Czy tanie mierniki grubości lakieru działają?

19 Lut 2008, 21:34

Czy te tanie mierniki grubości powłok lakierniczych rzeczywiście działają? No oczywiście wiem, że to nie profesjonalne narzędzie, ale zawsze dałoby jakiś pogląd na sytuację auta.
Czy takie cudo jak to:
[link do oferty na Allegro wygasł]
rzeczywiście warto kupić??
strefa66
Nowicjusz

20 Lut 2008, 00:14

Co do testeru-sprzedaje go firma, tester jest dobrze opisany. Sprzedający ma praktycznie 100% pozytywnych komentarzy, więc zapewne dany towar jest dobry. Masz 3 lata gwarancji, a w aukcji jest opisane, że w ciągu 2 tygodni, masz możliwość sprawdzenia czy miernik spełnia Twoje oczekiwania. Jak nie oddajesz miernik->zwracają Ci pieniądze. Wg mnie nie jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

20 Lut 2008, 09:54

Wiesz, co do opisu to każda firma/osoba opisuje go jako prawdziwy, oryginalny, jedyny słuszny i najlepszy produkt. Dopiero później się ew. okazuje, ale dzięki. Kompletnie zapomniałem rzucić okiem na komentarze. Skoro uważasz że nie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto to chyba się skusze na jeden z tych :)
strefa66
Nowicjusz

20 Lut 2008, 14:36

Było 120 sztuk. Sprzedał 60 i nie ma ani jednego komentarza negatywnego odnośnie testrur. Nawet ten negatyw co jest "Tester wysokiej jakości, szybka dostawa, gwarancja. Nie otrzymałem faktury (dodatkowy mail) ani nawet paragonu niezbędnego w razie reklamacji.Stracilem 26 zł (VAT+koszty) a w razie awarii gwarancją moge podetrzeć a testerem zaczopować d... " mów, że tester jest wysokiej jakości. A uwierz mi. Na 60 sprzedanych rzeczy i brag negatywów do tego towaru musi o czymś świadczyć :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

24 Maj 2010, 15:50

Występują w sprzedaży mierniki:

tzw:"długopisy" działają one na zasadzie magnetycznej. Są bardzo niedokładne. No cóż za 20-30zł nie ma co dużo wymagać.

Drugą grupą mierników są mierniki wykorzystujące metodę indukcyjną. Pomiary są odczytywane poprzez zmiany indukcyjności między sondą (cewką) a metalem. Zmiany te są przetwarzane i pokazywane na wyświetlaczu LCD. Jednak pomiary tą metodą są tylko poglądowe i nie zbyt dokładne. Każde odchylenie sondy od mierzonego materiału powoduje duże zmiany w pomiarze. Także trzeba dokładnie przyłożyć sondę żeby pomiar był w miarę prawidłowy. Występują mierniki z kolorowymi wyświetlaczami co uważam że jest pomyłką ponieważ w słoneczne dni są zupełnie nieczytelne. Co prawda każdy z nich posiada podświetlanie wyświetlacza ale kto kupuje samochód w nocy lub przy świetle garażowych lamp - chyba wariat.Mierniki te mierzą grubość powłoki na metalach nieferromagnetycznych (aluminium i inne stopy) ale niestety trzeba zmieniać rodzaj materiału w ustawieniach miernika.

Trzecią grupą są mierniki wykorzystujące metodę indukcyjną i prądów wirowych. Mierniki te cechują się dużą dokładnością pomiarów. Są wykorzystywane przez zakłady, lakiernie, rzeczoznawców samochodowych i laboratoria kryminalistyczne. Jednak ich wadą jest niestety cena ponieważ za taki miernik trzeba zapłacić ponad 1500zł, choć pojawiły się ostatnio mierniki dużo tańsze za 720zł

Ciekawą funkcją tych mierników jest automatyczne włączenie, zamrożenie pomiaru(jest to naprawdę przydatną funkcją - nie ma potrzeby się gimnastykować żeby zobaczyć co wskazuje miernik) sygnalizacja dźwiękowa po dokonaniu pomiaru oraz automatyczny wybór mierzonego metalu.
Jednak dla osób które handlują samochodami lub właścicieli komisów nie jest to kosmiczny wydatek.

Wyboru należy dokonać według własnych potrzeb i portfela. Ktoś kto kupuje samochód za 5000zł nie kupi miernika za 1500zł a ten kto kupuje samochód za 100-150tys zł nie będzie mierzył grubości lakieru miernikiem za 20zł to chyba logiczne .
Mam nadzieje że pomogłem wielu osobą w wyborze nowego sprzętu.
Ostatnio edytowany przez dlugir, 24 Maj 2010, 21:12, edytowano w sumie 1 raz
dlugir
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

25 Maj 2010, 20:36

dlugir,

Troszkę się spóźniłeś :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody elektryczne – co warto wiedzieć?
    Przyszłość motoryzacji będzie elektryczna – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Co to oznacza w praktyce? Ile kilometrów można przejechać samochodem wyposażonym w taki napęd? Czy zadziała w deszczu? Jak zmieni ...

09 Lis 2011, 09:59

Witam.

Mam pytanie dotyczące pomiaru miernikiem, mam taki miernik: MGR 10 S AL. który działa również na aluminium a pytanie brzmi: Jaka powinna być różnica grubości lakieru pomiędzy elementami aluminiowymi a stalowymi i czy w ogóle powinna być. Bo mam zamiar kupić, BMW 5 które cały przód ma wykonany z aluminium

Pozdrawiam
jaco21
Obserwowany