Czy to normalne przy ruszaniu w skrzyni automatycznej?

06 Mar 2021, 17:36

Mam pytanie do osób użytkujących skrzynia automatyczne hydrauliczne. Jak ruszam całym prawie od zera, to tak jak by nie puszczało sprzegło od początku tylko po chwili obróci oponami. Czy to normalne w skrzyni automatycznej, że jest opóżnienie takie, czy coś jest z e sprzęgłem. Poprzednio miałem passata i tam było zwalone sprzęgło ale przeciągało masakrycznie więc nie mam porównania. Biegi zmienia elegancko i nie przeciąga przy zmianie, redukuje też ok. Tyko przy takim dynamicznym ruszenie jest takie odczucie,że puszcza sprzęgło po chwili i nie wiem czy tak ma być czy nie.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

07 Mar 2021, 10:31

Moim zdaniem to normalne przy tych automatach jest takie lekkie opóźnienie. Chodzi o to by nie było szarpnięcia. Puszczasz szybko hamulec a samochód nie szarpie tylko sobie ładnie powoli rusza. Dlatego przy dynamicznym ruszeniu jak szybko puszczasz hamulec i mono wciskasz gaz odczujesz taką spóźniona reakcję na gaz.
MATRIX266 napisał(a):Biegi zmienia elegancko i nie przeciąga przy zmianie, redukuje też ok. Tyko przy takim dynamicznym ruszenie jest takie odczucie,że puszcza sprzęgło po chwili i nie wiem czy tak ma być czy nie
Wydaje mi się że nie masz się czym martwić skoro to klasyczna skrzynia hydrauliczna ze sprzęgłem hydrokinetycznym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35