Czy opłaca się kupować tani rozrząd?

24 Sty 2011, 00:25

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Peugeota 306. :) Kupiłem go tyle co, niestety poprzedni właściciel nie pamięta kiedy robił rozrząd (tymbardziej nie jest to nigdzie udokumentowane). Tak więc czeka mnie właśnie ta czynność. Jako że po kupnie samochodu cienko stoję z finansami, chcę zrobić to w miarę po kosztach (bez wymiany pompy wody). Czy opłaca się kupować tani zestaw, jak np. tutaj: [link do oferty na Allegro wygasł] ? Zależy mi na tym żeby wszystko nagle nie pierdykło, tylko dlatego że oszczędziłem parę złotych. Mam tutaj na myśli to, jakie są szanse że taki tani pasek się zerwie i rozwali mi silnik? :)

No i pytanie nr dwa: ile mniej-więcej kosztuje usługa wymiany rozrządu?
Bartonek
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

24 Sty 2011, 16:47

Widzisz ten pasek DAYCO?! Wiesz co to oznacza?!Żaden z paków klinowych jakie dotychczas miałem, nie wytrzymał bez piszczenia i rozciągnięcia się tak długo ,jak DAYCO :!: Możesz kupować ten zestaw w ciemno :!: DAYCO to nie byle jaka firma, rolka też będzie solidna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Sty 2011, 10:24

atis widzisz ,to nie jest tak jak oni piszą :!: Czy niska cena jest gwarancją tego,że część musi być do kitu?! Kupiłem na Allegro oryginalny termostat do Mercedesa(ze znaczkiem MB,made in Germany Stuttgart),potem z ciekawości zapytałem kolegi z ASO MB ile kosztuje u nich ta część(taka sama :!: )Okazało się,że taniej :!: :grin: Czyli co,MB oferuje części niższej jakości :?: .Kolega się uśmiał i powiedział,my czasami mamy części taniej jak inni,tylko ludzie myślą,że MB to koniecznie zdzierca a tak nie jest! Tutaj mamy DAYCO,a to jest kanadyjski producent,nie chiński.Wszystko zależy od marży,można się przejechać myśląc w ten sposób.Powiem tak,według mnie pasek klinowy BOSCHA do DAYCO się nie umywa,miałem BOSCH-a,teraz od kilku lat mam DAYCO i ciągle nie piszczy :!: Naturalnie BOSCH mnie nie zawiódł,nie urwał się, ale znacznie szybciej zaczął się rozciągać. :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)