REKLAMA
Raczej to mogą być takie przypadki porównując do tego ze jak idziesz po chodniku to możesz złamać nogę Jak dbasz o automat to ja nie widzę potrzeby wymiany skrzyni, a jedynie elementy eksploatacyjne jak sprzęgła, konwerter, solenoidy itd.Yosuke7 napisał(a):Pytałem kiedyś o to czy jeżeli o automat dobrze dbamy i trzymamy się kluczowo zasad to czy wszystko z nimi powinno być ok, ale wtedy otrzymałem bardziej odpowiedź na zasadzie z której by wynikało, że z automatami to właściwie nigdy nic nie wiadomo i mogą się od tak o zepsuć normalnie z dnia na dzień, a koszty wymiany skrzyni to normalnie z 10tys zł jak nie więcej.
Dlatego dostałeś na forum wyczerpujące odpowiedzi na swoje pytanie idąc dalej skoro się nie znasz to nie powinny Cię interesować aspekty typowo techniczne tylko eksploatacyjne.Yosuke7 napisał(a):Ja tam nie wiem, bo na motoryzacji się nie znam
Kupując używany samochód nawet skrzynia z najlepszymi opiniami może okazać się zajechana bo wpływ na to ma wcześniejsza eksploatacja i nie chodzi tylko o automat ale tak samo może być z manualem. Skoro tak wszystko sprawdzasz, a nie znasz się na tym to jedyne słuszne wyjście to sprawdzenie takiej skrzyni w warsztacie który typowo zajmuje się automatami. Tam otrzymasz opinię o jej stanie i informację czy warto iść w dany egzemplarz.Yosuke7 napisał(a):No nie wiem jak ty, ale ja z reguły nie kupuje rzeczy które mogą się zepsuć z dnia na dzień po krótkim czasie użytkowania
Moim zdaniem temat został wyczerpany i jeżeli nie ma więcej pytań proponuję go zamknąć, a autor jak chce spytać o konkretną skrzynię w danym samochodzie niech zakłada odpowiedni nowy wątek i tyle.