Czy w benzynie słyszalna jest turbina?

07 Sie 2022, 23:40

Witam,
tak jak w tytule czy silniki benzynowe doładowane też mają coś takiego że gwizda turbina?
Jak rozpoznać czy to co się wydobywa spod maski w postaci świstu, szumu to praca turbiny a nie np dziura w układzie doładowania?

Mam Skodę Octavię Tour 1,8T i słysze cały czas jak zaczyna ładować taki szum, przy czym to nie jest coś tego typu:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tylko bardziej ciąg powietrza jak zaczyna ładować.
Jakbym jechał jakimś Subaru Imprezą, coś takiego jak tutaj bardziej:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i teraz nie wiem czy gdzieś ucieka czy raczej to pracuje po prostu turbina.
Byłem w serwisie to zdziwieni patrza na mnie o co mi chodzi? Tam wszystko dobrze, no ale gwizda turbina? No silnik doładowany to turbo pracuje itd..

Może warto sprawdzić w innym aucie z tej samej rodziny?
Bo internety to jest masakra, jedni twierdzą że jak turbo pada to gwizda, inni że powinno być słychać zawsze ale tak w granicach rozsądku
Innymi w ogóle nic nie gwizda i jest cisza jak w wolnossącym.

A może miał ktoś stycznośc z jakimiś innymi silnikami typu 1,4T Opla, albo TSI, albo ecoboosty?
Sąsiad ma Fiata 500 Abarth i tam wiem że jest t-jet ale ma głośny wydech i u niego tak jakby tym wydechem pogwizduje bo przelot jest.
Już sam nie wiem jak to ma być.
Pokemonik
Nowicjusz

0

08 Sie 2022, 08:57

Nie ma znaczenia czy silnik benzynowy czy diesla. Generalnie sprawna turbosprężarka podczas swojej pracy nie powinna wydawać żadnych odgłosów. Tu na tym pierwszym filmiku dosyć głośno gwiżdże, a to może być oznaką np. wyrobionego wirnika turbiny.

Przy niesprawnej turbosprężarce najczęściej będą słyszalne dźwięki takie jak wycie, gwizd czy zgrzyt bo to typowe odgłosy, z jakimi można się spotkać w takim przypadku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

08 Sie 2022, 09:01

Pierwszy film to ewidentnie padaka, w drugim niekoniecznie jest coś niesprawne...

U mnie w dieslu też gwiżdże turbina, nie powinna i pewnie jest na wykończeniu, ale auto jest sprawne, oleju nie bierze więc olewam temat. Niektóre auta/silniki są głośniejsze, inne cichsze.

Przejedź się do kilku mechaników i niech ocenią.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

08 Sie 2022, 16:59

Problem w tym wszystkim jest taki, że jak gwiżdże, to może być wyrobione łożysko wirnika. Jak wirnik będzie tarł o obudowę turbo, to będą opiłki. A jak będą opiłki, to trafią do cylindra. A jak trafią do cylindra to...
Proces może być albo długotrwały, albo krótkotrwały. Wszystko zalezy od tego, w jakim stopniu jest uszkodzone łożysko i jakie są luzy. Na pierwszym filmiku słychać, że zaczyna gwizdać przy około 1800 chyba. A jeżeli do tego można odczuć że silnik jest nieco słabszy niż był, dłużej się rozpędza, to może to być wina turbo.
Tak czy inaczej takich odgłosów nie powinno być. Im wcześniej oddasz auto do mechanika, żeby posprawdzał co jest grane, tym pewniejsze będzie, że nie uszkodzisz silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

09 Sie 2022, 22:38

No właśnie ale w tym problem, że w serwisie twierdzą że wszystko ok.
Podjechałem żeby sprawdzili dolot, z resztą nieudolnie ale próbowałem robić to sam (kompresor te sprawy), wg nich jest wszystko szczelne, a na moje pytanie o ten dźwięk uśmiechnęli się że przecież to nie wolnossący, tam jest turbina itd.
Także nie wiem gdzie jechać, poza tym to turbo mam od 2019 roku, podjechałem w swoich stronach do jednego z większych serwisów od turbin i podmienili tzn mieli taką samą po regeneracji a moją zabrali i wszystko poskładane, zapłaciłem ok 1000 zł + montaż, olej, filtr, uszczelki Elringa itd.

Albo kupić nówkę:
https://sklep.noweturbo.pl/sklep-internetowy/turbosprezarki-all/turbosprezarki-nowe/nowa-turbosprezarka-5303-970-0052/

Gorzej jak jest dziura w ukłądzie a ja wydam 3000 zł na nowe turbo z montażem :roll:

Spróbuje może bliżej weekendu nagrać dźwięk i wtedy ustalimy, jestem ciekaw tylko czy z zewnątrz lepiej czy w środku auta.
Pokemonik
Nowicjusz

0

10 Sie 2022, 12:02

Pokemonik napisał(a):Albo kupić nówkę
To nie nowe, a regenerowane turbo.
Pokemonik napisał(a):Gorzej jak jest dziura w ukłądzie a ja wydam 3000 zł na nowe turbo z montażem
W ciemno się nie kupuje i trzeba starą turbinę poprawnie zdiagnozować sprawdzając ją dokładnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki najlepszy samochód prowadził Jeremy Clarkson?
    Jeremy Clarkson odpowiedział na kilka pytań dla motoryzacyjnej platformy społecznościowej Drivetribe. Wśród poruszonych wątków padł temat najlepszego samochodu, jaki kiedykolwiek prowadził. Okazuje się, że słynny ...

