Czy taki C4 1.6 HDI od biedy nada się do miasta?

15 Wrz 2016, 20:46

Jak w temacie, czy taki oto Citroen
[link do Gratka wygasł]
ujdzie do miasta? Wiem, że diesel to ogólnie kiepski pomysł do miasta, tym bardziej że przewiduję stosunkowo niewielkie przebiegi rzędu 10 tyś. km rocznie.

Ale jak na rocznik 2010 to bardzo prosty diesel, bez dwumasy i DPFa, turbina ma stałą geometrię, a wtryski są Boscha - regenerowalne. Dodatkowo, znam osobę która wstawiła to auto do komisu i jestem w stanie kupić je poniżej ceny z ogłoszenia..

Więc zasadnicze pytanie brzmi, czy w takim kontekście zakup staje się (jako tako) uzasadniony?

Jeśli nie, to bardzo prosiłbym o sugestie modeli (a konkretne ogłoszenia to byłby już szczyt marzeń, choć mam wrażenie, że przejrzałem już co się tylko dało równo i dokładnie) z lat 2005+ (żona się upiera, że auto więcej niż 10 letnie jest za stare.. Eh) w cenie ~15 000 zł, segmentu C (bardziej realistyczne) lub D z relatywnie ekonomicznym silnikiem benzynowym, najchętniej z Pomorskiego bądź "okolic".
KranfNiest
Nowicjusz

Auto: Fiat Panda II
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Wrz 2016, 22:34

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Wrz 2016, 09:02

Tak, czytałem ten wątek wielokrotnie, jak i pokrewne artykuły.
Proszę o przeczytanie treści posta a nie tylko kontrowersyjnego pytania w tytule ;)
KranfNiest
Nowicjusz

Auto: Fiat Panda II
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Wrz 2016, 12:04

Z oszczędnych benzyn celuj w japończyki typu Corolla 1.6 czy Civic o tej samej pojemności. Z europejskich Focus mk2, choć 1.6 będą po flocie.

Rocznikiem się nie jeździ
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...