Czy warto jeszcze jechać po auto za granicę?

14 Paź 2013, 11:49

od jakiegoś czasu szukam samochodu -diesel do 35 tyś zł. W promieniu 300 km ciężko jest znaleźć coś ciekawego. Zastanawiam się czy warto odwiedzić np Niemcy lub Holandię i kupić auto na miejscu.
Bilety lotnicze są na tyle tanie, że bardzie się opłaca lecieć do Berlina niż np jechać do Wrocławia.
Dodam, że mieszkam w Trójmieście a większość ciekawych ofert to woj południowe a boję, że pojadę 500 km a zastane auto złożone z trzech lub po zalaniu.
czarny78
Nowicjusz

Auto: toyota

14 Paź 2013, 13:43

Warto, ale musisz spelnic warunki ponizsze inaczej zapomnij.
- jezyk
- znajomosc przepisów i wysokosci opłat
- umiejetnosc sprawdzenia auta stanu silnika i wypadkowosci
- wiedziec gdzie szukac auta i któe miejsca omijac
- czas minimum 3dni na szukanie auta
Inaczej znajdz kogos osobe/firme wynajmij i jedz.

Ja sprowadziłem z Holandii Mazde 6 w świetnym stanie. Było warto.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Paź 2013, 15:00

Auto kupić można,tylko trzeba mieć świadomość że nie warto kupować na pniu. Teren jest przetrzebiony przez prywatnych importerów. Można np pojechać na giełdę do Utrechtu i tam próbować coś kupić. Popatrz na YT jak to wygląda. Pewnie i w twoim Trójmieście organizowane są kilkuosobowe wyjazdy na tę giełdę ,przez kogoś kto pomaga na miejscu z formalnościami. :)
Jednak...Ja bym próbować coś pozostawionego w rozliczeniu odkupić na miejscu od dilera. Za 35 k jest to jak najbardziej realne. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Włącz kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem
    Według "Europejskiego barometru odpowiedzialnej jazdy 2015", aż 44% polskich kierowców zapomina włączyć kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem. Tymczasem to niezbędny element bezpiecznej jazdy, dzięki któremu ...