Czy warto nakładać ceramikę na lakier?

17 Maj 2024, 11:10

Witajcie,

Zastanawiam się nad położeniem ceramiki na lakier mojego samochodu. Na lakierze jak to w 20 letnim samochodzie znajdują się pewne niedoskonałości, rysy czy nawet drobne bąbelki. Czy według was nałożenie preparatu Ceramikker Ceramic Wax 250ml ([link do oferty na Allegro wygasł]) ma jakiś sens w moim przypadku czy może warto to robić na karoserii idealnych/prawie idealnych samochodów?

Jakich efektów można się spodziewać w rzeczywistości? I czy mieliście może styczność z podlinkowanym przeze mnie preparatem i możecie go polecić? (lub coś w zamian)

Załączam zdjęcie "pacjenta"

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

17 Maj 2024, 17:14

Bąbelki? W sensie ruda wychodzi i purchle? Jak masz czas i ochotę to się baw ale żeby jako tako to wyglądało to wypadałoby zrobić polerkę ale chociaż samo glinkowanie. Najwyżej zostawisz smugi a po paru tyg nie będzie śladu po powłoce :D
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

17 Maj 2024, 19:05

Bąbelki czyli takie 2 mm "spuchnięcia". Nie wiem jak to opisać, ale tak, pod spodem są zalążki korozji. Jest ich może kilkanaście, ale od kąd kupiłem samochód (prawie trzy lata) nie powiększyły się widocznie dlatego nic z nimi nie robiłem. Poza tym chyba musiałbym malować cały samochód, bo jakieś obicie, a to rysa albo odprysk, na owych bąbelkach kończąc. Polerkę robiłem i to nawet całkiem niedawno (jakieś 2-3 tygodnie temu) i właśnie po jej zrobieniu przyszedł mi pomysł na położenie ceramiki. Nie rozumiem po czym mam zostawić smugi? I czemu po powłoce nie będzie śladu?
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

18 Maj 2024, 08:45

Połóż sobie najtańsza ceramikę i zrobi jakiś efekt.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sie 2024, 21:56

Nie zrobiłbym tego
SnugMonst
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla AE86 "Hachi-Roku" (1983–1987)
    To najsłynniejsza, kultowa odmiana. Uwieczniono ją nawet w japońskiej mandze, a następnie w serialu anime, "Initial D". To historia młodego chłopaka, który przeżywa swoje przygody za kierownicą tylnonapędowego modelu ...
    Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...