Czy opłaca się kupować diesla do 6tys?

13 Mar 2010, 15:09

Witam wszystkich i dziękuje z góry za wypowiedzi.

Czy warto kupować diesla do 6000zl? Jeśli tak to jakie modele polecilibyście. Oczywiście wymagania są standardowe i utopijne: niedrogi, ekonomiczny, nieawaryjny. Jeśli chodzi o markę to dowolna, byle rozmiar samochodu nie był gabarytów fiata 126p.

Szczerze to zastanawiałem się wcześniej nad opcją Lanos na gazie, ale to nie jest temat tej dyskusji.
denvol
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

13 Mar 2010, 15:16

Do 6 tys diesla to może jakaś felicja, astra, mondeo albo passat b3.
qbson
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

13 Mar 2010, 15:23

Tak jak kolega wyżej napisał a od siebie dodam jeszcze Passata B4,za te pieniądze znajdziesz takiego z początku lat produkcji (1993-1994rok).Widze że wspomniałeś też o Lanosie,jeśli masz jakieś pytania to zapraszam na priv albo tutaj na forum.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Mar 2010, 16:20

Właśnie Lanosa kupie za takie pieniądze w okolicach 1999roku. Chciałbym kupić już z instalacją aby w koszty nie iść. Tylko z tego co czytałem i z różnych wypowiedzi wywnioskowałem, że może być w tym momencie mocno wyeksploatowany silnik w wyniku współpracy z gazem. A diesel chyba cieszy się większą stabilnością i niezawodnością. Szczerze to jednak wolałbym kupić troszkę coś młodszego niż rocznik 1994.
denvol
Nowicjusz

13 Mar 2010, 17:04

No to z tych wymienioncy narazie pozostaje Felicja,Astra i Mondeo,te auta beda napewno młodsze niz 1994rok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 21:16

Co do głównego wątku to pozwolę się nie wypowiadać, ale nawiążę do LANOSA. Mój ojciec jeździł LANOSEM przez prawie 5 lat, przez cały czas był w nim gaz i samochod byl bezawaryjny, przejechal na tej instalacji cos ponad 120tys km i w zyciu nie zawiodl. Zawsze dowozil z punktu A do B. Ja polecilbym Cie kupic poczciwe DAEWOO z 99 roku niz starego PASSATA z 93 roku. Czesci do DAEWOO sa tanie i latwo dostepne, tak jak do PASSATA, ale mimo wszytsko roznica rocznikowa jest dosc znaczna
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazowieckie
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus 1.8 tdci
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego
    Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...
    Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...

13 Mar 2010, 21:23

No to w takim wypadku najlepiej jednak kupić lanka i samemu założyć gaz. Myślę że to jest najlepsze rozwiązanie, bo silniki w dieslach w samochodach do 6tys też mogą być mocno wyeksploatowane.
qbson
Początkujący

13 Mar 2010, 21:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tu masz przyklad daewoo, spojrz na rocznik, wyposazenie jakie ma, CENE ktora Ciebie interesuje i przebieg. (no pod warunkiem ze nie jest krecony ;) )
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazowieckie
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus 1.8 tdci

13 Mar 2010, 21:27

No dokładnie. A wiadomo z ilu będzie skręcony w takim dieslu z rocznika 1994 przykładowo. Nawet jeżeli w lanosie byłby kręcony z tych 200tys to i tak myślę że powinien jeszcze pojeździć dość długo.
qbson
Początkujący

13 Mar 2010, 21:49

Większosc Lanosów spokojnie robi nawet i 300tys.km,i co do tych małych przebiegów to z pewnego żródla wiem że takie przebiegi sie zdarzają,np u mnie tak jest ojciec ma Lanosa,rocznik 1998 i auto ma przejechane ponad 120tys.km i przebieg jest autentyczny :!:
Barol
Awatar użytkownika

14 Mar 2010, 13:57

dominator1988 podesłał linka z bardzo przyzwoitą ofertą. Szkoda, że został już sprzedany...taki egzemplarz z miłą chęcią przygarnąłbym... Jak się natkniecie na jakieś fajne oferty to podeślijcie proszę :)
denvol
Nowicjusz

14 Mar 2010, 16:24

Tylko że połączenie silnika 1.6 16V z gazem w Lanosie nie rokuje nic dobrego,gdyż optymalną jednostką do gazu w Lanosie jest silnik 8V (w przypadku Lanosa to tylko i wyłącznie silnik 1.5 8V 86km).

O takie coś dokładnie i myśle że oferta warta zainteresowania.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

14 Mar 2010, 17:20

Dokładnie tak jak barol pisze.Ten Lanos z linku wygląda na naprawde zadbanego no i wyposażenie niczego sobie a i cena przystępna.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

14 Mar 2010, 17:22

Już poszedł :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Mar 2010, 17:26

No przed chwilą musiało byc ściągniete ogłoszenie.
Znalazłem jeszcze takiego Lanosa:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika