Czy przeskoczył mi pasek rozżądu,mondeo 1.6 mk2

31 Mar 2009, 16:50

Witam mam taki problem.padł mi akumulator i prubowałem odpalić auto na popych ze wstecznego biegu.auto nie odpalilo dopiero na kable sie powiodło
.PO odpaleniu pracuje na 2500,3500 obr/m....czy mógł przeskoczyć pasek rozrządu? auto jest jagby troszkę słabsze.
mondeo 1,6 16v 97r gaz
pomóżcie aaa i jeszcze jak odłącze kostke od przepływomieza to spadają obroty na 500 1000 ale gaśnie i niestabilnie pracuje
rugo
rugo7
Nowicjusz

• 31 Mar 2009, 20:46

zacznij od odłączenia akumulatora na noc. niech się zresetuje. może wyłapał błędy. W większości 16-nastek jak pasek przeskoczy to usłyszał byś uderzenie tłoków o zawory i auto nie odpali. Zdejmij pokrywę rozrządu, ustaw na znali i będziesz wiedział.
    PS.Nie odłącza się kostek na włączonym zapłonie, bo jest duuuuuże prawdopodobieństwo że komputer złapie błędy.

pzdr
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

31 Mar 2009, 21:26

witam.morzesz napisać coś więcej o tym ustawianiu bo niebardzo wiem o co chodzi. a co myslisz o krokowcu?
    rugo
    rugo7
    Nowicjusz

01 Kwi 2009, 06:19

kolega chyba nie wie ze w fordzie nie ma znaków tylko rozrzad ustawia sie na blokady. to napewno nie rozrzad bo silnik by bardzo nierówno chodził albo by była kolizja, cos z elektroniką, a wogóle co za pomysł odpalac samochód na popych i to jeszcze na pasku.
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

01 Kwi 2009, 12:54

BYŁEM Z MUNDKIEM U MECHANIKA I OKAZAŁO SIE ZE TO SILNIK KROKOWY
    wie ktoś może jak powinien działać taki silniczek? bo w moim ten czarny tłoczek zatrzymał się pomiędzy tymi dwoma otworami i nie da się go ruszyć a on chyba powinien zamykać lub otwierać jeden z otworów.napiszcie jak to powinno wyglądać. pozdrawiam
    rugo
    rugo7
    Nowicjusz

01 Kwi 2009, 16:34

musisz go wymienic, steruje nim komputer uchylajac i zamykajac dopływ powietrza w celu utrzymania wolnych obrotów
    mlody861
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
      Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...
      Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
      Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...

01 Kwi 2009, 20:24

do "mlody861"

Moja wina, za szybko napisałem bez pomyślunku. Pokrywa zaworów do zdjęcia i 5 milimetrowy płaskownik jest potrzebny.

pzdr
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

02 Kwi 2009, 18:50

to nie wszystko, zapomniałes o odpowiednim trzpieniu do zablokowania wału wałki to nie wszystko
    mlody861
    Zaawansowany

02 Kwi 2009, 21:16

Trzpieniem blokuje się wał w 1,8 diesel.Wolne obroty w tym silniku reguluje tzw. zawor powietzra dodatkowego,ktory można rozkręcić i wyczyścić.Nagar dobrze usuwa środek do mycia grilla (kosztuje 6 zł).Cżęść elektryczną podłączamy na krotko kilka razy pod napięcie 12 V.Wewnętrzny trzpień ktory jest wciągany pzrez pole magnetyczne należy naoliwić.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

05 Kwi 2009, 07:02

nie prawda we wszystkich blokuje sie wał.
    mlody861
    Zaawansowany