10 Sie 2022, 12:21

Za 2400 regenerowane turbo? No to w sumie już wiadomo skąd u mnie takie shit skoro ja dałem rapem 1000 zł.

To ile mniej więcej nowe kosztuje? 4 tys jakoś?

No właśnie z tym jest problem bo mi nikt tego nie zdiagnozuje chyba że podjadę tam gdzie regenerują ale to jest robota za 800 zł a nie wiadomo co dalej, tego nie da się rozpiąć na poczekaniu, to jest rozbieranie wszystkiego po kolei.

Podstawowe pytanie w serwisach po co chce Pan to robić? co się dzieje? aha gwiżdże a ktoś diagnozował uszkodzenie turbo?
To skąd Pan wie że jest uszkodzone? itp itd..
Albo się przejadą i stwierdzą że jest ok.
Pokemonik
Nowicjusz

0

10 Sie 2022, 12:28

Odnośnie opiłków które rozwalą silnik. Czy ja wiem... to malutkie opiłki które wpadną do cylindra, wielkich szkód nie zrobią. Co innego gdyby były w paliwie, wtedy wtryskiwacze papa.

Jak nie bierze oleju, ma moc - ja bym olał temat. Jak nie daje Ci to spokoju to oddaj na diagnozę, ale jak sam piszesz to nie robota na 5 minut i swoje skasują, więc najlepiej byłoby od razu wymienić skoro już wyciągnięta zostanie.
galakty
Forumowicz VIP

0

11 Sie 2022, 15:55

Turbosprężarkę można przecież zdemontować i posprawdzać. Wymiana fifty fifty nie rozwiązuje sprawy, ponieważ nie wiadomo, czy i w jakim stopniu turbo było uszkodzone.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Sie 2022, 16:39

Tylko teraz pytanie kto zdejmuje i kto sprawdzi. Na miejscu warsztat? Czy specjalistyczny warsztat od turbo?

Pytam bo nie wiem ;)
galakty
Forumowicz VIP

0

11 Sie 2022, 18:45

Też z chęcią się dowiem jak wygląda takie "sprawdzenie". Dla porównania ostatnio robiłem turbo w mitsu, po wymontowaniu luz nie wiele większy niż w tym "nowym" które zostało dostarczone a lało olejem i głównym problemem było po opuszczeniu gazu fty ftyftyftyfty.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

11 Sie 2022, 20:24

Kao napisał(a):Też z chęcią się dowiem jak wygląda takie "sprawdzenie"
No jak ? Na oko panie :mrgreen:
Kao napisał(a): Dla porównania ostatnio robiłem turbo
Ja dla porównania kiedyś robiłem turbo . Tzn wymieniałem . Chrysler 2,0 d , ten upierdliwy motor . Turbo wyło jakby karetka jechała . Psy wyły naokoło :mrgreen: Cząstki filtra powietrza wciągnęło i połamało wirnik turbiny .Gdzieś tam zdjęcie dawałem tego filtra . Widać było naocznie . Zjechało się konsylium od regeneracji turbosprężarek czyli spece i się licytowali kto za ile to zregeneruje . Heh ... kasa duża . Myśmy wymienili na używkę za 50 zł nie bacząc na jej zużycie i to to przejeżdziło do zezłomowania .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
0

11 Sie 2022, 21:23

galakty napisał(a):Tylko teraz pytanie kto zdejmuje i kto sprawdzi. Na miejscu warsztat? Czy specjalistyczny warsztat od turbo?

Pytam bo nie wiem

No jak to kto? Mechanik, do którego oddajesz auto. Oczywiście jeżeli zna się na turbosprężarkach. No ale tak naprawdę, to co to za mechanik, co się na turbosprężarkach nie zna...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Sie 2022, 21:37

To po co wyjmować? W moim przypadku na aucie i w rękach na oko było ok a jednak także takie weryfikacje na oko to wiesz.....
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

12 Sie 2022, 08:39

MotoAlbercik napisał(a):No ale tak naprawdę, to co to za mechanik, co się na turbosprężarkach nie zna...

Eeee normalny? Sprawdzenie turbo to nie pomacanie wirnika na wszystkie strony, tym się zajmują specjalistyczne zakłady.

Co to za lekarz, skoro na chorobach układu sercowego się nie zna... Nieważne że jest okulistą :mrgreen:

Dlatego mówię, że najlepiej od razu wymienić, bo jak wyciągnie z auta to musiałby odesłać na sprawdzenie, a to czas i koszty. A jak turbo jest na 100% wywalone to diagnozy nie potrzeba, bo widać że ma luzy, rzyga olejem i hałasuje.
galakty
Forumowicz VIP

0