Czy opłaca się kupować starsze Porsche?

09 Mar 2009, 17:46

Witam! Jestem zainteresowany kupnem auta. Na początku myślałem o audi a5, takie fajne coupe, eleganckie, normalne. Przeglądając oferty trafiłem na Porsche i sobie pomyślałem, czy może nie kupić takiego porszaka? Fundusze to w przybliżeniu 150tys. Interesują mnie takie modele jak Carrera i Cayman, rocznik przykładowej carrery 4s która mnie interesuję to 2003 i 78tys. na liczniku, stan wizualny-idealny, natomiast cayman z rocznika 2007 jest o dziwo tańszy o 20koła(nie rozumiem dlaczego?) Interesują mnie samochody tylko w Polsce. Czy opłaca się inwestować w takie coś? Może macie lepsze propozycje?

Pzdr
3fF
Nowicjusz

0

09 Mar 2009, 17:56

To że nowsze auto jest tańsze to możliwe, że jest uszkodzone. Musiałbyś się dokładnie zapytać właściciela. A jeżeli chodzi o inne propozycje to nie myślałeś może o 911 lub Boxter?
erykoski5
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Leszno
0

09 Mar 2009, 18:21

no porsche fajna zabawka ale czesci sa masakrycznie drogie,kiedys w gazetce motoryzacyjnej byl artykul o jakims porsche i nowy oryginalny tylny spojler kosztowal 12tys.euro :?
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

09 Mar 2009, 19:09

PYTANIE "Czy opłaca się kupić...? jest absolutnie nie na miejscu w stosunku do takiej marki, jak Porsche. Takich samochodów nie kupuje się z pewnością dlatego, że się "OPŁACA"... Słowo "INWESTOWAĆ" również nie jest na miejscu, bo co to za inwestycja, która ma ujemną stopę zwrotu...
Opłaca, to się kupić teraz akcje Citibanku :-).
Jimbo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
2

09 Mar 2009, 19:16

erykoski5 napisał(a):To że nowsze auto jest tańsze to możliwe, że jest uszkodzone. Musiałbyś się dokładnie zapytać właściciela. A jeżeli chodzi o inne propozycje to nie myślałeś może o 911 lub Boxter?

sorry że nie na temat ale to jest porażające, kolega mówi że interesuje go Porsche carrera, a ty mu proponujesz 911 przecierz to jest to samo auto jak ktoś kto choć troche się interesuje motoryzacją może tego niewiedzieć :shock: A co do tematu to ja bym wolał starszą 911 niż nowsze A5, a może jeszcze prawie nowego nissana 350z [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska
0

09 Mar 2009, 20:00

erykoski5 napisał(a):To że nowsze auto jest tańsze to możliwe, że jest uszkodzone. Musiałbyś się dokładnie zapytać właściciela. A jeżeli chodzi o inne propozycje to nie myślałeś może o 911 lub Boxter?

Auto nie jest uszkodzone, jest sprowadzone z zagranicy po wszystkich opłatach i kosztuje 140tys. zł (caymanS)

911 to carrera :D

boxtery mi się nie podobają i odpadają cabrio

barol91 napisał(a):no porsche fajna zabawka ale czesci sa masakrycznie drogie,kiedys w gazetce motoryzacyjnej byl artykul o jakims porsche i nowy oryginalny tylny spojler kosztowal 12tys.euro :?

owszem boję się napraw itd. dlatego baaardzooo boję się kupowania używek, no ale niestety 400tys. złotych to ja nie mam... nie zamierzam wymieniać spojlera - jeśli rozbije samochód, to już go nigdy nie naprawię - taka prawda.

Jimbo napisał(a):PYTANIE "Czy opłaca się kupić...? jest absolutnie nie na miejscu w stosunku do takiej marki, jak Porsche. Takich samochodów nie kupuje się z pewnością dlatego, że się "OPŁACA"... Słowo "INWESTOWAĆ" również nie jest na miejscu, bo co to za inwestycja, która ma ujemną stopę zwrotu...
Opłaca, to się kupić teraz akcje Citibanku :-).

ok, ok. Chodzi mi o to, czy takie porsche z 2003-2006 za ok160patyków nie jest jakimś złomem, który się rozleci zaraz.

gdyby nie kryzys to nie szukałbym teraz porsche tylko bmw3 z 2000 :)
3fF
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo 1600 Spider "Duetto", 1966 rok
    1600 Spider "Duetto" zadebiutował w 1966 roku, prezentując się w oryginalnym i niekonwencjonalnym wzornictwie - dzieł Pininfarina - który wyraźnie odróżniał się od innych wersji z gamy Giulii, dzięki niskiemu ...

09 Mar 2009, 20:10

Porsche to bardzo wytrzymałe i mało awaryjne samochody.
Proszę spojżeć na raporty Tuv zawsze Porsche znajduje się w pierwszej piątce.

Co do różnicy cen pomiędzy Caymanem a Carrerą. Cayman jest słabszy i o wiele tańszym Porszakiem niż Carrera i z tąd ta różnica cen. A dokładnie jaki model Ciebie interesuje??
Polecam model Carrera 911 (996) 4 bądź 4s. bo raczej na odmiany Turbo, Turbo S nie będzie Cię stać :wink:

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
1

09 Mar 2009, 20:39

w sumie właśnie takie mnie interesują, jeden to:
carrera 4s z 2003 78tys.km 160tys zł
carrera wersja normalna z 2006 39tys. km 200tys. zł
Porsche Cayman S Chrono 3.4 2005r. 45tys. km 195tys. zł
no i ten (to ten podejrzanie tani ;) ) [link do oferty na Allegro wygasł]
3fF
Nowicjusz

0

09 Mar 2009, 21:53

no auto z USA wiec wiesz moze byc wyklepane bo zazwyczaj z USA przywozone sa auta powypadkowe
Barol
Awatar użytkownika

0

10 Mar 2009, 08:39

użytkowników porsche na tym forum pewne nie wielu wiec dobrych opinie nie bedzie zbyt wiele.przy takim samochodzie nie należy oszczędzać na mechanika tzn. na wstępne oględziny samochodu przed jego kupnem.najlepiej jabys udał sie do dobrego warsztatu w celu sprawdzenia auta.a czy sie opłaca kupic czy nie to mysle ze juz jest rzeczą gustu.usterki w takich samochodach to raczej żadkośc.ale jak cos sie zepsuje to porafia pociagnac po portfelu.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk
0

10 Mar 2009, 20:58

Jedyną sensowną odpowiedzią na taką cene Caymana jest to, że auto zostało sprowadzone w momęcie taniego kursu euro, albo powypadkowe :twisted:
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

11 Mar 2009, 17:33

w sumie myślałem też nad mercedesem sl 500 począwszy od rocznik 2002 bardzo ładnie się prezentuję, jakieś opinie?
3fF
Nowicjusz

0

11 Mar 2009, 17:59

a moze by tak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo uwazam ze dosc ciekawe i najbardziej szukane przez mlodych kierowcow [link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

0

11 Mar 2009, 18:31

no ale ja szukam wśród samochodów europejskich marek. Ma być sportowo i ekskluzywnie, czyli skórzana tapicerka, drewno, itd. Wydaję mi się, że mercedes sl 55amg będzie jak w morde strzelił. :)
3fF
Nowicjusz

0

11 Mar 2009, 18:35

A co powiesz na

BMW M3 E46??
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0