Czy ubezpieczenie jest ważne? Wypłacona szkoda całkowita.

01 Sty 2008, 23:51

Witam.
Mam mały problem. Kupiłem od mojej znajomej auto po wypadku( a raczej po stłuczce). Auto ubezpieczone jest w PZU. Znajoma zdecydowała się po stłuczce na sprzedaż auta i PZU wystawiło je na aukcję. Wypłacono jej 6 tyś zł za szkodę całkowitą, a autko wystawiono na aukcji za 3 tyś zł.
Gdy ja zdecydowałem się na kupno znajoma wycofała auto z aukcji pzu i sprzedała je mi. Ubezpieczenie ważne było do 25.08.2008. Mam pytanie czy jeśli wypłacona została z ubezpieczenia szkoda całkowita to ubezpieczenie straciło ważność?
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

03 Sty 2008, 15:09

Z powodu kombinacji PZU z ubezpieczaniami samochodów(naciąganie klientów),najlepiej będzie jak zaznajomisz się z warunkami umowy ubezpieczenia samochodu,bo to jest wiążące.Możesz też iść zapytać do PZU,ale temu co oni gadają(a wiem,że każdy gada co innego),to nie ma za bardzo co im wierzyć.Najważniejsza jest umowa ubezpieczenia,ponieważ to jej i ty i oni musza się trzymać.Tak więc musisz sprawdzić w warunkach tej umowy,co się dzieje z ubezpieczeniem po wypłacie szkody całkowitej.Ale z tego co ja wiem(przynajmniej tak było),to polisa nie zostaje zlikwidowana i obowiązuje do czasu jej wygaśnięcia - nawet autko po całkowitym zniszczeniu,można przeciez naprawić i nim jeździć(nie biorąc pod uwagę,że się to nie opłaci,ale masz takie prawo).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2008, 22:21