Czy prawo jest dopracowane?

25 Sty 2020, 21:15

Zwykła sytuacja:
Jadę na przegląd. Wszystko ok, diagnosta spisuje licznik w samochodzie i wprowadzając cyferki do komputera myli się. I zamiast np. 245.888 wpisuje 145.288. Po 5 miesiącach zatrzymuje mnie policja do kontroli i okazuje się, ze licznik jest cofnięty o powiedzmy 70 tyś km. Tak naprawdę z winy diagnosty. Samochód zostaje odholowany na parking policyjny żeby sprawdził go biegły, ja jestem bez samochodu i do tego sprawa w sądzie.
Czy to jest normalne?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2020, 21:26

MotoAlbercik napisał(a):Jadę na przegląd. Wszystko ok, diagnosta spisuje licznik w samochodzie i wprowadzając cyferki do komputera myli się. I zamiast np. 245.888 wpisuje 145.288. Po 5 miesiącach zatrzymuje mnie policja do kontroli i okazuje się, ze licznik jest cofnięty o powiedzmy 70 tyś km. Tak naprawdę z winy diagnosty.
To rozmyślanie nad szukaniem dziury w prawie czy fakt ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sty 2020, 22:00

MotoAlbercik napisał(a): I zamiast np. 245.888 wpisuje 145.288.

Chyba na odwrót :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

26 Sty 2020, 17:19

MotoAlbercik napisał(a):I zamiast np. 245.888 wpisuje 145.288.

yeti65 napisał(a):Chyba na odwrót

Tak - przepraszam. Na przeglądzie na liczniku jest 245.888, a diagnosta wpisze 345.888. I kilka miesięcy po OBT policja widzi na liczniku np. 246.246 km, a w CEPIK-u jest 345.888. Więc licznik został cofnięty.
bonifacy napisał(a):To rozmyślanie nad szukaniem dziury w prawie czy fakt ?

Niestety fakt - mój kolega obecnie zmaga się z takim czymś. Diagnosta źle wpisał przebieg i teraz są problemy...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sty 2020, 17:58

Też mnie interesuje ten temat bo znam podobną sytuację, gość ma 160k przebiegu, zrobił przegląd i diagnosta mu pacną 260k, nie przejmuje się tym bo on tym autem nie jezdzi po PL ale co dalej? co przy następnym przeglądzie? przy sprzedaży? Najgorsze jest to że to był pierwszy przegląd w PL.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sty 2020, 19:27

Ze temat ten to bagienko :mrgreen: nawet powiem ze śmierdzace to wiem doskonale...Sam miałem taki przypadek...Akurat bylo to 08.03. i nie wiem jak ale dodałem 8 ...Jednak gościu byl kumaty/dostał zaświadczenie co jest obowiazkiem kazdej SKP... :!: :!: :!: / i na drugi dzień wszystko poprawiłem...Dla mnie jest to proste jak budowa cepa a mianowicie:żądać od diagnosty zaświadczenia oraz po zakończeniu OBT wszystko"przetrawić"co jest wpisane na tym świstku papieru.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

26 Sty 2020, 20:14

No tak. Tylko pytanie - czy obecnie, diagnosta ma obowiązek dać jakieś zaświadczenie o przejściu OBT? I czy tam powinno być napisane jaki przebieg wpisano w CEPIK? Bo to rozwiązywało by sprawę - po zakończonym badaniu, dostaję wydruk z komputera z wszystkimi danymi, które diagnosta wklepał w komputer, sprawdzam i ok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sty 2020, 20:46

MotoAl wcześniej napisałem
Migi60 napisał(a)::żądać od diagnosty zaświadczenia
Jak jeszcze pracowałem 3 lata temu to takie coś było obowiazkiem kazdego diagnosty.Jak to wygladało w zyciu to juz nie bedę pisał.Wiadomo jak to u prywaciarza:tusz,papier itp a to$$$$.A wię jak Kowalski lub Nowak nie będzie się upominał to Wacek nie drukuj... :( Na chwilę obecną nie wiem czy to obowiązuje czy tez coś sie zmieniło...Niby 3 lata to niewiele ale jednak...
MotoAlbercik napisał(a): I czy tam powinno być napisane jaki przebieg wpisano w CEPIK?
Na zaświadczeniu z badania wszystkie parametry pojazdu typ:vin,przebieg,nr.rej. itp muszą się zgadzać z danymi w kompie...Powiem inaczej:w kompie jest to co na zaświadczeniu i vice versa... :!:
Ps.Często sprawa ta rozbija się o gapiostwo klienta.Jego pierwszoplanową sprawą jest:autograf i stempel diagnosty w DR... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Sty 2020, 23:21

Czyli teraz trzeba żądać od diagnosty wydruku z przeglądu i sprawdzić w pierwszej kolejności przebieg, czy się zgadza. I sprawa będzie załatwiona :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2020, 00:03

No tak by wychodziło a co z sytuacjami o których wspominaliśmy, jak odkręcić takie cuś?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sty 2020, 11:21

No właśnie. Bo policjantów nie interesują nasze tłumaczenia. Dla nich jesteśmy z góry założonymi przestępcami. Biorą auto na lawetę na parking, sprawdza je biegły, my lądujemy w sądzie. I jak się w tym sądzie bronić?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2020, 14:09

Ja myślę, że zawsze warto sobie zrobić zdjęcie przebiegu w czasie przeglądu żeby było wiadomo jaki on dokładnie był w tym dniu. Mogło by się ono przydać później przy takich sytuacjach jak opisujecie.

Teraz jeszcze pytanie czy jak dostajesz wydruk z poprawnymi danymi to czy inne cyfry mogą trafić do CEPIKu? Czy Diagnosta musi osobno przepisać ten przebieg do tamtego systemu? Czy też wystarczy kliknąć wyślij do CEPIK? Nie wiem jak to dokładnie działa więc pytam z ciekawości.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sty 2020, 14:28

Cichy77 napisał(a):Teraz jeszcze pytanie czy jak dostajesz wydruk z poprawnymi danymi to czy inne cyfry mogą trafić do CEPIKu?
Nie ma takiej opcji...
Cichy77 napisał(a):Czy Diagnosta musi osobno przepisać ten przebieg do tamtego systemu?
Nie...
Cichy77 napisał(a): Czy też wystarczy kliknąć wyślij do CEPIK?
Tylko i wyłącznie tak.Do CEPA idzie wszystko to co zostało wczesniej napisane w trakcie wykonywania OBT pojazdu...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP