Czy warto być mechanikiem w dzisiejszych czasach?

10 Lut 2011, 21:49

Los_Emilos napisał(a):Mechaników samochodowych jest sporo, przynajmniej u mnie w mieście.

a mimo to tych dobrych jak na lekarstwo. nawet w ASO pracuja, nie bojmy sie tego powiedziec, nieuki, ktore niczego nie potrafia naprawic, a jedynie wymienic to co wskazuje komputer diagnostyczny :roll:
elektronik? to samo.
widze ze zalezy Ci jedynie na $, a to juz niedobrze. Liczysz na to ze przy malym wysilku pracy przebrniesz ta zawodowke, trafisz do warsztatu i bedziesz nie wiadomo ile zarabiac. slabych mechanikow po zawodowce jest multum, zarabiaja po 800zl. kuszaca perspektywa, no nie?
Ci co sie ksztalca, motoryzacja to ich zycie, czesto sa po studiach z tym zwiazanych zarabiaja nawet 5x tyle. a gdy otworza wlasny warsztat, ktory zdobedzie renome... to juz inna bajka.

"Musisz odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie. Co lubisz robić? A potem zacznij to robić."

:lol:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

10 Lut 2011, 22:47

no właśnie ja chce to robic ... lubie motoryzacje i praktycznie tylko to , głowilem sie przez prawie cały rok i nadal sie głowie chcialem być mechanikiem i nadal nim chce być bo niewidzę bardziej interesującej pracy dla mnie a chce robic to co mnie interesuje (i chyba to jest najwarzniejsze) . Moj plan jest bardziej wydlużony zaczyna sie od zawodowki przez technikuj no i jakies studium. A po zatym mysle ze w zawodowce sie bardziej naucze praktycznych rzeczy nisz w technikum . A mam jeszcze takie małe pytanko czy wykształcenie zawodowe ma coś wspólnego jakbym chciał otworzyć warsztat , firme ?
Lester
Nowicjusz

Miejscowość: ze wsi

10 Lut 2011, 22:53

Lester napisał(a): A mam jeszcze takie małe pytanko czy wykształcenie zawodowe ma coś wspólnego jakbym chciał otworzyć warsztat , firme ?

nie.

lepiej technikum, potem studia. i praca w DOBRYCH warsztatach. jak sie jest dobrym, na wszystkim mozna zarobic :wink: powodzenia
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

10 Lut 2011, 23:12

ja was rozumiem że lepiej technikum no ale ja mam problemy teraz z tą nową podstawą programową i mi źle w gimn. idzie a co topiero by bylo w technikum xd . A pozatym tata by mi mugł załatwić praktyki w bardzo dobrym warsztacie .
Lester
Nowicjusz

Miejscowość: ze wsi

07 Mar 2011, 20:05

Ogólnie to jestem w technikum na kierunku mechanik samochodowy, i praktyki załatwiane przez szkołe to jest po prostu śmiech... Cały czas ćwiczenia na maluchach polonezach czasami grzebnie sie coś w jakimś seicento punto... Ale to jest max... A co będzie wtedy gdy pójdziemy do warsztatu i przyjedzie np. Citroen C5 :shock:

Ogólnie to planuje tylko egzamin zawodowy i mature napisać. Chociaż ostatnio słyszałem że zawodowy w tym kierunku zdaje max 15% zdających...

Na studia moim zdaniem nie ma sensu iść.. stracony czas nadal trzeba sie uczyć a można by już pracować. Myśle że jak ktoś jest obrotny i kreatywny to sie w życiu jakoś ustawi i znajdzie dobrą prace trzeba mieć chęci :)

A takto to przyszłość widze tak: Mechanik lub budowa lub praca w magazynie lub kierowca lub handel(taniej kupie drożej sprzedam i biznes sie kręci) lub wyspy (zmywak, budowa itp i ogólnie wtedy wychodzi jakieś luzem 30zł za godzine (zależy gdzie) lecz to prace bardziej sezonowe. Na wakacje 2-3 miesiące w roku..)
matias700
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

07 Mar 2011, 22:19

Pozdrawiam kolege z Jaworzna :mrgreen: a co do tematu to niewiem do jakiej szkoły chodzisz ale na przykład w Sosnowcu na mechanice na warsztacie mają te same auta (Polonezy,maluchy itp.) a szkoła jest jedną z lepszych pod kierunkiem mechanicznym w naszym rejonie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...

08 Mar 2011, 22:16

Jaworzno Rulez!

CKP Mysłowice mówi Ci to coś?? :P Porażka na całego :)
matias700
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

08 Mar 2011, 22:38

Myślałem że gdzieś do jawo śmigasz ale nie kojarze w Mysłowicach :neutral:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012