Czy opłaca sie miec własne auto??

22 Lis 2010, 22:24

Samochód jest moją najdroższą zabawką w domu ( poza motocyklami :) ), ostatnio jak podliczałem domowy budżet to sie za głowe złapałem ile $$ poszło rocznie na eksploatacje i utrzymanie auta, a wcale dużo nie jeżdże od ok 10 - 15tys km rocznie, głównie dojazdy do pracy ok 10km i gdzieś dalej w weekend, ostatnio już nawet staram sie ograniczac te jazde zeby troche wiecej zlotowek zostało w portfelu o ktore coraz trudniej.

Już dosyć dawno dowiedziałem się o opcji wynajmu auta, jest kilka takich firm które za okresloną opłatą po protsu wynajmuja nam samochod na termin jaki nas interesuje. Z ciekawości sam skorzystałem czterokrotnie. Co mnie zaskoczyło to to że dawano mi zawsze praktycznie nowe maks 3 letnie auto, bez zadnych wiekszych zobowiązań w przypadku jak to sie ma do kredytu czy leasingu. I tak sie zastanawiam czy wynajem nie jest bardziej korzystny od posiadania własnego auta ??

Odpadają koszty przeglądów, ubezpieczenia, serwisowania samochodu...... w dodatku ma sie zawsze "świeży" samochód.

Druga sprawa to odpada koszt związany z utratą wartości auta która w przypadku młodych roczników jest dość znaczna. Co o tym sądzicie ??
szybki708
Początkujący

22 Lis 2010, 23:48

Nie wyobrażam sobie tego na dłuższą metę. Auto zazwyczaj wypożyczam z wszelkich rent carów podczas pobytów za granicą, ale w swoim kraju to dla mnie absurd ;) Koszty własnego auta są, ale czy aż tak duże żeby sobie odmawiać (jak dla mnie) podstawowego środka transportu?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

23 Lis 2010, 19:25

Środek transportu to jedno a zamiłowanie? Wyobraz sobie, że wypożyczasz sobie psa żeby z nim pospacerować bo koszty weterynarza, odrobaczania i karmy są wysokie :mrgreen:
Ja tam lubię swój samochód i koszty traktuję jako zło konieczne. Wypożyczając samochody czułbym się jakbym chodził w cudzych butach, a w swoim jestem u siebie.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

24 Lis 2010, 17:13

Dokładnie. Co swoje to swoje. Ja samochód traktuję bardziej jako coś dla mnie bardzo ważne, a nie tylko zwykły środek transportu :mrgreen:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

24 Lis 2010, 17:47

Swoje to jednak swoje zawsze wiesz, że stoi i czeka aż będzie potrzebne a jak dbasz to wiesz, że nigdy Cie nie zawiedzie a i czasami można sobie coś podłubać coś zobaczyć dla mnie samochód to też coś więcej niż tylko środek transportu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

24 Lis 2010, 19:27

PrezesArtek napisał(a):Swoje to jednak swoje zawsze wiesz, że stoi i czeka aż będzie potrzebne

Jak musiałem zostawić swojego żuczka u mechanika to myślałem, że oszaleję. Podchodzę do okna, patrzę a jego nie ma :sad: Obłęd jakiś :mrgreen: A jak zostawiałem kluczyki to prosiłem mechanika żeby uważał i był dla niego dobry. :mrgreen: Dobrze, że to znajomy bo inny pewnie by po karetkę zadzwonił :mrgreen: :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...

25 Lis 2010, 13:04

Dla mnie też Lani to więcej niż tylko środek transportu,czasami to nawet potrafie z nim rozmawiać :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

25 Lis 2010, 18:09

A co Ci odpowiada? :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2010, 18:16

Nic bo to jakbym sam do siebie nawijał :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Lis 2010, 19:01

Oj. Lepiej o tym nie rozpowiadaj. Bo skończysz w kaftanie :mrgreen: :wink:

[ Dodano: 25 Listopad 2010, 18:07 ]
Ja się przyznam, że czasami poklepię swojego drania jak konia gdy dobrze sobie poradzi w błocie, albo przepraszam go gdy coś spieprzę :oops: Ale nikomu o tym nie mów, to sekret :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2010, 19:13

No przecież :mrgreen: my to jak małe dzieci :grin:
Barol
Awatar użytkownika

25 Lis 2010, 19:20

I dlatego opłaca się mieć własne auto bo to taka zabawka dla dużych dzieci. Na dodatek nie dość, że bawi ale jeszcze jest praktyczna i daje dużo niezależności. Ja przez długie lata broniłem się przed samochodem rękami i nogami, motoryzacja obchodziła mnie mniej niż zeszloroczny śnieg a terez nie wyobrażam sobie jak by to bylo bez samochodu.
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lis 2010, 19:24

Hehe no tak też jest,mnie 4kółka kręciły i kręcą od małego :wink:
Barol
Awatar użytkownika

12 Gru 2010, 00:15

Potrzebny jest nam kaftan bezpieczeństwa. Ja tez gadam do mojej Krówki!

W temacie: jasne że sie nie opłaca!

Jak cygary, gorzała i sex!

Kupując auto za 100 tys zł jesteśmy pierwsze lata w plecy na wysokości wynajmowania taxi na codzien. Gdy sie śmiga 2x10 km dziennie.
Ale auto ma byc jak pies! Ma czekac na podwórku. hej!
baca350
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

13 Gru 2010, 17:43

Zgadzam się z bacą
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo