7J x 16 ET31 205/55/16 na moje oko są równo z brzegiem błotnika (do tego samochodu są ori felgi wlaśnie na przód max 7.5)
Zdjęcie

a celuję w 8J x 17 ET35 oraz 225/45/17, i po założeniu nowego koła, odległość pomiędzy oponą a amortyzatorem będzie wynosiła 6mm, Zdjęcie )(btw. pomiędzy oryginalną oponą a amortyzatorem jest teraz jakies 21mm)
Z drugiej strony (zewnętrznej) opona względem tej przedstawionej na zdjęciu będzie wystawać 6mm
Niestety felgi na których mi zależy są szerokości 8J,.. 7.5 by było idealne ale to już ma 16''..
Jakieś porady?
Czy ta odległość od opony do amortyzatora jest ok?
Czy jeżeli bym tam założył dystans 0,5cm i zrobiło by się na zewnątrz dodatkowe 1,1cm względem ori koła to w porównaniu do zdjęcia jest nadal ok czy to już źle będzie wyglądać bo będzie wystawać?

dzięki! :ok:
galaxy01
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Suzuki Jimny
    Jimny jest obecnie najtańszym osadzonym na ramie autem terenowym, które jest oferowane w polskich salonach. Jego ceny zaczynają się od 64 900 zł. W tej kwocie otrzymamy pojazd napędzany silnikiem o pojemności 1,3 litra ...