Czy warto Fabię Kombi? / Inne kombi do ~~ 20k

01 Kwi 2008, 17:29

Witam,

w okolicach czerwca zamierzam zmienic samochod na cos pakowniejszego, jego przeznaczeniem bedzie obsluga malego biznesu, kombi niezbedne. Od kilku miesiecy coraz laskawszym okiem spogladam na Fabię Kombi, na poczatku 1.4 z opcja na gaz, ale ostatnio moj budzet nieco wzrosl i mysle o 1.9 dieslu. W planach bedzie codzienna jazda pon-pt 100-120km.

Co mysliscie o Tej Fabii? Jak na razie spotkalem sie z opiniami, ze auto stosunkowo dobre, mozna pojezdzic. mam do wydania 20k z tolerancja 2k, powiedzmy. Rocznik najstarzej 01-02.

Jestem kierowca z 4 letnim stażem, potrzebuje solidnego auta na co najmniej 4-5 lat, nie interesują mnie zadne bajery, jedynie moze centralny zamek, ale to chyba standard jest.

Jaki przebieg brac? Czym sie kierowac podczas zakupow? Jaki silnik? Paliwo?

Z gory dziekuje za wszelkie opinie i uwagi.
Pozdrawiam.
lukaszek
Nowicjusz

01 Kwi 2008, 21:12

Podbijam. Jakies sugestie?
lukaszek
Nowicjusz

21 Kwi 2008, 21:28

Witam! Tak to już chyba jest że trzeba czasem posta powtórzyć, bo inaczej nikt go nie zauważy.
Tak się składa że jestem też posiadaczem Fabii kombi od 4 lat. Fakt że ma przejechane 30.000 bez żadnych, ale to żadnych awarii wg. mnie dobrze świadczy o tym autku. Volkswagenowski silnik 1,4 (75KM) jest dobrym wariantem do przemieszczania się. Kilka słów o nim:
w mieście przy delikatnej jeździe potrafiłem osiągnąć spalanie... ... niecałych 6l ! W trasie auto wg. wskazań komputera spala 5,8 l, ale zazwyczaj jest to wynik rzędu 6,3 do 7max, ale to max. Przy dość dynamicznej jeździe autko mimo to obchodzi się delikatnie z paliwem, ale żeby wyprzedzić kogoś przed sobą dość często zmuszony będziesz do redukcji biegu...na 3, bowiem auto ciągnie dopiero powyżej 4.000, ale bez obaw - silnik nie wybuchnie:) a ze względu na to że wyprzedzać nie będziesz pewnie co chwilę, bo Porsche to to nie jest, więc spalanie cię nie przerazi i nie powinno przekroczyć w.w. 7l. Zawieszenie: wg. mnie b.dobrze spisuje się jak na nasze warunki. Hamulce również nie budzą zastrzeżeń. 12 godzinna podróż np. do Włoch nie przysparza bólu pleców, a do bagażnika spakujesz to co powinieneś. Ostatnio wiozłem nią ładunek ponad 500kg i też dało radę :) Jeśli chodzi o inne silniki, to odradzam 1,2...czeski i za słaby! 1,4 (100KM) dosyć paliwożerny a żeby poczuć te 100KM też trzeba kręcić powyżej 4/4,5 tys.obr. Co do diesli. Tutaj polecałbym żwawą, mocną i bezawaryjną 1,9 TDi (101KM).
Życzę udanych zakupów. Pozdrawiam.
gregor_s
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

22 Kwi 2008, 12:42

dodaał bym jeszcze 1.9 tdi 130 km.
to juz naprawde zwawe auto z tym motorem.
a i oszczedne przy tym.
no i silnik rodem z vw.
stasiowski121

22 Kwi 2008, 15:51

Stasiowski masz rację, tylko 130KM to jest wyłącznie po tuningu (pewnie chip), ale... Czy do takiego małego autka taki silnik jest komuś potrzebny? Tym się wolno jeździć nie da :D toż to rakieta!!!!
...Szerokiej drogi...
gregor_s
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2008, 18:47

ja wiem ale w porownaniu moc/zuzycie paliwa musisz przyznac ze wypada chyba najlepiej ze wszystkich silnikow.
a jesli ktos chce czasem poszalec to bedzie jak znalazl.
stasiowski121

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari Monza SP1 i SP2
    Ferrari słynie z niesamowitych aut z otwartym nadwoziem. Dziedzictwo marki w tej kwestii sięga bardzo daleko wstecz, a model Monza wprost do niego nawiązuje. To speedster, czyli auto, które nie zna kompromisów. ...

22 Kwi 2008, 18:48

a i zapomnialem dodac ze nie po tuningu tylko motor z rodziny vw ( jak wiekszosc w skodach) jest to standardowa moc tego silnika. tez mnie zastanawialo czy nie po chipie ale jednak nie.
stasiowski121

23 Kwi 2008, 09:57

No fakt - w innych skodach może i był spotykany, ale w fabii fabrycznie to on się nie ukazywał, więc w tym wypadku tylko chip...
...Szerokiej drogi...
gregor_s
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2008, 12:24

gregor_s napisał(a):Tak się składa że jestem też posiadaczem Fabii kombi od 4 lat.
(...)
Życzę udanych zakupów. Pozdrawiam.

Fajny i konkretny opis. Mnie by przekonał do zakupu.

Pzdr
Mirek
mireks
Nowicjusz

07 Maj 2008, 09:15

Pzdr
Mirek

Czy to może jakaś ironia... Bo mnie wydaje się że fabia to dobry samochód, godny polecenia.
...Szerokiej drogi...
gregor_s
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Maj 2008, 17:51

gregor_s napisał(a):

Pzdr
Mirek

Czy to może jakaś ironia... Bo mnie wydaje się że fabia to dobry samochód, godny polecenia.

Nie!
Nie ma w tym żadnej ironii. Po prostu spodobał mi się Twój opis, bo był rzetelny i na temat. Do fabii nie mam nic, chociaż skodą jeździłem i się do niej zraziłem. Masz dobre pióro i to wyraziłem. To wszystko.

Pzdr
Mirek
mireks
Nowicjusz

24 Maj 2008, 17:56

gregor_s napisał(a):

Pzdr
Mirek

Nie!
Nie ma w tym żadnej ironii. Po prostu spodobał mi się Twój opis, bo był rzetelny i na temat. Do fabii nie mam nic, chociaż skodą jeździłem i się do niej zraziłem. Masz dobre pióro i to wyraziłem. To wszystko.

Pzdr
Mirek
mireks
Nowicjusz