Czy warto dawać tyle kasy?

18 Kwi 2012, 21:21

Witam. Planuje zakup samochodu o którym zawsze marzyłem a mianowicie chodzi mi o Golfa II.
Mam tylko pytanie czy warto wydac na to auto taką kase jaka sobie zycza ci dwaj sprzedwacy

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy lepiej poszukac cos tanszego mniej wypasionego? z góry dzieki za odpowiedzi
rafiq93
Początkujący

Miejscowość: Kalisz

18 Kwi 2012, 21:31

Ja bym się nie pchał w takie starocie, no chyba ze jesteś prawdziwym fanem VW Golfa.
Obydwa to tzw "golasy" bez el. szyb i lusterek, kilmy, ABSu. Ten z drugiego linku to ma licznik cofany, tak pewnie stan licznika jest 1/2 rzeczywistego przebiegu.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

18 Kwi 2012, 21:40

Tylko czy są nowsze samochody tak mało awaryjne i tanie w eksploatacji jak II, może masz jakieś doświadczenia lub informacje odnosnie innych aut najlepiej w dieslu
rafiq93
Początkujący

19 Kwi 2012, 04:00

Za te pieniądze Golf II powinien być już w wmiare przyzwoitym stanie więc jeśli Ci sie podoba to ja bym sie nim zainteresował.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Kwi 2012, 13:32

Za taką kasę to jak już koniecznie golf to szukaj 3 bo 2 to już staroć raczej dla miłośników ale auto na pewno bardzo wytrzymałe i tanie w utrzymaniu 3 może będzie trochę droższa w utrzymaniu ale już nowsza i ładniejsza
emil900
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2008
Auto: Audi A3 T4 merc190 Daihatsu
Silnik: 1.6 2.4td 2.0d 2.0

19 Kwi 2012, 20:40

Argumenty że nowsze i ładniejsze nie przekonają mnie co do samochodow juz nigdy a nie powiedziałbym że III jest ładniejsza a jak sam mówisz wieksze koszty utrzymania. Dzięki za wszystkie odpowiedzi
rafiq93
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8.0 WR16 64v4T - Volkswagen
    Na koniec zostawiliśmy coś naprawdę dużego kalibru. To silnik napędzający jedno z najszybszych aut drogowych w historii. Motor Bugatti Chirona to jedyny silnik W16 na świecie, który wszedł do seryjnej produkcji. Ma ...

20 Kwi 2012, 11:33

Ceny może spore, ale sam jeżdżę takim golfem II 1.6 TD z '87r. Na liczniku ma prawie 300 tys., a 12 lat temu miał 90 tys. więc licznik pewnie kręcony sporo i nie mam z nim najmniejszych problemów. Spalanie w zimie, na krótkich odcinkach do 6 litrów, na trasie poniżej 5l. Dynamika wystarczająca. Rdzy troszkę jest, ale i tak mniej niż w wielu młodszych o ~10 lat autach. Niestety mój to zupełny golas, ale przez to nie ma co się psuć. Części smiesznie tanie, a przy tym prawie wszystko możesz zrobić sam. Jeśli nie przeszkadza ci wiek, brak komfortu, itp. to polecam!
maxter66
Początkujący

Prawo jazdy: 18 04 2008
Auto: Focus mk I 1.6 Pb sedan
Silnik: 1.6 100KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Kwi 2012, 12:12

Ja nie podzielam tego entuzjazmu, miałem II-jke już pare lat temu. Wygląd tragedia,awaryjny, niewiem skąd opinie, że blacharka pancerna bo każdego którego widziałem był zardzewiały :D Ten pierwszy z linku jest dość fajny, taki pseudo german style :wink: tylko ten silnik 1.6td.. eh już lepiej szukać jakiegoś 1.8 16v gti dalej klocek ale fajnie sie to to zbiera :D może Audi b3 lub civic 5?
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

20 Kwi 2012, 15:01

Zależy jak to dba,niemam już tego zdjęcia ale pamiętam jak z rodzicami pare lat temu (ja wiem 6-7lat) bylismu u znajomego ojca koło Bukowiny Tatrzańskiej,miał on własnie Golfa II z lat 80,blacha w bdb stanie (dosłownie zero rdzy),technicznie też prawie dobry ale najważniejsze że miał go od nowości (nawet jeszcze czarne blachy były).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Kwi 2012, 15:14

Kumpel z grupy kupił za 1900zł Golfa II GTI 91.
Za następne 4tys.km zrobił mu remont blacharski i silnika.
W kolejce zawieszenie, hamulce.
Jeśli pakować tyle pieniędzy w II to niech to już będzie to GTI a nie dychawiczne 1.6TD zniszczone w stylu german.
Czarne blachy nie oznaczają, że to pierwszy właściciel tylko, że samochód zarejestrowany przed majem 2000.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2012, 15:23

Tak wiem o blachach ale on sam mówił że go ma od nowości.
Co do stylu german to już kwestia gustu.
Barol
Awatar użytkownika