Czy silnik 1.5 w benzynie do Toyota Corolla 2021 to dobry wybór?

14 Mar 2023, 22:37

Witam. Zastanawiam się nad kupnem corolli 2021 z silnikiem benzynowym 1,5 . Czy ktoś z forumowiczów jeździ tym autem? Mało publikacji w necie na temat tego silnika bo to raczej nowa konstrukcja
Ostatnio edytowany przez ArteK, 15 Mar 2023, 10:01, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawiony temat.
Kroq
Nowicjusz

15 Mar 2023, 09:28

nowa, nowa...także musisz sam kupić i Ty nam napisać za 5 lat czy było warto :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

15 Mar 2023, 09:38

Wolnossące r3 na bezpośrednim wtrysku i tylko 125 km w aucie wielkości corolii...
Dorzuciłbym do hybrydy, lepiej sprawdzi się w mieście - bo nawet nie myślę, że takim zamulaczem jak to 1.5 chciałbyś w innych warunkach jeździć
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2023, 09:57

Ten silnik lepiej nadaje się do Yariski aczkolwiek jak komuś nie zależy zbytnio na dynamice w większym samochodzie typu Corolla to nie powinno być źle ale na pewno trzeba mieć to na uwadze.

Jeżeli masz możliwość to@franccc dobrze radzi żeby poszukać Corollo hybrydowej nawet tej w słabszej wersji z silnikiem 1.8 bo 2.0 to kolejny pułap cenowy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2023, 12:40

Dziękuję za zainteresowanie. Powiem może do jakiej jazdy potrzebuje: W tygodniu do pracy 10 km wioskami a potem miastem 5 km. Po pracy do domu. Dwa razy w roku wypad na wczasy po 400-500 km.
Miałbym się przesiąść z Octavii 2 kombi 1,6 mpi 102 KM i 1,2 tony wagi więc słaba dynamika nie byłaby dla mnie problemem...
Bardziej wątpliwości mam że to nowa konstrukcja silnika + osprzęt typu filtr gpf i EGR. ale tak jak ktoś słusznie napisał nowe to i samemu chyba trzeba testować :D
Kroq
Nowicjusz

15 Mar 2023, 12:53

Kroq napisał(a):Miałbym się przesiąść z Octavii 2 kombi 1,6 mpi 102 KM i 1,2 tony wagi więc słaba dynamika nie byłaby dla mnie problemem...

Tylko corolla będzie cięższa

Ale wydaje mi się, że jest dla ciebie dobre rozwiązanie - mazda 3. Kupisz 2.0/120 (czy tam 150 ale to zależy od wersji nadwozia), będziesz miał naprawdę dobre, trwałe auto a przy okazji w miarę prosty silnik, który spali tyle samo co ta tojota a będzie zdecydowanie szybszy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...

15 Mar 2023, 13:24

Kroq napisał(a):osprzęt typu filtr gpf i EGR
O to raczej w benzynie nie ma się co martwić bo nie powinno być z tym problemów. Od dawna już są te części montowane w silnikach benzynowych i raczej kłopotów z nimi nie ma.

Dynamika w Corolli będzie podobna do Octavii którą użytkujesz. Mazda 3 będzie bardziej dynamiczna nawet przy tej mniejszej mocy 120KM minusem jest tylko mniejsze wnętrze bo tu nie ma kombi ale jak nie potrzebujesz takiego nadwozia to na pewno sprawdzi się.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Mar 2023, 21:40

Spójrz kolego na elantre (ta do 2020 moim zdaniem ładniejsza), będzie jechał ciut lepiej niż corolla. Jeśli dynamika Ci nie przeszkadza to jeszcze jest i30 1.5 dpi. Od dłuższego czasu rozważam auto a mam podobną sytuację, przy czym octavia jest z ostatniego wypustu i wciąż ja mam. Jak toyota to tylko w hybrydzie a swoją drogą jeżdżę służbowym ceedem 1.5 t. Jeśli chodzi o silnik, rewelacja, ale uczciwie trzeba przyznać że w wielu punktach 11 letnia octavia jest lepszym samochodem (a już były momenty, w ktorych najchętniej bym ją zrzucił z przepaści).
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Mar 2023, 10:19

Teraz jeszcze mi się przypomniało :) zerknij jeszcze na Suzuki Swace to to samo co Corolla w kombi i możesz mieć 1.8 w hybrydzie trochę taniej niż Toyotę.
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Mar 2023, 18:04

Dziękuję bardzo wszystkim za uwagi i sugestie. Wszystkie były lub będą analizowane. Charakterem powiem szczerze ten i30 jest brany pod uwagę. Nie zwróciłem na niego wcześniej uwagi ale może to być ciekawa i tańsza opcja. Silnik 4 zaworowy w młodziutkim roczniku. Chyba będę chciał go gdzieś obejrzeć i się przejechać.
Czytaj więcej: posting.php?mode=reply&f=453&t=131252
Kroq
Nowicjusz