Czy uszkodziłem końcówkę mocy w swoim CB?

24 Kwi 2010, 01:25

Witam serdecznie.

Kiedyś pisałem na tym forum wychwalające teksty o posiadanym przeze mnie zestawie cb. I faktycznie na tamten czas była to prawda. Dziś piszę z problemem. Otóż znajomy miał wątpliwości co do działania swojej anteny. Faktycznie jego antena była firmy kogucik (ja mam Sunkera 70 cm) ale nie widząc w tym problemu wziąłem ją od niego i podłączyłem ją do swojego radia - Alan 109. Podjąłem dwie, może trzy próby nadania czegoś w eter aby uzyskać odpowiedź i zweryfikować jaki mam na niej zasięg. Okazał się krótki, antenę uznałem za bezużyteczną praktycznie. Od tamtej chwili po podłączeniu swojej anteny mam problemy. Sygnał nadawania jest raz pełny (wg wskaźnika w radiu), a raz zawiera się tylko w 3 na 5 możliwych diodach. Pytam zatem, czy ta próba sprawdzająca antenę kolegi mogła uszkodzić końcóweczkę w radiu albo inny element? Zaznaczam, że nadałem dwa lub trzy razy krótkie zapytanie o to czy mnie słychać i gdzie. Wiem, że nie nadaje się bez anteny. Uszkodzoną uznaję jako taką, której faktycznie jakby nie było... Czy to może coś z moją anteną się stało? Bo jak pokręcę nią w stopie na gwintowym połączeniu, to sygnał nadawania poprawia się, jednak nie wiem, jak daleko jestem słyszalny i szczerze słyszę innych gorzej niż było to do tej pory.

Proszę o odpowiedź, sugestie.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
EQALISER
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

24 Kwi 2010, 10:55

padające końcówki mocy to standard w Allanach/Midlandach podjedź do serwisu to nie jest masakrycznie droga sprawa, aczkolwiek 3 próby to nie wiele, czy Twoja antena jest dobrze zestrojona? stroiłeś ją na aucie?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Kwi 2010, 11:58

Najpierw odkręć antenę od magnesu i w miejscu łącznia w antenie jest bolec a w magnesie jest takie gniazdo i może w tym gnieździe od krzywiły się blaszki i nie dolegają dobrze do bolca i dlatego czasami działa a czasami nie. Jak by siadła końcówka mocy to raczej nikt by Cię nie słyszał.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Kwi 2010, 15:56

Witam.

Sprawdziłem to. Sprawdziłem również wtyczkę antenową wchodzącą do gniazda w samym radiu. Wszystko wygląda cacy. Jakby tego było mało kupiłem dziś nowiutką antenę. Problem dalej trwa... Radio powinno mieć jeszcze gwarancję. Także będę miał serwis za free. ;)

Pozdrawiam.
EQALISER
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 15:42

najlepiej podjechać do serwisu CB albo kogoś kto ma miernik SWR i klasyczny omomierz. U mnie tez kiedyś był problem, myślałem że mam spaloną końcówkę mocy, a w praktyce brakowało mi w antenie metalowego trójkącika poprawiającego masę anteny. Zła masa to podstawowy problem anten. Sprawdź jak to wygląda u ciebie.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

06 Maj 2010, 20:59

Witam.

Podnoszę temat.

Serwis producenta stwierdził, że głowica oraz końcówka mocy uległy korozji wskutek przedostania się do urządzenia wody. Woda miała by dostać się po kablu antenowym. Na zdrowy rozsądek uważam, że to w sumie możliwe. Wiem, jak kable energetyczne w ciężkich warunkach potrafią być "napite" i kapie z nich woda po kilka dni i zaniża się stan izolacji. Ale podkreślam, że mam nowiutką antenę. Gwarancja została odrzucona. Jak okazało się później serwis producenta nawet nie zajrzał do radia! Plomby były nieruszone, na co ja nie zwróciłem uwagi, a zwrócił uwagę serwis cb właśnie. Mało tego serwis pobrał ode mnie opłatę 10 pln za ekspertyzę uznając radio za idealnie dobre. Podłączyli je przy mnie do zasilacza i anteny, nadawanie wyświetla się na max. Podłączam radio w aucie... Braki w nadawaniu. No szlag trafi! Czy jest szansa, że napięcie zasilania jest aż tak istotne dla nadawania/odbioru? Gdzie miałbym aż taki spadek, zważywszy, że problem pojawił się nagle?

Proszę o sugestie, pomysły.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 17:15 ]
Podbijam o nowe fakty. nadawanie jest niepełne tylko wtedy, kiedy podłączona jest antena. Jeżeli jej nie ma lub jest włożony za nią jakiś drucik - nadawanie występuje na max. Nie wiem już o co tu chodzi.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto Maj 18, 2010 17:57 ]
Witam.

Podnoszę temat i uzupełniam o nowe fakty.

Dla zainteresowanych... Radio po próbach na trzech różnych antenach w dwóch pojazdach różnych marek i z różnych roczników (gdyby miało to mieć jakikolwiek wpływ) dalej zachowywało się tak samo. Serwis, ja osobiście, inny serwis niż poprzedni, znowu ja - wygrzaliśmy chyba każdy lut na płycie w radiu - bez efektu. Pomiar końcówki mocy dał pozytywne wyniki. Pomiar mocy na wyjściu - bez zarzutów - 4W. Napięcie zasilania w samochodach na bardzo dobrym poziomie. Pomiar SWR dobry. Radio określone w ekspertyzach jako w pełni sprawne! A odsłuch lipny nadal. Podsterowałem więc potencjometry na płycie głównej radia - te od nadawania i te od odcięcia i uzyskałem nieco lepsze wyniki, jednak nadal bez rewelacji, nadal nie jest tak, jak było, gdy kupiłem pierwszy zestaw. Jednoznaczne jest to z tym, że nie mam możliwości dokładnie określić, jaki obecnie mam zasięg. Zagadka...

Pozdrawiam.
EQALISER
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jadąc wolniej, szybciej dotrzesz do celu!
    Co można zrobić, by na autostradzie w czasie zwiększonego natężenia ruchu nie tworzyły się korki? W niektórych przypadkach może pomóc… obniżenie dopuszczalnej prędkości! Taką zależność wykazało belgijskie ...