REKLAMA
Jakiś czas temu założyłem temat dotyczący Focusa I, ale plany trochę uległy zmianie, przybyło mi gotówki i zacząłem szukać czegoś droższego do ok. 20000PLN. Głównie zastanawiałem się nad Astrą III 1.7 CDTI oraz Focusem II 1.6 TDCI, generalnie jednak nie w tym rzecz. Obejrzałem już parę aut w regionie i z czasem zaczyna mnie to powoli męczyć. Staram się dokładnie przeglądać te ogłoszenia, wypytać przez telefon sprzedającego o auto, żeby nie tracić na darmo paliwa, ale w Polsce jak to w Polsce - 3/4 aut jest bezwypadkowych, w stanie idealnym, 100% sprawne, przebieg niski, bo od Niemca - emeryta. Auto do zdjęć odpicowane, zdjęcia w miarę zachęcające, ale już po przyjeździe na miejsce auto nawet w połowie nie jest zgodne z opisem i zapewnieniami.
Pomyślałem więc, że może spróbować pojechać za granicę, może będzie ciut pewniejsze auto, sprzedawca uczciwszy, pytanie tylko czy jest sens. Z tego, co słychać auta z Niemiec są już dość przebrane, ale znowu do Niemiec jest najbliżej. Kolejna sprawa taka, że u mnie znajomość języków obcych ogranicza się tylko do angielskiego w stopniu średnioprzeciętnym. Ponadto chciałbym, aby cena takiego auta była w miarę konkurencyjna dla tych, które oferowane są w Polsce, a nie wiem jak to wygląda poza granicami kraju. I gdzie najlepiej szukać - raczej internet czy jechać w jakieś miejsce i tam dopiero szukać? Chciałbym całą operację w miarę możliwości jak najszybciej załatwić. I jaki kraj jest najbardziej polecany? Myślałem coś o Austrii, ew. Belgia/Holandia. I jeszcze ostatnie pytanie - jak wiele formalności trzeba załatwić w przypadku kupna takiego pojazdu?
Ogółem więc lepiej cierpliwie szukać auta w kraju czy jednak lepiej spróbować wybrać się za granicę?
Pozdrawiam.