Czy warto sprowadzić auto z zagranicy? I skąd dokładnie?

03 Lip 2012, 15:25

Jakiś czas temu założyłem temat dotyczący Focusa I, ale plany trochę uległy zmianie, przybyło mi gotówki i zacząłem szukać czegoś droższego do ok. 20000PLN. Głównie zastanawiałem się nad Astrą III 1.7 CDTI oraz Focusem II 1.6 TDCI, generalnie jednak nie w tym rzecz. Obejrzałem już parę aut w regionie i z czasem zaczyna mnie to powoli męczyć. Staram się dokładnie przeglądać te ogłoszenia, wypytać przez telefon sprzedającego o auto, żeby nie tracić na darmo paliwa, ale w Polsce jak to w Polsce - 3/4 aut jest bezwypadkowych, w stanie idealnym, 100% sprawne, przebieg niski, bo od Niemca - emeryta. Auto do zdjęć odpicowane, zdjęcia w miarę zachęcające, ale już po przyjeździe na miejsce auto nawet w połowie nie jest zgodne z opisem i zapewnieniami.

Pomyślałem więc, że może spróbować pojechać za granicę, może będzie ciut pewniejsze auto, sprzedawca uczciwszy, pytanie tylko czy jest sens. Z tego, co słychać auta z Niemiec są już dość przebrane, ale znowu do Niemiec jest najbliżej. Kolejna sprawa taka, że u mnie znajomość języków obcych ogranicza się tylko do angielskiego w stopniu średnioprzeciętnym. Ponadto chciałbym, aby cena takiego auta była w miarę konkurencyjna dla tych, które oferowane są w Polsce, a nie wiem jak to wygląda poza granicami kraju. I gdzie najlepiej szukać - raczej internet czy jechać w jakieś miejsce i tam dopiero szukać? Chciałbym całą operację w miarę możliwości jak najszybciej załatwić. I jaki kraj jest najbardziej polecany? Myślałem coś o Austrii, ew. Belgia/Holandia. I jeszcze ostatnie pytanie - jak wiele formalności trzeba załatwić w przypadku kupna takiego pojazdu?

Ogółem więc lepiej cierpliwie szukać auta w kraju czy jednak lepiej spróbować wybrać się za granicę?

Pozdrawiam.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

03 Lip 2012, 18:08

Wystarczy szukać aut z Polskich salonów od pierwszych właścicieli, osób prywatnych.
Akurat tych samochodów których szukasz sprzedaje się kilka tysięcy rocznie i bez problemu można znaleźć coś takiego.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lip 2012, 22:38

Taki też byłby dla mnie idealny, bo i najpewniejszy, najbardziej udokumentowany, niemniej mnóstwo z tych aut jest przytarganych i często są niesamowicie dojechane.
Los_Dawidos
Aktywny

04 Lip 2012, 00:04

Jak samochód kupiony w salonie w Polsce może być przytargany? co najwyżej z fabryki na plac dealerski.
Nie chodzi mi o auta które są w Polsce tylko kupione w Polsce.
Jasiek90
Stały forumowicz

04 Lip 2012, 10:45

Ok, ok. Nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi z kolei o to, że wśród ogółu tych aut do sprzedaży mnóstwo jest przytarganych.
Los_Dawidos
Aktywny

05 Lip 2012, 10:30

Cięzko jest kupić auto zakupione w Polsce...ja juz szukam kilka miesięcy i same sprowadzone a boję się, że okażą się bite... Zastanawiam się nad tym, żeby poczekać i dozbierać kasę na jakieś 3 letnie autko....myslałam o fieście, wtedy było by mi łatwiej znaleźć okazałą sztukę...
ania19861
Nowicjusz

Auto: ford

05 Lip 2012, 11:14

Wiesz co... Jak auto było gdzieś lekko uderzone, nic się nie poprzestawiało, wszystko jest dobrze zrobione to można jeszcze spróbować coś takiego, oczywiście w dobrych pieniądzach wyrwać. Przecież to normalne, że kilkuletnie auto nie stało w miejscu, tylko jeździło i mogło mieć różne przygody.

Problem jest natomiast później takie auto odsprzedać, bo ludzie myślą, że miało zderzenie z człogiem i są bardzo nie ufni wobec takiego pojazdu, bo to już niebezpieczne, bo poduszki pewnie wystrzeliły, źle się prowadzi itd. itd.

Czasem jednak takie lekko uszkodzone auto to jedyna szansa, aby kupić nie zarżnięte auto z zagranicy, natomiast nigdy nie masz pewności, że jadąc 300 km nie ujrzysz dziada, który miał strzała z każdej strony, który według zapewnień miał mieć tylko delikatnie uszkodzony błotnik, dlatego też ja jeszcze przez miesiąc auta dla siebie w kraju nie znalazłem, bo w regionie nie ma nic specjalnego, a jak mam jechać kawał drogi, żeby stracić paliwo i się zdenerwować, bo zobaczę zupełnie coś innego niż to co miało być to szkoda pieniędzy i nerwów.
Los_Dawidos
Aktywny

05 Lip 2012, 11:44

A komisy dealreskie? można tam bez problemu znaleźć auta zostawione w rozliczeniu przez pierwszych właścicieli którzy serwisowali auta w danym salonie.
Będzie trochę drożej ale w perspektywie wydatków eksploatacyjnych które może generować auto rozbite bądź o dużym przebiegu w porównaniu do auta serwisowane zgodnie z zaleceniami producenta to warto IMO kupić samochód o rok starszy.
Jasiek90
Stały forumowicz

08 Lip 2012, 13:33

A coś takiego?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warto jechać i to w ogóle oglądać? Niby w Polsce zarejestrowany to już trochę opłat odpada, tylko, że pytanie jak zarejestrowany skoro nawet naklejki z rejestracją na szybie nie ma.

I czy 20 tys. za 5-letnie 207 to nie za mało? Z drugiej strony żadne tam wielkie wyposażenie.
Los_Dawidos
Aktywny

08 Lip 2012, 16:26

W opisie napisane jest, że opłacony, przygotowany do rejestracji.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca