Czy warto kupic Honde Civic VI

29 Mar 2008, 03:44

Witam.Zrobilem sobie prawo jazdy i chce sobie kupic moj pierwszy samochod w zyciu :D Bardzo podoba mi sie 3 drzwiowa Honda Civic VI gen z silnikiem 1.5 niestety ciezko znalesc cos takiego.Na wydania mam 11k zl +/-.Czy oplaca mi sie kupic takiego civica czy lepiej kupic tanszego V gen z silnikiem 1.6 ???

PS. Duza roznica jest miedzy Honda civic 1.4 a 1.5 VI gen ???
Z niecierpliwoscia czekam na odp

POZDRAWIAM
Degustator16
Nowicjusz

29 Mar 2008, 20:28

Czy to będzie V czy VI generacja Civica na pewno warto się nad nią zastanowić. V generacja ma trochę słabsze silniki w porównaniu do VI. Silnik 1.4 ma 90KM a 1.5 przypuszczam że chodzi Ci o Vteca o mocy 114KM (nie mówię o Vtec-E 90KM). W bezpośrednim porównaniu wygrywa 1.5, ponieważ przy nieco mniejszym spalaniu niż 1.4 spisuje się duuużo lepiej, jest bardziej żwawe i naprawdę super się wkręca na obroty :)

PS. nie myślałeś może o wersji Coupe? Przykładowo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

PS 2. Co do silnika 1.5 mogę się nieco mylić, ponieważ nie wiem czy wersja 3d miała Vteca... Sedan i hatchback miały. Pozdrawiam
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

30 Mar 2008, 16:53

No wlasnie nie wiem.Bardzo podobaja mi sie te civici 3 drzwiowe.Jesli nie znajde takiego zadbanego bede musial sie rozgladac za innymi wersjami.Ale slyszalem ze te 3d sa robione w japoni czyli bardzo dobrze sa wykonane a np 4d juz bodajze w europie angli chyba ale reki nie dam sobie uciac. Jeszcze jesli nie civic to moze vectra b ??
Degustator16
Nowicjusz

30 Mar 2008, 19:29

Honda Civic VI generacji:
3d,4d - produkowane w Japonii
5d (hatchback i kombi) - produkowane w Anglii
coupe - made in USA

Vectra b ma problemy z trwałością zawieszenia, w porównaniu do Hondy jest dużo bardziej awaryjna, ma bardziej paliwożerne silniki.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...