Czy uda się odpalić nasze auto przy ujemnych temperaturach?

17 Gru 2009, 20:38

Układ elektryczny nie ma lekko w trakcie zimy. Wilgoć i niskie temperatury sprawiają, że usterki, które nie były widoczne zimą, nagle unieruchamiają auto. Żywotność akumulatorów to około 5-6 lat. Kierowcy, którzy postanawiają wykorzystać go do kompletnego zużycia muszą mieć się na baczności. Jeśli latem pół godziny słuchania radia oznacza problemy z odpaleniem pojazdu, to bardzo możliwe, że zimą silnik nawet nie „zakręci”. Należy pamiętać o kontroli stanu elektrolitu i ewentualnym uzupełnieniu go wodą destylowaną – pozwoli to zachować sprawność akumulatora.

Jeśli rzadko jeździmy w długie trasy, możemy co jakiś czas odłączać akumulator i doładowywać go. A jeśli już go odłączymy, to wyczyszczenie klem niczego nas nie kosztuje. Jeśli w prognozie pogody zobaczymy, że najbliższej nocy mają zawitać bardzo niskie temperatury, to warto rozważyć wzięcie akumulatora do domu. Należy jednak pamiętać, że zaawansowane pojazdy, wyposażone w liczne systemy elektroniczne mogą przez to „zwariować”, dlatego warto zakupić specjalne urządzenia, które podtrzymują napięcie pomimo wyjętego głównego akumulatora.

Świece żarowe, które wymagają wymiany mogą Skorodowaną instalację elektryczną należy zawczasu zabezpieczyć specjalnymi preparatami, podobnie jak uszczelki w drzwiach i zamki, by nie mieć problemów z otwarciem pojazdu.

Układ paliwowy też może płatać figle, nawet przy małych mrozach – tankowane na przypadkowych stacjach benzynowych grozi tym, że woda znajdująca się w nim zamarza, sprawiając, że jedynym rozwiązaniem tego problemu jest przestawienie auta w miejsce, gdzie panuje dodatnia temperatura. Drugim rozwiązaniem, choć raczej nie tak dobrym jak oryginalne jest stosowanie preparatów wiążących wodę w paliwie. Osobom jeżdżącym autami z silnikami wysokoprężnymi zima kojarzy się z jednym – parafiną, która wytrąca się w niskich temperaturach. Dlatego warto tankować zimowe paliwo dostępne na stacjach benzynowych.

Pamiętajmy, że jeszcze bardziej niebezpieczna od parafiny jest woda w układzie hamulcowym – nie sztuką jest ruszyć, sztuką jest zatrzymać się. Jeżeli przekroczy zalecaną normę (co można sprawdzić w warsztatach), należy jak najszybciej wymienić płyn. Nawet jeśli jest sprawny, to i tak powinniśmy wymieniać go co dwa lata

O wymianie opon na zimowe, zrobione z bardziej miękkiej mieszanki, pamiętają zapewne wszyscy, podobnie jak o częstej kontroli ciśnienia w ogumieniu. Przydadzą się również sprawne wycieraczki i świeży filtr kabinowy.

A jak nas tak zasypie jak na załączonym obrazku to warto mieć w samochodzie coś do odgarniania śniegu :wink:
Czy uda się odpalić nasze auto przy ujemnych temperaturach?
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Gru 2009, 08:30

Kacper napisał(a):Świece żarowe, które wymagają wymiany mogą Skorodowaną instalację elektryczną należy zawczasu zabezpieczyć specjalnymi preparatami, podobnie jak uszczelki w drzwiach i zamki, by nie mieć problemów z otwarciem pojazdu.

Nie rozumiem tego zdania...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

18 Gru 2009, 09:59

Kubuch napisał(a):Nie rozumiem tego zdania...

Chyba po prostu jest niedokończone jedno i rozpoczęte drugie :]
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź

18 Gru 2009, 19:38

mnie to już dotknęło, dzisiaj musiałem się do mazdy łomem włamywać :grin:
chociaż jak na razie z odpalaniem, nie było problemów, zdarzyło mi się już jednego miłego pana ciągnąć :cool:
haczbaki..
jess
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Gru 2009, 21:41

Już widać skutki mrozów i zużytych akumulatorów na forum jednego dnia pojawia się kilka tematów odnoście akumulatora że się rozładował, czy jaki wybrać nowy bo stary wysiadł.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

20 Gru 2009, 09:53

PrezesArtek napisał(a):Już widać skutki mrozów i zużytych akumulatorów na forum jednego dnia pojawia się kilka tematów odnoście akumulatora że się rozładował, czy jaki wybrać nowy bo stary wysiadł.

Właśnie wczoraj spotkało to moją rodzinę.
Jeżeli chiałbyś dowiedzieć się wiecej to pisz !!
Tuning001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...

04 Sty 2010, 12:47

jess napisał(a):mnie to już dotknęło, dzisiaj musiałem się do mazdy łomem włamywać

Powiedz jeszcze, że uszczelki sa wciąż całe?:) Uszczelki należy zabezpieczyć silikonem w spray'u i będzie z głowy. Koszt takich produktów jest niewielki - ok 10-15 zł. Tym bardziej, że zapowiadają jeszcze większe mrozy teraz. Polecam, to trwa tylko chwilę:)
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

06 Sty 2010, 08:50

można je posmarować też wazeliną , też działa lecz nie wygodne :lol:
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

26 Sty 2010, 22:24

Ja smaruje ale jak na złość drzwi od pasażera z przodu przymarzają :( Jeździmy w dwójkę i śmiesznie wygląda, jak ja prowadzę a mąż z tyłu :cool:
szpaczek1
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa