Czy seat leon 1.6 105km to dobry samochód na pierwsze auto?

25 Gru 2021, 18:14

Zastanawiam się nad seatem leonem 1.6 105km jako pierwszy samochód. Zastanawiam się czy jest to dobry wybór ? Głównie chodzi mi o ceny napraw i eksploatacji auta. Dodam że jest to leon w gazie. Jeśli macie jakieś lepsze propozycje śmiało poprawiajcie mnie mój budżet to max 7tysięcy zł w gazie lub 5tysiecy bez gazu. :)
Mikołaj1kon
Nowicjusz

25 Gru 2021, 18:47

Jeśli samochód podoba ci się wizualnie, to myślę, że to dobry wybór. Ceny napraw dosyć tanie, z racji że mechanicznie jest to golf w innej budzie. Spalanie przy jeździe między wiochami +-6 litrów, więc tragedii nie ma. Sam zaopatrzyłem się w takowego jakiś rok temu i nie narzekam, na start wymiana rozrządu, oleju i filtrów i do teraz śmiga bezawaryjnie. Buda dosyć lekka, więc mocy też nie brakuje.
nash1064
Obserwowany

25 Gru 2021, 18:51

nash1064 napisał(a):Spalanie przy jeździe między wiochami +-6 litrów
chyba jak jezdzisz 80 :wink:
Wybór jest bezpieczny ale trzeba mieć na uwadzę że sporo pali jak na swoje osiągi, pali i paliwa i oleju.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Gru 2021, 18:51

No co z tą mocą to chyba żart, bo akurat 100 koni w pełnoprawnym kompakcie to tak raczej dla bardzo mało wymagającego kierowcy.
105tki chyba mniej polecane pod lpg.
Z resztą za 5 tys wg mnie ciężko o Leona, szukałbym Golfa 4, A3 I itd
najlepiej z vagów wychodzi Skoda Octavia, mniej zajechane przez młodzież.
A nie lepiej jakaś ibiza?

Obok vagów dorzuciłbym też Astrę G, może Peugota 307?
Jeremias
Początkujący

25 Gru 2021, 19:14

Ja mówię jak wygląda to z perspektywy mojego użytkowania. 1.6 z dużym przebiegiem lubią sobie podpijać olej, ale do fsi tfsi, czy hond w tej kwestii to im sporo brakuje :D , mój przy nalocie 140k bierze całe nic. A co do mocy, to nie zapominaj, że on pyta o pierwszy samochód, którym ma się nauczyć jeździć, a nie ścigać, jak wolisz żeby się r...ł niż nauczył jeździć i wraz ze wzrostem umiejętności zwiększał moc, to możesz śmiało polecić E46 3.0 :D :D
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Gru 2021, 20:15, edytowano w sumie 1 raz
Powód: język
nash1064
Obserwowany

25 Gru 2021, 20:37

1.6 mpi będzie optymalny, jeśli znajdziesz egzemplarz w dobrym stanie to można brać.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

25 Gru 2021, 20:46

Zastanawiałem się nad ibizom ale niestety nie widziałem żadnej 5 drzwiowej w rozsądnej odległosci ode mnie, peugeot 307 jest jeden fajny ale nie ma zimówek i świeci się check engine więc troche się boje. A co do golfów 4 słyszałem gdzieś że lubią rdzewieć/gnić nie wiem ile w tym prawdy?
Mikołaj1kon
Nowicjusz

25 Gru 2021, 20:54

W takiej kasie szuka się auta, które masz blisko, ma długie opłaty, niewiele trzeba zrobić na starcie itd. marka i model mają mniejsze znaczenie.
Osobiście skupiłbym się na czymś co jest mniej pożądane przez sebiksow pokroju wspomnianego 307, może jakiś citroen xsara, volvo s40/v40, większe prawdopodobieństwo kupna czegoś co się trzyma kupy (czyt. takimi autami jeżdżą zwykle ludzie dysponujący większymi kwotami niż kieszonkowe od rodziców i to przekłada się na stan auta). Żadna sztuka kupić zajechanego trupa i ładować w niego kasę bo się sypie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Gru 2021, 22:01

Volvo s40/v40 też mi sie podobają i są w budżecie aczkolwiek mają po 270+ tysięcy przebiegu więc troche mnie to martwi
Mikołaj1kon
Nowicjusz

26 Gru 2021, 08:34

Przypominam, masz 5-7k na auto. Realne przebiegi pokroju 260-70 to mają auta kilka lat młodsze i kilka razy droższe
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km