Czy te opony nadają się jeszcze do użytku?

10 Paź 2023, 01:14

Bieżnik na wszystkich 4 oponach wygląda tak:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Czy jeszcze można na nich (w miarę) bezpiecznie jeździć, a może już jest konieczna wymiana? Rok produkcji 2016.
sl88
Obserwowany

13 Paź 2023, 15:33

W/g mnie tak.

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

13 Paź 2023, 16:02

sl88 napisał(a):Czy jeszcze można na nich (w miarę) bezpiecznie jeździć
Zmierz wysokość bieżnika i podaj....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2023, 20:08

Wyglądają spoko jak na swój wiek
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Paź 2023, 20:58

Są to pokruszone śmiecie i zależy do jakiego auta potrzebujesz i do jakiej jazdy. Jak chcesz coś ambitniej jechać to do niczego się nie nadają a jak do pojazdu wolnobieżnego na zasadzie wyskoczenia do miasta 5km w jedną stronę to pewnie jeszcze przeżyją.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Paź 2023, 22:07

sl88 napisał(a):Rok produkcji 2016.
szybki napisał(a):Są to pokruszone śmiecie

A co powiesz jak ja w swojej Corsie mam opony z 2014r i przejechane na nich autentycznie 54 tyś.km....??? Ja nie jezdzę 150 czy 200 km/godz. tylko spoko max. 100km/godz ....No przy wyprzedzaniu 120km/godz.i służą mi do dzisiaj bez problemu.... :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2023, 22:39

Migi60 napisał(a):A co powiesz jak ja w swojej Corsie mam opony z 2014r i przejechane na nich autentycznie 54 tyś.km....??? Ja nie jezdzę 150 czy 200 km/godz. tylko spoko max. 100km/godz ....No przy wyprzedzaniu 120km/godz.i służą mi do dzisiaj bez problemu....

Co mam Ci powiedzieć ? Spisz testament, zmów paciorek i tyle :D

Teraz dostałem do mojej corolli jakieś nowe chinolce z 20r.praktycznie bez przebiegu, pan piął z radości jak jadą a ja po 5k.km.wywale je na śmietnik bo sprzedając ten syf nawet za 200zł.zrobiłbym komuś krzywdę.

Ogólnie na zdjęciu są pokruszone opony na to nakłada się ich wiek i tyle. Gdyby były ok.to jeszcze wiek jakoś można przeżyć ale nie są ok.
szybki
Moderator - Tuning

14 Paź 2023, 09:08

Ogólne uznaje sie, że opony sprawne są do 10 lat. Pod warunkiem oczywiście że nie mają zadnych peknięć i bieznik jest w wymaganych granicach. Przyjęte też jest, że opona powinna zrobić mięzdy 50 a 80 tyś km. To zależy oczywiście od użytkowania opony. Najszybciej zużywaja się przednie, ponieważ są na kołach skrętnych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Paź 2023, 09:21

MotoAlbercik napisał(a):Ogólne uznaje sie, że opony sprawne są do 10 lat. Pod warunkiem oczywiście że nie mają zadnych peknięć i bieznik jest w wymaganych granicach.

To są oficjalne informacje powielane latami. Teraz mamy oponiarską ściemę i zamiast kauczuku są inne substancje które potrafią utwardzić dziesięcioletnią oponę do takiego stopnia że trudno ją zdjąć z felgi.

I tu nie chodzi o typ gumy RF albo xl tylko o badziew który jest niestety niemierzalny bo bieżnikowo jest ok.często brak pajęczyny a dopiero sytuacja awaryjna pokazuje że jedziemy jak po szkle.
szybki
Moderator - Tuning

15 Paź 2023, 14:56

MotoAlbercik napisał(a):Najszybciej zużywaja się przednie, ponieważ są na kołach skrętnych.

To, ze zuzywaja sie na przedniej osi jest faktem, ale fakt, ze os jest skretna niewiele tu ma do powiedzenia, generalnie zuzywaja sie, bo przedna os odpowiedzialna jest za hamowanie i przez to sie zuzywaja. Aby nie bylo. Oczywiste, ze poprzez skrecanie beda sie zuzywac, jest to jednak minimalnew porownaniu do hamowania.

.
AndySL
Początkujący

17 Paź 2023, 14:21

Bieżnik na tych oponach taki trochę powyrywany tak jak by jeździły w lecie przy wyższych temperaturach. Ogólnie na trasy bym ich nie założył ale do kręcenia się po miejscu powinny wystarczyć widać ze raczej sporo bieżnika zostało. Ostatnio był temat podobny ze starszymi oponami stan-3-letnich-opon-klasy-premium-vt132335-15.htm#p857914

AndySL napisał(a):Oczywiste, ze poprzez skrecanie beda sie zuzywac, jest to jednak minimalnew porownaniu do hamowania.
Nie koniecznie bo są kierowcy którzy kręcą kierownicą stojąc w miejscu często na wciśniętym hamulcu i tu przy takich manewrach można na kiepskim podłożu szybko załatwić opony :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Paź 2023, 17:17

Rokiko napisał(a):Nie koniecznie bo są kierowcy którzy kręcą kierownicą stojąc w miejscu często na wciśniętym hamulcu i tu przy takich manewrach można na kiepskim podłożu szybko załatwić opony

Jezeli ktos spedza na tej czynnosci wiecej czasu niz na jezdzie i hamowaniu, to napewno :mrgreen:

O tym, ze blad w sztuce, nie spomne !... :mrgreen:

.
AndySL
Początkujący

17 Paź 2023, 18:01

AndySL napisał(a):Jezeli ktos spedza na tej czynnosci wiecej czasu niz na jezdzie i hamowaniu, to napewno

Niekoniecznie - takie kręcenie kierownica w miejscu bardziej niszczy oponę niż sama jazda i hamowanie. Tak jak pisałem, najbardziej zużywają się opony na przedniej osi ( w samochodach z napędem na przód ). I od tego nie uciekniemy. Już sam fakt tego, że podczas jazdy na wprost opona się zużywa. A przy skręcaniu ( nawet podczas jazdy ) zużywa się bardziej. A jeszcze bardziej podczas kręcenia kołami stojąc w miejscu ( np. podczas zawracania ). I tu nie ma o czym tak naprawdę dyskutować...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Paź 2023, 08:40

MotoAlbercik napisał(a):takie kręcenie kierownica w miejscu bardziej niszczy oponę niż sama jazda i hamowanie.

To moze inaczej, ile razy dziennie krecisz kierownica podczas postoju pojazdu a ile razy hamujesz podczas wyknania trasy Dom - Praca - Dom

Wiesz, za dlugo mam PJ i za dlugo ucze innych jezdzic aby wierzyc w banialuki ktore Ty mi piszesz. No ale zawsze mozesz mi napisac, ze po hamsku sie wypowiedzialem.

Troche pokory, bo nie jestes alfa i omega jezeli chodzi o jazde, a funkcja jaka pelnisz nie daje Ci racji z automatu !

.
AndySL
Początkujący

20 Paź 2023, 08:03

Kup nowe opony i tyle - lepiej nawet jakieś ekonomiczne niż stare i zniszczone, zwłaszcza w takim stanie. Jak coś się wydarzy na trasie, to będziesz sobie pluć w brodę.

A tak z ciekawości - opony są pokruszone tylko po jednej stronie, czy po dwóch? Rotowałeś je w ubiegłych latach?
formal
Nowicjusz