Czy to skrzynia biegów?

08 Lis 2020, 18:17

Witam, otóż dziś jadąc do Bydgoszczy kawałek drogi ode mnie 80 km, w połowie drogi siadla mi albo skrzynia biegów albo coś innego, dlatego tu pisze może ktoś podpowie co to może być, jutro udaje się do mechanika z autem, stanąłem na stopie przed torami, wcześniej żadnych objawów niepokojących nie miałem, chce ruszać ze stopu dodaje gazu i ruszam z jedynki, a tu chrobotanie jakby ktoś strzelał z karabinu maszynowego dosłownie l, i auto nie chciało jechać, do turlałem się na pobocze i zawróciłem, auto jedzie ale muszę delikatnie operować gazem jechałem 40km na godzinę więcej gazu strzelalo, biegi normalnie wrzuca się w aucie, auto to Renault megane 2 1.5 dci, czy to skrzynia biegów siadla czy może coś innego? Na każdym biegu tak jest, hamując silnikiem jak wrzuciłem z 4 na 3 to masakra normalnie Afganistan

Filmik do podglądu

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

DonOmar18
Nowicjusz

08 Lis 2020, 19:55

DonOmar18 napisał(a): czy to skrzynia biegów siadla
Nie można tego wykluczyć. Ale....
DonOmar18 napisał(a): czy może coś innego?
Nie wykluczam ze poleciał być może przegub.To musi jednak sprawdzić dokładnie mechanik.Czy wcześniej szczególnie przy skręcie nie słyszałeś stukania-chrobotania...../mam szczególnie na myśli przegub zewnętrzny../ :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Lis 2020, 20:22

Właśnie najgorsze jest to że żadnych objawów nie miałem żadnych, jedynie co mnie niepokoiło to to że czasem na zimnym silniku jak odpalałem to tak trochę strzelalo też chrobotalo delikatnie, ciężko było określić z kad Ten dźwięk dobiegał, ale jechało, wtedy było auto ciepłe jak mi się zepsuło teraz odpaliłem go próbowałem ruszyć za Chiny nie można, na każdym biegu tak samo, czyli wrzucam jedynkę np. I chce ruszyć to strzela jak na filmiku takim odgłosem, no i przede wszystkim nie jedzie, może jakby sprzęgło też, nie wiem słabo u mnie z wiedzą o autach, ale generalnie chrobotanie czy też strzelanie jest równoznaczne z tym że auto nie jedzie biegi nie wyskakują
DonOmar18
Nowicjusz