Czy silnik 1.6 ECOTEC jest warty uwagi? Opel Astra 1.6 115KM

02 Sty 2022, 12:29

Zależy mi na ocenie ogłoszenia astry
[link wygasł]
Wiem że niewiele można z tego wywnioskować ale czy warto się w ogóle tym interesować. Chodzi mi głównie o silnik, czy te 1.6 ecotec są warte uwagi czy to typowe rozklapichy. Czy są dobre do LPG czy ewentualnego chipa? Nie ukrywam, że tak niski potwierdzony przebieg kusi. Co brać pod uwagę przy sprawdzaniu na jeździe próbnej?
W sumie tyle z głównych pytań, z góry dziękuję za pomoc.
Kosua
Nowicjusz

02 Sty 2022, 14:36

Auto jak auto, dość ciężki model więc to 1.6/115 zapewnia bardzo słabe osiagi. LPG założysz bez problemu.
Co ty chcesz w wolnossacym benzyniaku chipować? Wydać kasę żeby mieć dodatkowe 5 km przy 6k obrotów?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2022, 17:02

Mam ten silnik w H GTC. Szału z osiągami nie ma, ale przynajmniej mało pali. W trasie bez włączonej klimy można spokojnie zamknąć się w 7L LPG. Ten silnik ma regulację luzów zaworowych przy pomocy szklanek, które w razie potrzeby się wymienia, ale to nie jest jakiś wielki problem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Sty 2022, 17:07

Czyli krótko mówiąc dość mozolny pancerniak? W obecnych czasach biorąc pod uwagę wzrost mandatów taki powinien wystarczyć. Na co zwracać uwagę w tych autach? Były z czymś problemy?
Kosua
Nowicjusz

02 Sty 2022, 17:43

Kosua napisał(a):Czyli krótko mówiąc dość mozolny pancerniak?

Mniej więcej.

Przy takiej konfiguracji żadnych "typowych" problemów nie ma, auto jak auto, do sprawdzenia standardowe sprawy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2022, 19:03

Pytanie tylko po co wybierać jeden z najsłabszych silników w tym modelu, gdy są fajne uturbione 1,4 tez dobre pod lpg.
Jeremias
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

R5 Turbo 3E - auto stworzone do driftu
    R5 Turbo 3E łączy w sobie ultratechniczny design i wybujałe formy z licznymi odniesieniami do sportu samochodowego oraz do świata gier wideo. Takie połączenie przenosi showcar w sferę nowoczesności i technologii na pograniczu ...

02 Sty 2022, 19:33

mike napisał(a):Mam ten silnik w H GTC. Szału z osiągami nie ma, ale przynajmniej mało pali

1175 kg vs 1318 kg.

Spora różnica.

I co do tego mają mandaty? To już mocy do wyprzedzania bezpiecznie w trasie nie trzeba? Idąc tym tokiem to Aygo wystarczy :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Sty 2022, 20:29

galakty napisał(a):1175 kg vs 1318 kg.
ja tylko piszę o swoich odczuciach :wink: do J-tki raczej nie wybrałbym tego silnika (no chyba, że to typowy mieszczuch , to można się zastanowić). W H daje radę, idzie też coś wyprzedzić (ja głównie jeżdżę w trasie, wcześniej wiochy + ekspresówka, teraz głównie miasto + kawałek krajówki). Oczywiście po przesiadce z diesla przeżyłem dość duży szok kulturowy, no ale wiadomo, że to zupełnie dwa różne źródła napędu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Sty 2022, 20:49

O to mi chodzi, sam piszesz że do J byś nie wybrał, a autor szuka J :D

Sam miałem auto o podobnej wadze i mocy i dało radę tym jeździć w trasie, ale nie klocek pokroju Astry J.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Sty 2022, 23:35

Użytkuje Astrę H Kombi w tym silniku z LPG. Powiem tak- autem przejechałem ponad 50 tysięcy kilometrów, nigdy w trasie mnie nie zawiodło. 116 KM- do 100 przyspiesza raczej kiepsko, ale w trasie, przy wyższych obrotach nie ma tragedii. Musisz pamiętać, że w tym silniku jest ręczna regulacja luzów zaworowych. W 105 KM wersji luzy kasują się automatycznie, ale jak zauważyłem interesuje Cię ten silnik w wersji J więc będzie to silnik o oznaczeniu ZXER a nie ZXEP. Ponadto w tym silniku bywają problemy z chłodnicą oleju- przepuszcza olej do układu chłodzenia- tak więc nie musi to oznaczać uszczelki pod głowicą :) Zasadniczo to prosty silnik, ewentualne naprawy nie są jakieś ogromnie drogie, ale sporo pierdółek zaczyna pojawiać się stąd planuje zmianę auta, aby nie ładować w niego milionów monet ;)
Osobiście na Twoim miejscu szukał bym 1.4T- turbo przydaje się do tego lepszy silnik do gazu.
dominik121995
Nowicjusz

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6 116KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009