Czy to panewka?

20 Sty 2021, 20:42

Witam, niedawno zakupiłem Passata B5 FL 2000r 1.8T AWT z gazem.

Wymieniłem wszystkie filtry i olej oraz rozrząd. Wcześniej przed wymianą nie słyszałem żadnych niepokojących dźwięków. Natomiast po wymianie przejechałem już z tysiąc kilometrów i nie wiem dokładnie czy pojawiło się to zaraz po wymianie ale dopiero teraz to usłyszałem.
Chodzi o stuki. Nie wiem skąd dochodzą słychać je najbardziej od spodu silnika bądź kilka metrów od samochodu. Głownie na zimnym i ciepłym silniku. Na mocno rozgrzanym dźwięk trochę cichnie. Z góry po otworzeniu maski dosyć słabo słyszalne.
Olej mam wlany motul 5w30. Nie wiem jaki poprzedni właściciel lał ale z jego rozpiski wymian wychodzi że też 5w30.

Trochę się naczytałem i dużo sugeruje, że to panewka.
Poniżej zostawiam film marnej jakości. Dźwięk nagrywany z kanału więc efekty dźwiękowe są dosyć mocne. Na żywo aż tak tego nie słychać.

Ktoś może mi powiedzieć, że to coś innego niż panewka? Bo padnę chyba na zawał dzisiaj...

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Yamakasi512
Nowicjusz

Auto: nie mam

21 Sty 2021, 16:14

Pewnie już nie masz starego filtra oleju? Jednak jak byś go jeszcze miał to warto zajrzeć do niego do środka i zobaczyć czy nie ma widocznych opiłków.

Mi to bardzo przypomina panewkę. Warto by było zawczasu ściągnąć miskę olejową i sprawdzić czy nie mają luzów. Można sprobować sprawdzić wykręcając świece tak jak tu

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ale dokładniejsza metoda będzie ta pierwsza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sty 2021, 16:45

Gdyby się okazało, że to jednak panewka, na jakie koszty musze się szykować i czy warto remontować w takim przypadku silnik? Co przydałoby się zrobić oprócz panewki? Rozrząd jest dopiero co zrobiony...
Yamakasi512
Nowicjusz

Auto: nie mam

09 Mar 2021, 16:53

Stawiałbym raczej na popychacze hydrauliczne i w tym kierunku diagnozował.Panewki to ostateczność,zakładając że nie upalałeś tego auta .
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

09 Mar 2021, 20:58

Obstawiam jednak panewke w ostatnim stadium zacierania sie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)