Czy warto kupić tego Lanosa

15 Lip 2010, 15:53

Witam
ostatnio rozglądam sie za samochodem i znalazłem oto takiego lanosa
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mam do Was pytanie czy to autko jest warte swojej ceny (czy nie jest moze wygórowana cena, a jak tak to ile mozna za niego zaoferować ?)
i ogólnie moze ktoś moze coś powiedziec o takim lanosie(osiagach wymaganiach awaryjności) i jak chodzi w takim lanosie ta klima
z góry dzieki za pomoc
pawelgang
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnowskie

15 Lip 2010, 20:29

Stanowczo za drogo :neutral: za te pieniądze można znaleść rocznik 2000 a przy odrobinie szczęścia nawet 2001.Dużym plusem tego Lanosa jest silnik (8zaworowy współpracuje dobrze z instalacjami lpg).Wyposażenie jak na ten rocznik nawet dość bogate,szkoda że to nie jest wersja SX jak u mnie (najlepsza opcja wyposażenia).Gdyby cena była mniejsza o jakieś 2000zł można by było rozważyć zakup ale przy tej cenie poszukał bym młodszego Lanka.A teraz pare słów odnośnie Lanosa:dużo części pasuje od Opla Astry a więc z tym nie ma problemu,blacha jest w ocynku a więc nie gnije,najlepszą wersją nadwoziową jest hatchback (wprawdzie mniejszy bagażnik od sedana ale łatwiej nim sie manewruje w mieście - wiem z doświadczenia).Awaryjność?Co tu dużo mówić,u mnie jest ponad 7lat i jak narazie odpukać nie stwarzał żadnych problemów więc o awarii powiem Ci tyle co nic.Małym minusem jest spalanie Lanosa,niestety lubi spalić swoje (silniki benzynowe) ale z instalacją lpg jest to ekonomiczne autko.No i jeśli trafisz na zadbany egzemplarz to spokojnie zrobisz nim 300tys.km a nawet i więcej.No to tyle,jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lip 2010, 22:44

Ja nie wierzę, że 12 letnie auto w gazie ma 130 tyś przebiegu (bo po co w takim razie ten gaz?). Co do osiągów - autocentrum, co do ceny - zależy jaki jest rzeczywisty stan auta - czesem warto zapłacić więcej za starsze auto w lepszym stanie / z lepszym wyposażeniem niż za młodsze w gorszym stranie / gołe. Klima - jak w każdym aucie musi chłodzić ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Lip 2010, 11:57

Lanosy na ogół robią mało kilometrów (u mnie wprawdzie jest sama benzynka ale ma nakulane 135tys z groszami).No jeśli jest zadbany to racja można brać za te pieniądze ale po fotkach wydaje mi sie że będzie wyglądał jak każdy inny Lanos czyli zwykle i normalnie.
Barol
Awatar użytkownika

17 Lip 2010, 14:45

A nie rozglądałeś się za czymś innym niż Lanos? Za 8000 zł można już znaleźć ciekawe samochody. Chyba że zależy Ci koniecznie na tym by auto było młode a nie koniecznie lepiej wyposażone czy wyglądające. Nie myślałeś np. o Peugeocie 406? - prosta konstrukcja, pomimo niezbyt pochlebnych opinii które można spotkać chociażby w necie ja polecam to auto. Wbrew pozorom jest to całkiem niezłe wozidełko jak na ten budżet. Ceny części też nie są jakoś wybitnie drogie no i powszechnie dostępne (bynajmniej w mojej okolicy więc myślę że w większych miastach z pewnością też) A może Vectra B? - Za 8-9 tyś znajdziesz już coś w miarę z lat 96 może nawet 97. Jak dla mnie obydwa chociaż minimalnie starsze niż lanos wydają się być lepszą alternatywą dla Lanosa.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Lip 2010, 21:51

Tak też jestem za Vectrą B, dużo ciekawsza propozycja od Lanosa. Ja kupiłem za 4tys z 98 roku trochę zniszczoną i jestem zadowolony bo grosza jeszcze nie dołożyłem do niej ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

18 Lip 2010, 19:46

Dzieki za odpowiedz !
tak tez mi sie wydawalo ze troche drogi ten lanosik. ogolnie szukam autka do ok 15 tysiecy koniecznie ekonomiczne z klima wiec tak jakos przypadkiem wpadl mi w oko ten lanos. Rozejrzę sie w takim razie za vectra bo ma ciekawy design. A nie wiecie jak z ekonomika takiej vectry lepiej jakis diesel czy Lpg ? Jak to się sprawdza
pawelgang
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnowskie

18 Lip 2010, 20:06

Co do tego Lanosa wydaje mi się, że jest naprawdę zadbany. On wygląda tak jakby ktoś go zostawił w rozliczeniu w salonie. Ale tak czy tak wziął bym Vectre. Miałem z nią doczynienia, kiedy była młodsza i złego słowa o niej powiedzieć nie mogę. Co do spalanie to miałem tą wersję 180 czy 170hp no i trochę paliła.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

18 Lip 2010, 21:20

Za 15tys to poszukał bym chociażby takiej Octavi [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika