Czy warto nakładać ceramikę na lakier?

17 Maj 2024, 11:10

Witajcie,

Zastanawiam się nad położeniem ceramiki na lakier mojego samochodu. Na lakierze jak to w 20 letnim samochodzie znajdują się pewne niedoskonałości, rysy czy nawet drobne bąbelki. Czy według was nałożenie preparatu Ceramikker Ceramic Wax 250ml ([link do oferty na Allegro wygasł]) ma jakiś sens w moim przypadku czy może warto to robić na karoserii idealnych/prawie idealnych samochodów?

Jakich efektów można się spodziewać w rzeczywistości? I czy mieliście może styczność z podlinkowanym przeze mnie preparatem i możecie go polecić? (lub coś w zamian)

Załączam zdjęcie "pacjenta"

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

17 Maj 2024, 17:14

Bąbelki? W sensie ruda wychodzi i purchle? Jak masz czas i ochotę to się baw ale żeby jako tako to wyglądało to wypadałoby zrobić polerkę ale chociaż samo glinkowanie. Najwyżej zostawisz smugi a po paru tyg nie będzie śladu po powłoce :D
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

17 Maj 2024, 19:05

Bąbelki czyli takie 2 mm "spuchnięcia". Nie wiem jak to opisać, ale tak, pod spodem są zalążki korozji. Jest ich może kilkanaście, ale od kąd kupiłem samochód (prawie trzy lata) nie powiększyły się widocznie dlatego nic z nimi nie robiłem. Poza tym chyba musiałbym malować cały samochód, bo jakieś obicie, a to rysa albo odprysk, na owych bąbelkach kończąc. Polerkę robiłem i to nawet całkiem niedawno (jakieś 2-3 tygodnie temu) i właśnie po jej zrobieniu przyszedł mi pomysł na położenie ceramiki. Nie rozumiem po czym mam zostawić smugi? I czemu po powłoce nie będzie śladu?
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

18 Maj 2024, 08:45

Połóż sobie najtańsza ceramikę i zrobi jakiś efekt.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sie 2024, 21:56

Nie zrobiłbym tego
SnugMonst
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...