Czy w 2023r zmieniło się coś odnośnie automatycznej skrzyni biegów ?

02 Lis 2022, 14:24

@Yosuke7 przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem wszystkie odpowiedzi zanim napiszesz kolejne pytanie.
Yosuke7 napisał(a):Pytałem kiedyś o to czy jeżeli o automat dobrze dbamy i trzymamy się kluczowo zasad to czy wszystko z nimi powinno być ok, ale wtedy otrzymałem bardziej odpowiedź na zasadzie z której by wynikało, że z automatami to właściwie nigdy nic nie wiadomo i mogą się od tak o zepsuć normalnie z dnia na dzień, a koszty wymiany skrzyni to normalnie z 10tys zł jak nie więcej.
Raczej to mogą być takie przypadki porównując do tego ze jak idziesz po chodniku to możesz złamać nogę :wink: Jak dbasz o automat to ja nie widzę potrzeby wymiany skrzyni, a jedynie elementy eksploatacyjne jak sprzęgła, konwerter, solenoidy itd.
Yosuke7 napisał(a):Ja tam nie wiem, bo na motoryzacji się nie znam
Dlatego dostałeś na forum wyczerpujące odpowiedzi na swoje pytanie :ok: idąc dalej skoro się nie znasz to nie powinny Cię interesować aspekty typowo techniczne tylko eksploatacyjne.
Yosuke7 napisał(a):No nie wiem jak ty, ale ja z reguły nie kupuje rzeczy które mogą się zepsuć z dnia na dzień po krótkim czasie użytkowania
Kupując używany samochód nawet skrzynia z najlepszymi opiniami może okazać się zajechana bo wpływ na to ma wcześniejsza eksploatacja i nie chodzi tylko o automat ale tak samo może być z manualem. Skoro tak wszystko sprawdzasz, a nie znasz się na tym to jedyne słuszne wyjście to sprawdzenie takiej skrzyni w warsztacie który typowo zajmuje się automatami. Tam otrzymasz opinię o jej stanie i informację czy warto iść w dany egzemplarz.

Moim zdaniem temat został wyczerpany i jeżeli nie ma więcej pytań proponuję go zamknąć, a autor jak chce spytać o konkretną skrzynię w danym samochodzie niech zakłada odpowiedni nowy wątek i tyle.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lis 2022, 22:00

Yosuke7 napisał(a):Taa, tylko jak coś jest świetne i tanie to z reguły na to popyt jest ogromny.

Nie rób z siebie idioty.
Yosuke7 napisał(a):Problem ze skrzyniami biegów nie jest związany z motoryzacją ? No, a z czym ?

Z głową-Twoją.
Ja wymiękam :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lis 2022, 22:31

yeti65 napisał(a):Ja wymiękam

A jak myślicie będzie coś taniej :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M3 i BMW M4 Coupe z nowym, mocnym silnikiem
    Debiut nowego BMW M3 Limuzyna oraz nowego BMW M4 Coupe zwiastuje wejście na rynek nowej generacji samochodów sportowych o wysokich osiągach, stworzonych przez BMW M GmgH, a także oznacza zaszczepienie filozofii BMW ...