Czy w 2023r zmieniło się coś odnośnie automatycznej skrzyni biegów ?

30 Paź 2022, 09:53

Galakty ale po co to piszesz nie widzisz że to jest całkowicie inny problem, nie związany z motoryzacją?

Chcesz się założyć że teraz będzie elaborat zakończony pytaniem "a jak myślicie będzie taniej zrobić to xxxx" ? :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Paź 2022, 09:57

galakty napisał(a):Oczywiście omijać wynalazki jak tiptronic (czy tam multitronic), powershift itp.
Dokładnie, pamiętać o wymianie oleju na czas i cieszyć się jazdą no i jeszcze przy parkowaniu zaciągać ręczny nawet na płaskim i dopiero wrzucać "P" wtedy wszystko powinno być ok. Oczywiście warto sobie poczytać zasady jazdy z automatem i tyle.

Wracając do skrzyni eCVT widać że jej wymiana nawet nie była by kosztowna choć Ja osobiście nie słyszałem żeby ona komuś padła. Wymiana oleju w eCVT jest prosta i każdy mechanik ci to zrobi bez problemu zresztą masz opisane na forum.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lis 2022, 11:35

Yosuke7 napisał(a):Pytanie pozostaje takie. Skoro to są takie świetne samochody to dlaczego nikt ich nie potrzebuje ?

To są świetne skrzynie, nie psują się, więc nie ma popytu na używane.
Ergo, nikt tego nie chce (nie potrzebuje), więc są tanie.
To prawo popytu i podaży :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lis 2022, 13:04

Ale jak myślicie automat będzie taniej ? :D
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2022, 13:40

On i tak nie kupi auta z automatem, będzie dalej rzeźbił temat chociaż nie ma czego rzeźbić...

Jak mój ojciec, kupił Punto 1 z CVT na łańcuchu, paliło dużo, muliło, nie jechało, w końcu się rozsypało. To było z 15-20 lat temu, dalej biadoli że automaty są do niczego i nie kupi nigdy :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Lis 2022, 14:20

galakty napisał(a):On i tak nie kupi auta z automatem, będzie dalej rzeźbił temat chociaż nie ma czego rzeźbić...

Jak mój ojciec, kupił Punto 1 z CVT na łańcuchu, paliło dużo, muliło, nie jechało, w końcu się rozsypało. To było z 15-20 lat temu, dalej biadoli że automaty są do niczego i nie kupi nigdy

Ale jak myślicie będzie taniej ? :ok:
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...

01 Lis 2022, 17:30

Panowie, trochę wyrozumiałości :mrgreen:
Każdy z nas miał kiedyś problem z wyborem pierwszego auta :naughty:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

01 Lis 2022, 17:40

yeti65 napisał(a):Panowie, trochę wyrozumiałości
Każdy z nas miał kiedyś problem z wyborem pierwszego auta

Wejdź na profil tego Pana i zobacz że tu nie chodzi o problem wyboru auta.
szybki
Moderator - Tuning

02 Lis 2022, 09:22

yeti65 napisał(a):To są świetne skrzynie, nie psują się, więc nie ma popytu na używane.
Ergo, nikt tego nie chce (nie potrzebuje), więc są tanie.
To prawo popytu i podaży

Taa, tylko jak coś jest świetne i tanie to z reguły na to popyt jest ogromny.
Yosuke7
Początkujący

02 Lis 2022, 09:23

Hahahahhaa a ten dalej XD

Jak ma być popyt na coś, co się nie psuje? Ja to myślę że jesteś trollem :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

02 Lis 2022, 09:25

Rokiko napisał(a):Dokładnie, pamiętać o wymianie oleju na czas i cieszyć się jazdą no i jeszcze przy parkowaniu zaciągać ręczny nawet na płaskim i dopiero wrzucać "P" wtedy wszystko powinno być ok. Oczywiście warto sobie poczytać zasady jazdy z automatem i tyle.

Pytałem kiedyś o to czy jeżeli o automat dobrze dbamy i trzymamy się kluczowo zasad to czy wszystko z nimi powinno być ok, ale wtedy otrzymałem bardziej odpowiedź na zasadzie z której by wynikało, że z automatami to właściwie nigdy nic nie wiadomo i mogą się od tak o zepsuć normalnie z dnia na dzień, a koszty wymiany skrzyni to normalnie z 10tys zł jak nie więcej.
Yosuke7
Początkujący

02 Lis 2022, 09:27

galakty napisał(a):Jak ma być popyt na coś, co się nie psuje? Ja to myślę że jesteś trollem

No nie wiem jak ty, ale ja z reguły nie kupuje rzeczy które mogą się zepsuć z dnia na dzień po krótkim czasie użytkowania.
Yosuke7
Początkujący

02 Lis 2022, 09:28

szybki napisał(a):Galakty ale po co to piszesz nie widzisz że to jest całkowicie inny problem, nie związany z motoryzacją?

Chcesz się założyć że teraz będzie elaborat zakończony pytaniem "a jak myślicie będzie taniej zrobić to xxxx" ?

Problem ze skrzyniami biegów nie jest związany z motoryzacją ? No, a z czym ?
Yosuke7
Początkujący

02 Lis 2022, 09:32

galakty napisał(a):Nie wiem po co patrzeć na ceny skrzyń w necie. Po co? Będziesz wymieniał? Wiesz jak rzadko się to robi? Szukaj zadbanego egzemplarza z udokumentowanym przebiegiem i nie będzie problemu. Oczywiście omijać wynalazki jak tiptronic (czy tam multitronic), powershift itp.

Ja tam nie wiem, bo na motoryzacji się nie znam, a jeżeli zadaje pytanie na tym forum to chyba logiczne, że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie a na tym forum siedzą specjaliści, którzy ewentualnie coś pomogą, doradzą, podpowiedzą itp. itd. a nie na zasadzie, że slyszę wyśmiewanie i obelgi w swoją stronę. Swoje wnioski wyciągam tylko na postawie tego co tutaj usłyszałem, a skoro rzeczywiście automatyczne skrzynie biegów są takie dobre to skąd aż tyle mitów, że nie warto kupować takiego auta bo skrzynia się zepsuje, a wymiana jej może przewyższyć wartość samochodu ? Dziwne, że teraz nagle okazuje się, że z automatami jest tak samo jak z manualami.
Yosuke7
Początkujący

02 Lis 2022, 12:53

No i jak Panowie chcecie dalej dyskutować :?: :ok:
szybki
Moderator - Tuning