Witam! Tak to już chyba jest że trzeba czasem posta powtórzyć, bo inaczej nikt go nie zauważy.
Tak się składa że jestem też posiadaczem Fabii kombi od 4 lat. Fakt że ma przejechane 30.000 bez żadnych, ale to żadnych awarii wg. mnie dobrze świadczy o tym autku. Volkswagenowski silnik 1,4 (75KM) jest dobrym wariantem do przemieszczania się. Kilka słów o nim:
w mieście przy delikatnej jeździe potrafiłem osiągnąć spalanie... ... niecałych 6l ! W trasie auto wg. wskazań komputera spala 5,8 l, ale zazwyczaj jest to wynik rzędu 6,3 do 7max, ale to max. Przy dość dynamicznej jeździe autko mimo to obchodzi się delikatnie z paliwem, ale żeby wyprzedzić kogoś przed sobą dość często zmuszony będziesz do redukcji biegu...na 3, bowiem auto ciągnie dopiero powyżej 4.000, ale bez obaw - silnik nie wybuchnie:) a ze względu na to że wyprzedzać nie będziesz pewnie co chwilę, bo Porsche to to nie jest, więc spalanie cię nie przerazi i nie powinno przekroczyć w.w. 7l. Zawieszenie: wg. mnie b.dobrze spisuje się jak na nasze warunki. Hamulce również nie budzą zastrzeżeń. 12 godzinna podróż np. do Włoch nie przysparza bólu pleców, a do bagażnika spakujesz to co powinieneś. Ostatnio wiozłem nią ładunek ponad 500kg i też dało radę
![Smile :)]()
Jeśli chodzi o inne silniki, to odradzam 1,2...czeski i za słaby! 1,4 (100KM) dosyć paliwożerny a żeby poczuć te 100KM też trzeba kręcić powyżej 4/4,5 tys.obr. Co do diesli. Tutaj polecałbym żwawą, mocną i bezawaryjną 1,9 TDi (101KM).
Życzę udanych zakupów. Pozdrawiam.