Czy to jakim dizlem zatankuje ma znaczenie?

06 Cze 2024, 18:43

Cześć wszystkim!
Mam pytanie. W świecie samochodowym jestem dość nowa, ale moja praca wiąże się również z jeżdżeniem (po to robiłam prawo jazdy). Wracając, szef wysłał mnie dziś na miasto, paliwo się skończyło więc musiałam dotankowac. Zatankowałam Disel wg. tego co pisze na zakrętce. Jednak nie wiem czy dobrego diesela wybrałam. Wlałam efectę, a nie wiem czym wcześniej był zalewany. Czy gdyby ktoś wcześniej zatankował verve miałoby to wpływ na zdrowie silnika. Naprawdę się zestresowałam i nie wiem co szefowi powiedzieć. Auto normalnie jeździło przez 150 km w ciągu dnia.
Marlena672
Obserwowany

• 06 Cze 2024, 20:51

Verva to paliwo premium w porównaniu od Efecty. Będzie się różnić większą ilością dodatków do paliwa czyszczącymi układ itp i ceną za litr w porównaniu do Efecty. Różne są opinie na temat paliw premium, dokładnie na temat lepszego wpływu na samochód w porównaniu ze zwykłym, może to zależy od konkretnego auta.

Ale zalanie tego paliwa nie ma wpływu na samochód nawet jeśli byłby zalewany inny, diesel to zawsze diesel . :ok:
    ineedl
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
    Prawo jazdy: 01 02 2019
    Auto: Opel Vectra B
    Silnik: 2.2 DTI 125KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Liftback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

07 Cze 2024, 10:25

Oby wszyscy mieli tylko takie problemy to świat byłby absolutnie idealny.

Diesel to diesel - nawet jeśli silnik był zalewany od nowości wyłącznie "premium" to wlanie jednorazowo mu nawet z najgorszej stacji ( ale spełniającego normę paliwa) nie będzie mieć żadnego wpływu na silnik.
    NieMechanik
    Nowicjusz

07 Cze 2024, 12:23

Nic się nie stanie...co najwyżej paliwo oczyści wtryski i układ paliwowy .Tylko szef stracił nieco więcej kasy :) .Sam osobiście leję raz w roku paliwo premium właśnie w tym celu aby oczyścić układ paliwowy
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
    Miejscowość: Przemyśl
    Prawo jazdy: 12 06 1979
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
    Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2018

07 Cze 2024, 12:58

Nie będzie problemu jak koledzy już wspomnieli. Mogłaś podać jeszcze jaki to samochód :) warto o tym na przyszłość pamiętać. Co do dodatków do paliwa to ja sam raz na jakiś czas 5-6 tkm kupuję takie dodatki i dolewam przed tankowaniem.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE Riviera - seria limitowana
      Seria limitowana Riviera została opracowania na bazie wersji Intens wzbogaconej o ekran dotykowy EASY LINK 9,3”, funkcję Easy Park Assist oraz kamerę cofania. ZOE Riviera jest natychmiast rozpoznawalne po nowym kolorze ...