06 Maj 2010, 19:59
Witam.
Podnoszę temat.
Serwis producenta stwierdził, że głowica oraz końcówka mocy uległy korozji wskutek przedostania się do urządzenia wody. Woda miała by dostać się po kablu antenowym. Na zdrowy rozsądek uważam, że to w sumie możliwe. Wiem, jak kable energetyczne w ciężkich warunkach potrafią być "napite" i kapie z nich woda po kilka dni i zaniża się stan izolacji. Ale podkreślam, że mam nowiutką antenę. Gwarancja została odrzucona. Jak okazało się później serwis producenta nawet nie zajrzał do radia! Plomby były nieruszone, na co ja nie zwróciłem uwagi, a zwrócił uwagę serwis cb właśnie. Mało tego serwis pobrał ode mnie opłatę 10 pln za ekspertyzę uznając radio za idealnie dobre. Podłączyli je przy mnie do zasilacza i anteny, nadawanie wyświetla się na max. Podłączam radio w aucie... Braki w nadawaniu. No szlag trafi! Czy jest szansa, że napięcie zasilania jest aż tak istotne dla nadawania/odbioru? Gdzie miałbym aż taki spadek, zważywszy, że problem pojawił się nagle?
Proszę o sugestie, pomysły.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 17:15 ]
Podbijam o nowe fakty. nadawanie jest niepełne tylko wtedy, kiedy podłączona jest antena. Jeżeli jej nie ma lub jest włożony za nią jakiś drucik - nadawanie występuje na max. Nie wiem już o co tu chodzi.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Wto Maj 18, 2010 17:57 ]
Witam.
Podnoszę temat i uzupełniam o nowe fakty.
Dla zainteresowanych... Radio po próbach na trzech różnych antenach w dwóch pojazdach różnych marek i z różnych roczników (gdyby miało to mieć jakikolwiek wpływ) dalej zachowywało się tak samo. Serwis, ja osobiście, inny serwis niż poprzedni, znowu ja - wygrzaliśmy chyba każdy lut na płycie w radiu - bez efektu. Pomiar końcówki mocy dał pozytywne wyniki. Pomiar mocy na wyjściu - bez zarzutów - 4W. Napięcie zasilania w samochodach na bardzo dobrym poziomie. Pomiar SWR dobry. Radio określone w ekspertyzach jako w pełni sprawne! A odsłuch lipny nadal. Podsterowałem więc potencjometry na płycie głównej radia - te od nadawania i te od odcięcia i uzyskałem nieco lepsze wyniki, jednak nadal bez rewelacji, nadal nie jest tak, jak było, gdy kupiłem pierwszy zestaw. Jednoznaczne jest to z tym, że nie mam możliwości dokładnie określić, jaki obecnie mam zasięg. Zagadka...
Pozdrawiam.