Czy warto kupić Hondę Civic 1.8 z automatem?

12 Paź 2021, 07:28

@Rokiko tak jak to tłumaczysz działa w serii silników K czyli np. w typeR.

Seria silników R czyli to co jest w 1.8 jest nastawiona na ekonomie i nie ma tego vtecowego kopa. I-vtec działa tu od 1.5k do 3.5k aby pomóc silnikowi od dołu zwiększając ekonomię.

Pozwole sobie załączyć cytat
"i-VTEC załącza się podczas niskiego - średniego obciążenia silnika i powoduje opóźnienie zamknięcia zaworów ssących (1 zawór per cylinder), obniżając stopień kompresji i w zasadzie przełączając silnik w cykl Atkinsona."

Do autora jeśli jeszcze z nami leci dodam, ze przesiadka z Hdi pod względem elastyczności będzie dramatem.
Wolnossący wysokoobrotowy silnik hondy nie ma z elastycznością nic wspolnego. Aby wyprzedzić nadal trzeba redukowac bieg lub dwa jak w starych japoncach :)

To trzeba poprostu lubić albo chcąc bezawaryjne auto zaakceptowac :D
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

12 Paź 2021, 08:46

e0hater napisał(a):przesiadka z Hdi pod względem elastyczności będzie dramatem
Myślę, że z każdego diesla by tu była spora przepaść dlatego trzeba mieć to na uwadze przy zmianie samochodu.

e0hater napisał(a):Seria silników R czyli to co jest w 1.8 jest nastawiona na ekonomie i nie ma tego vtecowego kopa
Jeździłeś samochodem z tym silnikiem? Jest wyraźna różnica odczuwalna przy obrotach o których wcześniej wspomniałem i sprawdzałem to nie raz. R18 jest trochę inaczej skonstruowany od serii K. Dlaczego nie ma takiego kopa bo tu masz sterowanie inteligentne które dostosowuje się do stylu jazdy kierowcy.

Grafikę która dodałeś trzeba uzupełnić tak jak tu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

O silniku można sobie poczytać tu:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Moim zdaniem samochód z tym silnikiem jest godny polecenia ale jest też na swój sposób specyficzny, a to już nie każdemu może pasować. Dlatego żeby się o tym przekonać wskazana jest tu jak najbardziej jazda i przekonanie się na własnej skórze czy nam coś takiego odpowiada.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Paź 2021, 08:59

To co polecacie do 40k nowy temat i kilka typów co-warto-kupic-w-benzynie-do-40-tys-zl-vw-golf-hyundai-i30-vt127118.htm
Ostatnio edytowany przez ArteK, 12 Paź 2021, 09:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Post przeniesiony do nowego tematu ponieważ nie dotyczy Hondy
Dasmond
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

12 Paź 2021, 09:07

Rokiko napisał(a):Myślę, że z każdego diesla by tu była spora przepaść dlatego trzeba mieć to na uwadze przy zmianie samochodu.

Przesiadka na turbo benzynę nie byłaby taka, owszem mniej momentu od diesla ale w większym zakresie - jazda byłaby zbliżona. Przesiadka na małą wolnossącą benzynę (tym bardziej od Hondy) to będzie dramat.

Co do VTEC i obrotów, e0hater ma rację. Tutaj fazy działają "odwrotnie". Popatrz sobie na wykres momentu obrotowego 1.8 140 i jakiegoś 2.0 z Type R. Zobacz jak leci linia i przy jakich obrotach. Prościej się nie da.
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Paź 2021, 09:08

Rokiko napisał(a):Jeździłeś samochodem z tym silnikiem? Jest wyraźna różnica odczuwalna przy obrotach o których wcześniej wspomniałem i sprawdzałem to nie raz

Zerknij w moj profil. Niestety bujam sie tym gratem od 3 lat :) i już się nie moge doczekać zmiany jednakże mimo, ze to auto jest jakie jest to nie moge znaleźć godnego następcy mając budżet ponad 2 krotnie większy (od ceny ufo).
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

12 Paź 2021, 09:33

@e0hater faktycznie :) stąd te uwagi :ok:

e0hater napisał(a):już się nie moge doczekać zmiany jednakże mimo, ze to auto jest jakie jest to nie moge znaleźć godnego następcy mając budżet ponad 2 krotnie większy (od ceny ufo)
Haha... przyzwyczajenie? Ja mam takie wrażenie jak czasem jadę hondą z tym silnikiem że sama się prosi o to żeby ją kręcić na wyższe obroty :wink:

Myślę, że temat tego silnika został wyczerpany i autor tematu będzie wiedział jak postąpić w przypadku UFO.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie miał silnik V6
    Lexus zarejestrował w japońskim urzędzie patentowym znak towarowy "LS 350". W praktyce oznacza to, że gama jednostek napędowych przechodzącej obecnie próby drogowe nowej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexusa obejmować ...

12 Paź 2021, 09:39

Rokiko napisał(a):Ja mam takie wrażenie jak czasem jadę hondą z tym silnikiem że sama się prosi o to żeby ją kręcić na wyższe obroty

Jakbym miał nią czasem jeździć to też bym kręcił w opór i się cieszył :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Sty 2022, 08:50

Ja swoją kupiłem już jakiś czas temu i jestem bardzo zadowolony.
Lech55
Nowicjusz

19 Sty 2022, 09:10

Przekonałeś mnie, 300km to nie tak dużo, wyjeżdżam za godzinę, na pewno wrócę Hondą kupioną u nich
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km