Czy warto kupić ten model Skody Yeti?

07 Sty 2016, 15:21

Cześć,

Poluję na Skodę Yeti i zastanawiam się nad tym modelem:
[link do oferty na Olx wygasł]

Czy cena nie jest podejrzanie niska? Czy model jest warty swojej ceny? To będzie moje pierwsze auto, więc niewielkie mam pojęcia na co zwracać uwagę :)
kilas88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

07 Sty 2016, 15:40

Największe niebezpieczeństwo to chyba ten silnik 1.4, nie najlepsze opinie, prawda że narzekania są mniejsze niż w przypadku 1.4 VW wysilonych do 150 kucy ale i tak do niezniszczalnośći mu daleko. PIerwsze co to bym sprawdził dokladnie jak sie sprawuje turbo, wtryskiwacze i cały osprzęt jaki wokoł tej jednostki tam masz dostępny. Przebieg jak na około 3 lata jest taki nienajmniejszy więc coś tam moze wymagać dofinansowania, Poza ty nie wiem czy ta jednostka nie bedzie ciut za mała dla tego auta.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sty 2016, 16:48

Silnik jest nieudaną konstrukcją pod względem trwałości

Jeśli chodzi o Yeti to nie mam pojęcia co ludzie w tym widzą - jak wsiadłem do tego w salonie za kierownicą to tym bardziej się zdziwiłem jak można wydać kupę kasy na to
Dla mnie ten samochód to pomyłka
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Sty 2016, 17:03

SUVy, Crossovery i ich pochodne to dziś najdynamiczniej rozwijający się segment aut, ludzie ostatnimi czasy pokochali większe nadwozia z większym prześwitem i chcą takimi jeździć bo raz że im się podobają a dwa ze są modne. A, ze niestety cena gra częstokroć sporą rolę to i Yeti i inne "kaszkaje" znajdują swój target. Tobie ten samochód nie gra bo masz doświadczenie motoryzacyjne, swoje spojrzenie co do prowadzenia, pozycji za kierownicą, dynamiki itd. Znam kilku nuworyszy co są zachwyceni podobnymi autami, ale tylko dlatego, że nie mają porównania.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

07 Sty 2016, 17:06

piotrekbdg napisał(a): Tobie ten samochód nie gra bo masz doświadczenie motoryzacyjne, swoje spojrzenie co do prowadzenia, pozycji za kierownicą, dynamiki itd.

też ale najbardziej biją po oczach plastiki z Fabii za wyższą cenę niż Octavii :roll:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Sty 2016, 20:38

kilas88 napisał(a):Czy cena nie jest podejrzanie niska? Czy model jest warty swojej ceny? To będzie moje pierwsze auto, więc niewielkie mam pojęcia na co zwracać uwagę

Co wymagasz od pierwszego auta? Jak będziesz z niego korzystał? Miasto, trasa, roczne przebiegi, jeździsz sam, z pasażerami?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Honda Civic Type R - pierwsze szczegóły i zdjęcia
    Na Targach Motor Show we Frankfurcie podczas Konferencji prasowej, prezydent Honda Motor Europe ujawnił pierwsze szczegóły gorąco oczekiwanego nowego modelu Civic Type R. 2 - litrowy silnik nowego Civica Type R z bezpośrednim ...

08 Sty 2016, 11:53

@piotrekbdg, dzięki za rzeczowe uwagi!

Co wymagasz od pierwszego auta? Jak będziesz z niego korzystał? Miasto, trasa, roczne przebiegi, jeździsz sam, z pasażerami?

To auto głównie na podróże i długie wycieczki dla 2 osób. Zależy mi na dużej pojemności (przy 2 osobach i wyciągniętych tylnych siedzeniach), 4x4 (lubię góry i śnieg) i wygodzie na długich trasach. Nie zależy mi na prestiżu. Podobają mi się SUVy, nie podobają kombi.

Przebieg do 20k rocznie i zastanawiałem się nad dieslem, ale większość wycieczek będzie w zimne miejsca (np. Nordkapp w zimie) i boję się, że diesel zamarznie :) Ale to może głupie obawy i lepiej brać diesel i tankować zimowy On?
kilas88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam