Czy warto kupić Renault Lagunę II z silnikiem diesla?

30 Lis 2014, 19:42

Witam!

Poszukuję od jakiegoś czasu auta.Dzisiaj byłem oglądać jedno autko po znajomości - renault laugnę II 1.9 dCi 100KM z 2002r.Autko mi się baaardzo spodobało a prowadzi się wyśmienicie jak dla mnie,jest bardzo wygodne i jestem nastawiony na zakup auta,ale odrzuca mnie jedna rzecz.Czytałem dużo o tym że silniki 1.9dci -czyli te szczególnie w lagunach są baardzo awaryjne,przez co laguna nazywana jest królową lawet.
Autko mi się bardzo podoba.Będzie to moje 1 auto i się tak zastanawiam czy warto brać auto mimo iż silnik jest bardzo awaryjny?Może wystarczy odpowiednie dbanie o samochód?
Z tego co wiem autko jest od 4 lat w kraju i nie było jak dotąd żadnego problemu z silnikiem.
Auto ma niby pewny przebieg 163tys :lol: ale powiedzmy,że to jest taki umowny przebieg :D

Jak myślicie czy warto pchać się w to autko?
Yamakasi512
Nowicjusz

Auto: nie mam

30 Lis 2014, 19:50

nie warto bo to królowa lawet.
Jest coś w tym silniku co niezależnie od przebiegu może spowodować, że auto będzie się nadawało tylko na złom. Mianowicie to obracające się panewki, bo jakiś geniusz nie wyposażył je w zamki. Szukanie używanego silnika się nie opłaca, bo nie wiadomo jaki on jest. W dodatku turbiny padające co 70tys. km
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Lis 2014, 19:50

Jak już Laguna to polift z 2.0 DCI albo z benzyną.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Lis 2014, 20:12

Warto jak najszybciej zapomnieć o tym awaryjnym aucie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Lis 2014, 20:20

Mialem lagunke z tym silnikiem 100KM i 5 biegową skrzynią biegów, i nie narzekałem na nią przez 6 lat- tylko olej ,filtry , paliwo . Oczywiście zaliczyłem też rozrząd i klocki wraz z tarczami ale to wynikało z eksploatacji. Jak to mówią że trzeba trafić na dobry egzemplarz i tyle. Silnik fajne chodził i jazda była frajdą bo zawieszenie mięciutkie. Padła mi skrzynia, dokładniej mechanizm różnicowy, ale fachowiec potwierdził iż to przez ruszanie z skręconymi kołami dało jej sie we znaki (1k zł) i chłodnica interkulera bo mam ciężką noge ( używka 250 zł). spalanie średnie wiekszośc w mieście około7-7,5l z ciężką nogą, na trasie 700km nad morze spokojna jazda 5,1l. Jeździłbym nią do tej pory ale wjechano mi w tyłek jak sie zatrzymałem na pasach. teraz mam mazde 6 , 1 mc i już mnie wkurza- odrazu mandat 500zł- nie da sie tym jeździć :naughty: jeździć wolno oczywiście
antysam
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 1991
Auto: laguna 1,9dci

30 Lis 2014, 20:27

Czyli nawet nie warto próbować i bardzo dbać o auto,bo i tak czy tego będę chciał czy nie to się rozleci?
Yamakasi512
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...

30 Lis 2014, 20:58

za tą cene co chodzą laguny to nic lepszego nie znajdziesz, ale częśći do laguny tanie i jest ich dużo, omijaj skrzynie 6 biegową bo strasznie padają, ja bym polecił lagune jak najbardziej, tylko niestety dostać w dobrym stanie nie podpicowana trudno. Ja byłem po swoja lagune osobiście w Fracncji wiec wiedziałem co jej dolega, na miejscu jak są odpicowane to juz bym sie ciezko zastanowił bo wiemy jakie sa nasze drogi choć remont tylnej belki w lagunie to około 1000 zł z robocizną a w mazdzie około 6000 zł- wybór należy do ciebie
antysam
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 1991
Auto: laguna 1,9dci

30 Lis 2014, 21:36

antysam napisał(a):za tą cene co chodzą laguny to nic lepszego nie znajdziesz,

KAŻDY samochód będzie lepszy od laguny, no może poza alfą 156 :mrgreen:

Jaki masz budżet na samochód?
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

30 Lis 2014, 21:41

Jak już ktoś napisał, jeśli już koniecznie turbodiesel (diesla nie dostaniesz w Lagunie jak i 99% wszystkich innych dostępnych modeli) to tylko 2.0 dci. Ten Twój przebieg to też taki klasyczny od handlarza, zresztą podejrzewam, że za tę Lagunę miałbyś zapłacić sporo poniżej 10k pln - a tak się nie da, jakiś czas temu oglądałem ze znajomym trochę tych Lagun które sa dostępne na rynku (podobała mu się moja i chciał sobie kupić coś wygodniejszego niż Vectra) i tak naprawdę tak z 90% to niedoinwestowane szroty.

Laguny są tanie, więc kupują je ludzie, których nie stać nawet na np. wymianę tylnych tarcz razem z łożyskami (swoją drogą fakt, poroniony pomysł ale to inna kwestia) i kombinują z ich (nieumiejętnym) przekładaniem, po czym zaraz zaczynają huczeć. Nap odobnym poziomie robione są inne 'naprawy' no a potem chodzi opinia wśród tzw. Wąsatych Marianów że to królowa lawet ;) Chociaż ozcywiście coś w tym jest, żeby nie było.

Przy tak starym samochodzie nie wystarczy samo 'odpowiednie dbanie' (a jeszcze przy turbodieslu...) bo będzie się na Tobie zbierać wszystko, co zostało zaniedbane przez poprzedniego właściciela/i, dołóż do tego fakt, że te najwcześniejsze egzemplarze były dotknięte największą ilością usterek/niedoróbek (chociaż do teraz już pewnie i tak były naprawiane) i samego turbodiesla który jest niejako usterką samą w sobie, w efekcie pewnie będziesz niedługo kolejnym narzekającym na francuską motoryzację.
hmd
Początkujący

Prawo jazdy: 18 09 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Laguna III
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

01 Gru 2014, 08:40

Laguna mi się bardzo spodobała,jeździ się bardzo pewnie i wygodnie,mieciutkie zawieszenie i wygodnie ulozony fotel razem z podlokietnikiem i fajnie chodzacą galka zmiany biegów.
Mam na auto do wydania 13tys,ale już wiem jaki jest mój faworyt i chcialbym znaleźć lagunę w dobrym stanie.Z tego co czytalem to jezeli laguna to tylko po lifcie,poniewaz ma wiele usprawnien.
Jak myslicie czy znajdę do 13tys lagunę po lifcie i czy ten silnik 1.9dci juz w tym modelu jest do zaakceptowania??
Yamakasi512
Nowicjusz

01 Gru 2014, 14:38

Jak myślicie warto się zainteresować laguną po lifcie,czy silnik 1.9dci jest już do zaakceptowania?
Yamakasi512
Nowicjusz

01 Gru 2014, 14:43

LII po lifcie jak najbardziej ale nie 1.9 DCI bo to i tak padło jeśli już koniecznie diesel to 2.0 chociaż z tymi za 13k może być ciężko
Czemu się tak uparłeś na diesla? Benzyniaki też dobre i znoszą gaz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

01 Gru 2014, 14:45

Nie warto silnik ma wadę konstrukcyjną. Szlag trafia turbo przez słabe smarowanie, do tego problem z panewkami i skomplikowaną elektroniką.
Jak chcesz dobrze się zakumplować z jakimś mechanikiem to warto brać.
Mniejsze zło to benzynka 2.0, która jest dobrą jednostką zas w wersji 2.0T nawet bardzo dobrą i świetną pod LPG.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T