Czy warto kupić używaną hybrydową RAV4 z salonu VW?

05 Gru 2021, 02:11

Panowie nie chcę zakładać nowego tematu ale a propo hybrydy - miałem okazję oglądać używaną RAV 4 generacji właśnie z napędem hybrydowym w super stanie wizualnym i z przebiegiem 50 k, rocznik 2017. Salon (program aut używanych volkswagena) życzy sobie 115 000 zł za (zaraz) 5 letnie auto. Normalka w dzisiejszych szalonych czasach na rynku motoryzacyjnym czy popukać się w głowę? Trochę się napaliłem na to auto co nie jest zdrowie i chciałbym zasięgnąć języka czy nie wylać tu aby kubła zimnej wody na głowę.

Bo autko mi podeszło i wydaje mi się że pasuje do mojego spokojnego trybu jazdy, jeżdżę głównie w mieście i sama próba zbijania spalania do jak najniższych wartości to frajda sama w sobie :D
domen
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

05 Gru 2021, 08:05

witaj. Moim zdaniem cena jest dość wysoka ale jeśli auto naprawdę zadbane i stan igiełka to w dzisiejszych czasach takie ceny za pewne auto to zaczyna być niestety norma, tak samo jak ceny mieszkań.
Druga kwestia na jak długo chcesz kupić to auto .... ciężko coś doradzić w tym temacie ... ja bym chyba zastanowił się nad kupnem nowego gdybym miał tyle wydawać ...
sebsad2705
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 16 10 1997
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Auris
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

05 Gru 2021, 11:32

domen napisał(a):autko mi podeszło i wydaje mi się że pasuje do mojego spokojnego trybu jazdy, jeżdżę głównie w mieście i sama próba zbijania spalania do jak najniższych wartości to frajda sama w sobie
To ciekawe podejście do tego typu samochodu :) i faktycznie patrząc z tej strony można sobie stawiać wyzwanie ile uda mi się najmniej spalić paliwa.

Sam samochód jest dosyć drogi ale nie wiemy jakie ma wyposażenie bo tu cena może się znacznie różnić. Druga sprawa to to że nowa taka RV4 obecnie w najbogatszej wersji przebija 200tyś. zł. ASO zawsze drożej sprzedają auta używane.

PS. Wydzieliłem temat bo nie dotyczył bezpośrednio spalania tylko głównym założeniem jest zakup hybrydy.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

05 Gru 2021, 12:12

dziękuję ArteK za wydzielenie.

Przespałem się z tematem i teraz dochodzę do wniosku że może sensownie jest w tej cenie kupić np. full opcję Suzuki S-crossa prosto z salonu ;) Autko planuję trzymać minimum 5 lat a jak będzie bez problemów to i dłużej a taka toyota mimo legendarnej niezawodności miałaby wtedy jednak 10 lat, bądź co bądź używane auto za kupę kasy. Trudny orzech do zgryzienia
domen
Nowicjusz

05 Gru 2021, 12:15

Tutaj autko o które się rozchodzi (cenę wyjściową już wstępnie zbiłęm ale wydaje mi się że mogę zejść do 110 000)

hybrydowa-rav4-z-salonu-vw-vt127619.htm#p824824
https://uzywane.plichta.com.pl/ogloszen ... -2016/4741

Co ciekawe w zbliżonej cenie po sąsiedzku jest ravka z lepszym wyposażeniem ale większym przebiegiem

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

jest ktoś mi w stanie udzielić informacji z jakimi dodatkowymi kosztami pozakupowymi wiązałby się zakup takiej hybrydy? Co z miejsca trzeba wymienić/zabezpieczyć?
domen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...