Czy silnik 1.4 nadaje się w trasy w małym samochodzie?

14 Mar 2021, 20:50

Cześć czy samochód ford fiesta 1.4 2010r diesel będzie nadawał sie na trasy Warszawa -Zakopane co 3 tygodnie? mam fajną okazję do zakupu bo cena auta to 9tys zł z przebiegiem 120 tys tylko obawiam się o silnik, autem ogólnie będę jeździł co 3 tygodnie reszte będzie stał na parkingu
nobody141
Nowicjusz

14 Mar 2021, 21:12

Przejechać przejedziesz bo nic nie stoi na przeszkodzie. Inna sprawa, że fiesta to nie jest auto stworzone na trasę, słabe silniki, "miejskie" przełożenie, słabe wyciszenie.
Inna sprawa, że "okazje" w motoryzacji nie występują
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Mar 2021, 21:13

Ja bym się nie obawiał o silnik tylko Twoje odczucia i komfort jazdy 5h autem klasy B, z malutkim dieslem 70 koni.
Dynamika będzie słaba, wyciszenie też, komfort kiepski.
Pytanie co to znaczy że masz okazję kupić? Sprzedaje znajomy, w rodzinie?

Plus taki że świeże, dość "młode" auto i niezbyt duży przebieg.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Mar 2021, 21:19

Mniej więcej... "znajomy" przyszłego teścia sprzedaje ten samochód, akurat zastanawiałem się nad Civiciem 2.2 tyle że kosztuje ponad 2x wiecej, a fiesta podobno bezproblemowa, komfort jazdy nas nie obchodzi - głównie bezpieczeństwo, czyli śmiało mogę brać? bo autem no nie oszukujmy się nie będe dużo jeździł, czy wie ktoś co zwrócić uwagę? na co popatrzeć?
nobody141
Nowicjusz

14 Mar 2021, 22:55

nobody141 napisał(a):czy wie ktoś co zwrócić uwagę? na co popatrzeć?
czy w czasie jazdy w środku nie czuć spalin, bo wtedy od razu podkładki pod wtryskami do roboty (standard w tym silniku).

Ja bym jednak nie zdecydował się na ten zakup, nawet, gdybym taką trasę pokonywał co 3 m-ce :D przejedź się najpierw (przy większych prędkościach), przymierz, bo Fiesta to jednak dość ciasne auto i przy rozpatrywanym przez Ciebie Civicu, cóż... wypada blado.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Mar 2021, 07:36

Invi napisał(a):Inna sprawa, że "okazje" w motoryzacji nie występują

Występują i to bardzo dużo tylko moto Janusz jest moto Januszem. Więc jak widzi auto tanie z konkretnego powodu to go unika a jak widzi tak samo tanie ale wypicowane z barwnym story to je kupuje :D
W tym konkretnym przypadku jak najbardziej może być okazja wystarczy że właściciel nie chce się użerać z kupcami dokładnie tak samo jak ja mam. Moi znajomi wiedzą że albo wsiadają i odjeżdżają albo nie ma ceny, nie ma okazji, nie ma auta :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...

15 Mar 2021, 07:42

I znowu wysryw, "nie chce się użerać z kupcami" więc oddam za 9 auto warte 15. Sorry, nie kupuję tego, jeśli ktoś jeździ takim autem to kilka tysięcy różnicy to nie jest splunięcie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2021, 23:23

Invi napisał(a):znowu wysryw, "nie chce się użerać z kupcami" więc oddam za 9 auto warte 15. Sorry, nie kupuję tego, jeśli ktoś jeździ takim autem to kilka tysięcy różnicy to nie jest splunięcie

Ja nie pisałem o zniżkach 40% tylko o okazyjnym zakupie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe