Czy takie auto istnieje?

18 Lis 2008, 09:53

Witam,
tak to już jest z autami, że zawsze jest coś kosztem czegoś i jak przychodzi co do czego, to trudno sobie coś dopasować. Ja mam teraz ten problem, może ktoś pomoże?

Oto moje wymagania:
- awaryjność: jak najwyższa bezawaryjność (priorytet)

- nadwozie: ma to być kombi, ewentualnie sedan z dość dużym bagażnikiem

- widoczność: jestem niski (170cm), fajnie by było jakbym coś widział zza kierownicy... ;)

- rozmiar auta: auto będzie "jeżdżone" codziennie parę razy po mieście i co ok. 2 tygodnie trasa 1000km na autostradzie (tu dylemat: po mieście lepsze są mniejsze autka, a w trasę większe)

- silnik: dla porównania jeździłem Octavią 1.9TD (wersja 90km) - mogłoby być trochę dynamiczniejsze - paliwo koniecznie benzyna, spalanie oczywiście wolałbym jak najmniejsze (ale bez przesady)

- cena: najlepiej do 13k, ale jak warto i jest sens, dla bezawaryjnej, spokojnej jazdy to mogę dołożyć max do 18k, ale wolałbym jak najtaniej (nie przelewa mi się :( niestety)

Nie ukrywam, że wolałbym auto japońskie - ale nie jestem też jakimś fanatykiem japończyków, np. ww. skoda to niezłe auto.

Oto auta jakie na razie biorę pod uwagę (roczniki ok. 98-2000):
- Mazda 626
- Mazda 323
- Honda Civic
- Honda Accord (? ww. roczniki bardzo dużo palą :( )
- Skoda Octavia
- Volvo v40
- ???

Niestety, nie wszystkimi z tych aut miałem okazję jeździć (tylko octavią, M 626, Hondą Civic). Dzięki za pomoc!
Ostatnio edytowany przez intheshadow, 18 Lis 2008, 15:15, edytowano w sumie 1 raz
Najbardziej obrzydliwa ideologia to ideologia politycznej poprawności
intheshadow
Nowicjusz

18 Lis 2008, 14:05

Jeśli chodzi o bezawaryjność i długie trasy to zastanów się koniecznie nad Mercedes C klasa Kombi. Bo ten samochód jest do tego stworzony.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

18 Lis 2008, 14:55

Hej Slowik, dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o mercedesa, to za tą kasę kupię co najwyżej rocznik 96. Z drugiej jednak strony podobno tylko do tego roku robili dobre mercedesy...
intheshadow
Nowicjusz

18 Lis 2008, 17:14

Lepiej kupić starszego ale lepszego Mercedesa niż nowszą Skodę, VW czy Forda :lol: Jazdą po mieście też nie będziesz zawiedziony, bo Mercedesem manewruje się tak jak miejskim autkiem. Ma specjalny system który pochyla koła przy skręcaniu co poprawia zwrotność.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Lis 2008, 09:08

slowik93 napisał(a):... Ma specjalny system który pochyla koła przy skręcaniu co poprawia zwrotność.

Jednemu znajomemu urwało koło przy skręcie przy znacznej prędkości i ledwo się wyratował (jeździ spokojnie, ale niestety nie jest 1 właścicielem), być może wada tego systemu, ale nie wiem. Z kolei inny znajomy ma mercedesa E klase (skóra, automat itd.) - faktycznie: jeździ się jak w bajce... Tyle, że to auto za duże jak dla mnie i moich potrzeb (w większości miasto, czasem tylko trasa).
Aha, mercedesy obu znajomych są z lat ok. 1999-2000.

W sumie najbardziej waham się między hondą civic, a mazdą 323.
intheshadow
Nowicjusz

19 Lis 2008, 13:59

intheshadow napisał(a):
slowik93 napisał(a):... Ma specjalny system który pochyla koła przy skręcaniu co poprawia zwrotność.

"Jednemu znajomemu urwało koło przy skręcie przy znacznej prędkości i ledwo się wyratował (jeździ spokojnie, ale niestety nie jest 1 właścicielem), być może wada tego systemu, ale nie wiem."

Taka usterka była chyba tylko w W124 I seria. Ale to nieodpowiedzialność kierowcy, ponieważ gdyby wymienił na czas tą część która to powoduje(chyba sworzeń) to by tego nie było. W C klasie jest już inne troche zastosowanie, lepsze.
Porównaj ceny części tego Mercedesa z Hondą i Mazdą, są o wiele tańsze części do Merca. A najlepiej żebyś poszedł gdzieś na TAXI i się popytał i przejechał. Samochód płynie po drodze :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...