Czy odszkodowanie zostanie wypłacone?

23 Paź 2012, 14:12

Witam.

Dziś spotkała mnie nieprzyjemna sytuacja. Gdy moje auto stało na parkingu to podczas cofania tyłem lekko uderzył hakiem w nie drugi pojazd. Mnie osobiście przy tym zdarzeniu nie było, ale dziewczyna mówi, że był spory huk. Sprawca całe szczęście na razie zachował się w porządku i nie uciekał, tylko dał wszystkie dane itd., chociaż dla niego "nic się nie stało, bo on nic nie widzi".

Mój zderzak jest lekko wgięty i rzeczywiście z daleka tego nie widać, ale jak się bliżej ktoś przyjrzy to jest on delikatnie wgięty i porysowany - w miejscu uderzenia lakier jest popękany.

Szkodę zgłosiłem, wszystko zostało przyjęte i ma przyjechać ktoś do wyceny. Zastanawia mnie tylko czy nie będzie gadki w stylu "panie to za mała szkoda do wyceny" czy coś w tym stylu. Fakt faktem nigdy nie miałem takiej sytuacji i nie wiem jak to wygląda, ale trochę się tego obawiam. Dodam, że zderzak w tym miejscu jest trochę luźniejszy.

Jak widzicie tą sytuację? Chodzi mi przede wszystkim o to, żeby to naprawić i sprawdzić czy ewentualnie nie powstały jakieś większe, wewnętrzne uszkodzenia.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

23 Paź 2012, 17:00

Facet spowodował wypadek, podał swoje dane, przyznał się. Jest szkoda, którą z jego ubezpieczenia trzeba naprawić. Masz wgięty zderzak, luzy i zarysowany lakier. OC musi to sfinansować- po to je się płaci co rok czy pół roku.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

23 Paź 2012, 17:24

Los_Dawidos napisał(a): sprawdzić czy ewentualnie nie powstały jakieś większe, wewnętrzne uszkodzenia.

W takim przypadku dobrze jest aby dokonanie oględzin przeprowadzić w jakimś warsztacie blacharsko-lakierniczym lub w miejscu gdzie będzie możliwość zdjęcia tylnego zderzaka przy rzeczoznawcy. Przed jego wizytą nie należy nic rozbierać , zdejmować itp......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Paź 2012, 19:38

Dzięki serdecznie za odpowiedź.
Los_Dawidos
Aktywny

07 Lis 2012, 21:17

Tak jak koledzy pisali, odszkodowanie się należy. Poza tym Twoje auto stało zaparkowane, więc jego stan techniczny nie miał żadnego wpływu na całą sytuację. W razie problemów z ubezpieczycielem pisz skargę do rzecznika ubezpieczonych i KNFu

[Aby zobaczyć PDF musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

frees
Obserwowany

Miejscowość: Rybnik
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Lis 2012, 00:17

Niestety mam przeczucie, że łatwo nie będzie, a jest to dla mnie o tyle dziwne, że Generali to raczej poważna firma z tradycją, a nie jakiś sztuczny twór typu Link4. Rzeczoznawca był u mnie w piątek, dwa tygodnie temu i na koniec stwierdził, że tydzień, no góra dwa tygodnie dostanę mailowo wycenę itd. Na tym temat się urwał. Jutro dzwonię do Generali i zmarnuję przy tym ze 20 minut, żeby spróbować dowiedzieć się jak sprawa ma zamiar się zakończyć.
Los_Dawidos
Aktywny

10 Lis 2012, 23:10

Nie odpuszczaj, bo pewnie nic nie będziesz naprawiał, a za wymianę zderzaka 800-1000 zł wyszarpiesz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika