Czy opłaca się sprzedawać auto z zagranicy w Polsce?

10 Kwi 2017, 22:25

Witam wszystkich. Niestety nie znalazłem tematu o podobnym problemie więc chciałbym zapytać o zdanie i poradę wszystkich forumowiczów. Posiadam samochód zarejestrowany na mnie w Niemczech (Ford) i kupiłem sobie drugi (Kia). Forda chciałbym sprzedać albo w Niemczech albo w Polsce, tylko nie wiem co będzie bardziej opłacalne dla mojej kieszeni. Jeżeli zdecydowałbym się na sprzedaż w Polsce jakie kroki muszę podjąć? Rejestrować pierw na siebie i później sprzedać czy tylko sprowadzić i sprzedać z niemieckimi dokumentami? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź :) Jeżeli ktoś miał kiedykolwiek podobny problem proszę o poradę :) Pozdrawiam!
Jumbo19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 11 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.5 DCI 82KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Kwi 2017, 13:45

Jeśli chodzi o cenę, to najlepszym źródłem informacji będą zapewne internetowe giełdy samochodowe, na których zweryfikujesz rynek. Poza tym myślę, że łatwiej będzie Ci sprzedać samochód zarejestrowany w Polsce, bo im mniej formalności do załatwienia dla kupującego, tym lepiej.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy kierowca może używać świateł awaryjnych?
    W jakich okolicznościach kierowca może używać świateł awaryjnych: postój z powodu uszkodzenia pojazdu lub wypadku. Włączanie tych świateł, gdy chcemy zatrzymać się w miejscu niedozwolonym jest niezgodne z obowiązującymi ...
    Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...