Czy rzeczywiście sprzęgło do wymiany? Focus silnik 1.6

09 Wrz 2012, 18:12

Witam wszystkich :)
Ostatnio zakupilam Focusa silnik 1.6 z gazem i jest juz po wymianie rozrzadu i dwoch "drobnych" naprawach. Mechanik teoretycznie sprawdzony, wszyscy znajomi u niego naprawiaja swoje auta. Przy odbieraniu wozu powiedzial jednak, ze konczy sie sprzeglo i jak to ujal "w góry by się nie wybieral". Ale sama nie wiem co o tym sadzic. Naczytalam sie troche o objawach slizgania sie sprzegla i juz sama nie wiem czy koles nie chce tylko wyludzic kasy (zwlaszcza ze zrobil dwie rzeczy bez mojej wiedzy i tylko oznajmil przy odbieraniu samochodu z warsztatu). Auto ma dobre przyspieszenie nawet na najwyzszym biegu. Bez problemu wyprzedzam z piatki, auto nie wchodzi na obroty. Fakt, sprzeglo bardzo wysoko bierze... W zasadzie w osatnim momencie. Nie sprawdzalam jeszcze czy zgasnie na zaciagnietym recznym i wysokim biegu (tez gdzies przeczytalam, ze mozna tak sprawdzic). Generalnie nie bardzo wiem czy robic to sprzeglo? Czy to co opisalam to za malo zeby to stwierdzic? Macie jakies rady?
daisy45
daisy45
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Łódź
Auto: ford focus 1.6 2000r. benz+lpg

11 Wrz 2012, 15:52

daisy45 napisał(a):Nie sprawdzalam jeszcze czy zgasnie na zaciagnietym recznym i wysokim biegu (tez gdzies przeczytalam, ze mozna tak sprawdzic).

Można i tak. Sprawdzisz i będziesz wiedzieć jak jest.Sprzęgło przeważnie można popuścić żeby brało niżej.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

12 Wrz 2012, 07:39

jak ślizga na ręcznym to i ślizgać bęzie przy mocnym przyśpieszeniu, stan sprzęgła można ocenić jak się go rozbierze, mało który mechanik chce nabrać na taką "robótke" bo tu do zrzucenia skrzynia albo do wyjęcia silnik, a pierdzielenia z tym wiele a kasy mało relatywnie :wink:
jeździj padnie wymienisz i tyle, czasem na sprzęgle nie czuć nic że umiera do momentu jak nie wystartujesz ze skrzyżowania :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Wrz 2012, 19:59

Bez problemu wyprzedzam z piatki, auto nie wchodzi na obroty. Fakt, sprzeglo bardzo wysoko bierze... W zasadzie w osatnim momencie. Nie sprawdzalam jeszcze czy zgasnie na zaciagnietym recznym i wysokim biegu (tez gdzies przeczytalam, ze mozna tak sprawdzic). Generalnie nie bardzo wiem czy robic to sprzeglo? Czy to co opisalam to za malo zeby to stwierdzic? Macie jakies rady?
,
róznie bywa z wysokim sprzegłem można jezdzić i rok , nie góry sa szkodliwe a korki i częsta zmiana biegu z przeginaniem spreżyny i kończeniem sie tarczy ale często i łozysko zaczyna pracować jak tuleja i rzezbi docisk -
obecne sprzegła niezaleznie od producenta- zestawy wytrzymuja ok 120 -150 tys -nie pisze o nauce jazdy, i przelotach autostradowych
po wymianie 2 sprzegieł w 2 autach tego roku mam spore zastrzeżenia do robocizny warsztatów
i to znajomych mi wczesniej, dokładności, myślenia młodych mechaników nie nauczono :evil:
za to wkretarka można najmocniejsze sruby upier.... :mrgreen:/zdjęcia? / nie wspomne o gwintach w odlewach aluminiowych - jak we Frelku padnie sprzegło ..to biore opokan i robie sam
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...