Czy tłumik kwalifikuje się do wymiany?

24 Lis 2014, 00:06

Witam!
Koledzy chciałbym się poradzić czy tłumik ten kwalifikuje się do wymiany. Powoli już zaczyna słychać "pierdzenie". Martwi mnie jedynie problem z zamiennikami, bo o ile tłumik środkowy dostać nie problem, to pozostałe już tak :/ , jakby mógł ktoś podać namiary gdzie mógłbym dostać byłbym wdzięczny (samochód to TOYOTA RAV4 2006 152 KM , benzyna). Poniżej daje zdjęcia które udało mi się zrobić, przepraszam za jakość ale ciężko wejść pod samochód i zrobić je dobre. Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Porkey
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Lis 2014, 19:16

Po pierwsze - nie kupuj paści, bo po zimie znowu bedzie do wymiany.. Dobre tłumiki robi BOSAL..
Po drugie - co znaczy "pierdzenie" ?? Z wylotu słychać czy pod autem.. Jest dziurawy ?? Zresztą obojętne - czy dziurawy, czy zeżarty w środku kwalifikuje się do wymiany..
Ja bym zrobił tak - podjechałbym do warsztatu "tłumikowego" i wybadał jaki koszt proponuje fachman.. W/g tego bym decydował czy jednak samemu robić, bo może się nie opłaci brudzić..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
    Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...
    Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...