CZy spoilery "nie fabryczne" są legalne?

09 Maj 2012, 22:15

Ja z moim kolegą codziennie idę ze szkoły i spieramy się w różnych tematach. Teraz padło na legalność spoilerów. Mnie też to interesuje. Mianowicie, czy oryginalne spoiler mają homologacje? A również najbardziej chodzi mi o "straszydła" z allegro. Żadne nie ma homologacji, i czy można to zamontować, i czy policja się nie przyczepi? Również co wyjaśnia oba poprzednie pytania, czy są jakieś przepisy na to?
What
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 1997
Auto: Seat Toledo I generacja.

01 Cze 2012, 15:02

Ciekawa sprawa,ale widze wiele osób mających spoilery bez homologacji i jakoś podczas kontroli nie dostają mandatów,wiec odpowiedź nasuwa sie sama. W praktyce po prostu rzadko kto zwraca na to uwagę.
Dabtuner
Aktywny

01 Cze 2012, 23:04

Mój brat rzekł: -Za to im nie płacą, więc się nie czepiają. To nie wydział kontroli. Czyli chyba tak.
What
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 1997
Auto: Seat Toledo I generacja.

02 Cze 2012, 11:47

W zasadzie do wszystkiego co ,,nie fabryka dała'' można się przyczepić, ale niektóre rzeczy mają atesty.. Reszta jest traktowana z przymrużeniem oka - dopiero przy jakimś zdarzeniu można się czepiać nielegalności pewnych dołożonych elementów ..
Na pewno atestów wymagają lampy, orurowanie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

14 Cze 2012, 15:04

No wiadomo, te elementy wymagają atestów bo inaczej ani rusz. A sam spoiler no to jednak opinie na ten temat są podzielone, a jak słusznie piszecie: dopiero przy wypadku,kolizji zaczyna się dochodzić skąd są poszczególne elementy oraz sprawdza ich legalność.
Dabtuner
Aktywny

21 Sty 2015, 10:42

ja kupowałem spojlery do swoich dostawczaków i nie zastanawiałem się nad innymi, także nie wiem, ale w razie czego zostawiam kontakt do naprawdę spoko firmy.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 21 Sty 2015, 17:43, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Link reklamowy usunięty.
audi89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: audi a5
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeszkody do pokonania - dziury, zwierzęta, piesi
    Jazda wymaga od kierowców dużej czujności i uwagi, zwłaszcza, jeśli na drodze mogą spotkać pieszych czy zwierzęta. Zderzenie z nimi może skończyć się dla nich tragicznie. Dlatego ważne, aby zawsze być przygotowanym ...

28 Sty 2015, 15:06

wydaje mi się że wymiana spoilera na nowy to nie jest zakazana sprawa. Moim kuplom w pracy często się zdarza że mają pęknięty, czy połamany spoiler, a to od silnego wiatru, a to od gałęzi. Po prostu dzwonimy do firmy i umawiamy się z nimi na wymianę spoilera dachowego. Szybko, tanio, bez problemu.
Ostatnio edytowany przez silvo44, 28 Sty 2015, 16:51, edytowano w sumie 1 raz
Powód: zakazana reklama
dagmara8
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2005
Auto: opel astra
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Sty 2015, 13:34

Nikt nie twierdzi,że jest to coś zakazanego- dobry i odpowiednio dobrany spoiler do modelu samochodu tylko go upiększa,ale niestety w wielu przypadkach idziemy po taniości w związku z czym efekt także jest mizerny.
Dabtuner
Aktywny