Czy seat leon 1.6 105km to dobry samochód na pierwsze auto?

25 Gru 2021, 18:14

Zastanawiam się nad seatem leonem 1.6 105km jako pierwszy samochód. Zastanawiam się czy jest to dobry wybór ? Głównie chodzi mi o ceny napraw i eksploatacji auta. Dodam że jest to leon w gazie. Jeśli macie jakieś lepsze propozycje śmiało poprawiajcie mnie mój budżet to max 7tysięcy zł w gazie lub 5tysiecy bez gazu. :)
Mikołaj1kon
Nowicjusz

25 Gru 2021, 18:47

Jeśli samochód podoba ci się wizualnie, to myślę, że to dobry wybór. Ceny napraw dosyć tanie, z racji że mechanicznie jest to golf w innej budzie. Spalanie przy jeździe między wiochami +-6 litrów, więc tragedii nie ma. Sam zaopatrzyłem się w takowego jakiś rok temu i nie narzekam, na start wymiana rozrządu, oleju i filtrów i do teraz śmiga bezawaryjnie. Buda dosyć lekka, więc mocy też nie brakuje.
nash1064
Obserwowany

25 Gru 2021, 18:51

nash1064 napisał(a):Spalanie przy jeździe między wiochami +-6 litrów
chyba jak jezdzisz 80 :wink:
Wybór jest bezpieczny ale trzeba mieć na uwadzę że sporo pali jak na swoje osiągi, pali i paliwa i oleju.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Gru 2021, 18:51

No co z tą mocą to chyba żart, bo akurat 100 koni w pełnoprawnym kompakcie to tak raczej dla bardzo mało wymagającego kierowcy.
105tki chyba mniej polecane pod lpg.
Z resztą za 5 tys wg mnie ciężko o Leona, szukałbym Golfa 4, A3 I itd
najlepiej z vagów wychodzi Skoda Octavia, mniej zajechane przez młodzież.
A nie lepiej jakaś ibiza?

Obok vagów dorzuciłbym też Astrę G, może Peugota 307?
Jeremias
Początkujący

25 Gru 2021, 19:14

Ja mówię jak wygląda to z perspektywy mojego użytkowania. 1.6 z dużym przebiegiem lubią sobie podpijać olej, ale do fsi tfsi, czy hond w tej kwestii to im sporo brakuje :D , mój przy nalocie 140k bierze całe nic. A co do mocy, to nie zapominaj, że on pyta o pierwszy samochód, którym ma się nauczyć jeździć, a nie ścigać, jak wolisz żeby się r...ł niż nauczył jeździć i wraz ze wzrostem umiejętności zwiększał moc, to możesz śmiało polecić E46 3.0 :D :D
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Gru 2021, 20:15, edytowano w sumie 1 raz
Powód: język
nash1064
Obserwowany

25 Gru 2021, 20:37

1.6 mpi będzie optymalny, jeśli znajdziesz egzemplarz w dobrym stanie to można brać.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...
    Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...

25 Gru 2021, 20:46

Zastanawiałem się nad ibizom ale niestety nie widziałem żadnej 5 drzwiowej w rozsądnej odległosci ode mnie, peugeot 307 jest jeden fajny ale nie ma zimówek i świeci się check engine więc troche się boje. A co do golfów 4 słyszałem gdzieś że lubią rdzewieć/gnić nie wiem ile w tym prawdy?
Mikołaj1kon
Nowicjusz

25 Gru 2021, 20:54

W takiej kasie szuka się auta, które masz blisko, ma długie opłaty, niewiele trzeba zrobić na starcie itd. marka i model mają mniejsze znaczenie.
Osobiście skupiłbym się na czymś co jest mniej pożądane przez sebiksow pokroju wspomnianego 307, może jakiś citroen xsara, volvo s40/v40, większe prawdopodobieństwo kupna czegoś co się trzyma kupy (czyt. takimi autami jeżdżą zwykle ludzie dysponujący większymi kwotami niż kieszonkowe od rodziców i to przekłada się na stan auta). Żadna sztuka kupić zajechanego trupa i ładować w niego kasę bo się sypie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Gru 2021, 22:01

Volvo s40/v40 też mi sie podobają i są w budżecie aczkolwiek mają po 270+ tysięcy przebiegu więc troche mnie to martwi
Mikołaj1kon
Nowicjusz

26 Gru 2021, 08:34

Przypominam, masz 5-7k na auto. Realne przebiegi pokroju 260-70 to mają auta kilka lat młodsze i kilka razy droższe
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km