Czy warto naprawiać skorodowane auto

04 Cze 2018, 13:05

Witam,
Rok temu zmuszony byłem kupić szybko auto na dojazdy do pracy i padło na Renault Clio 2 rocznik 2001 coupe za 5000 zł.
Technicznie auto jest ok od momentu kupna wymieniłem zapobiegawczo rozrząd i poduszkę amortyzatora.
Po obecnej zimie jednak zauważyłem że lewy próg jest mocno skorodoway, rdza pojawiła się również na obu tylnych błotnikach.
Blacharz wycenil mi wstawienie i polakierowanie tych elementów na 2000 zł.
Powiem szczerze że nie widzi mi się ładowanie takiej kasy stąd moje pytanie czy nie lepiej auto wystawić już teraz na sprzedaż i kupić jakieś inne za 5 tys w lepszym stanie czy może jednak warto naprawiać te korozję i pojeździć sobie jeszcze kilka lat?
Tryq
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Clio 2
Silnik: 1.4 16v 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Cze 2018, 13:11

Nie warto wkładać tylę kasy, Ja zrobiłbym to budżetowo tzn. obszlifował rdzę potraktowałbym czymś na rdzę np R-STOP od APP na to szpachla i lakier w sprayu aby nie rzucało się w oczy. Rdza nie rozprzestrzenia się jak odetniesz jej tlen. Taką budżetową operacją jakiś czas jeszcze potrzyma. Dojeździć do końca i na złom. Jakbyś chciał go sprzedać to ile weźmiesz? 1000 zł?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Cze 2018, 18:19

Tak chyba zrobię z tylnymi nadkolami wg poniższego filmiku:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Co do progu to jest jak z tektury i zgniata się w rękach więc tu nie ma chyba innej rady jak wycięcie go i wstawienie nowego...
Tryq
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Clio 2
Silnik: 1.4 16v 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

04 Cze 2018, 20:24

Zawsze mozesz wyciąć tą rdze i kupić nowy próg i zainstalować go na nity lub wkręty, strzelić czarnym barankim i po problemie. Wiem że to partanina i pewnie niektórzy czytając to mówią co on pier..... no ale sory tu juz nie ma co ratować moim zdaniem dojeździć do końca i złom.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Cze 2018, 20:28

Moim zdaniem ratowanie takiego auta ma tylko sens, jeśli nie masz kasy na nowe auto, a czymś jeździć jeszcze ten rok-dwa musisz. Jeśli masz kasę i możliwość zmiany auta, to to zrób.

Sam kiedyś reanimowałem Golfa i z perspektywy czasu wiem, że mogłem nawet pożyczyć gotówkę i kupić cokolwiek nowszego. Dziś bym tak zrobił.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007