Czy warto sprzedac mlodszego francuza i kupic starszego niemca ?

17 Sty 2016, 21:39

Witam wszystkich forumowiczow.

Zakladam nowy temat gdyz mam dylemat, posiadam aktualnie Citroena Xsare po liftingu z roku 2002 roku z silnikiem 2.0 HDI tym slabszym 90 konnym. Auto jest ok, nie psuje sie ale mam troche pieniedzy, chce dolozyc i kupic cos innego. Moje pytanie brzmi czy warto ????

Zalozmy ze sprzedam te Xsare za ok 6 tysiecy bo wiecej pewnie nie wyrwe. Moge dolozyc do 10 maksimum 11 tysiecy. Co dobrego kupie za te pieniedze?

Zaznaczam, ze w gre wchodzi tylko diesel bo robie duze przebiegi i benzyna jest nie oplacalna.

Napiszcie mi prosze czy jest sens sprzedawac to auto i kupowac jakies inne, zdaje sobie z tego sprawe, ze niemieckie moga byc duzo bardziej wyjezdzone.

Czekam na odpowiedzi.
eminem
Początkujący

Prawo jazdy: 12 10 1990
Auto: francuz

17 Sty 2016, 21:44

Ja bym został przy tym co masz,pewne auto to zawsze plus a z odłożonej kasy możesz kupić np ładne alumki na lato.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Sty 2016, 21:46

Aluski mam oryginalne Citroena. Auto jest w maksymalnej wersji wyposażeniowej, buda cala w jednym kolorku wlacznie z listwami, jedyna wada z zewnatrz jest opadajacy przedni zderzak i zmatowiale lampy. Nie wiem czym to usunac.....

Bardzo podoba mi sie czarne Toledo, ale jak mowie, nie wiem czy jest sens zmieniac...
eminem
Początkujący

17 Sty 2016, 21:49

Wg mnie nie warto, bo konstrukcyjnie to ten sam okres projektowania samochodów. Nie odczujesz dużej różnicy jeśli chodzi o materiały we wnętrzu, wyposażenie czy wygłuszenie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Sty 2016, 21:51

A gdybym poszukal Peugeota 407 ? Widze, ze chodza juz po ok 11 tysiecy, Cytryna C5 niestety sie mi nie podoba... zwracam uwage na wyglad auta dosyc. Moze cos z Japonii ?
eminem
Początkujący

17 Sty 2016, 21:52

eminem napisał(a):A gdybym poszukal Peugeota 407 ? Widze, ze chodza juz po ok 11 tysiecy

są ale to trupy. Sam 407 ma delikatne zawieszenie wielowahaczowe i problemy z elektroniką
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2016, 21:54

To co warto kupic i za ile zeby odczuc te roznice ? Jestem laikiem jesli chodzi o te sprawe, dla tego sie do Was zwracam :)
eminem
Początkujący

17 Sty 2016, 21:55

Kupno używanego auta teraz to duże ryzyko,często kończy się to straconym czasem i kasą na dojazd nie mówiąc już o nerwach.
Ja bym został przy Xsarze i zrobił te mankamenty,lampy możesz wymienić na nowe (stare zostaw na wszelki wypadek) a co do zderzaka obstawiam że są połamane zatrzaski i od tego są specjalistyczne firmy w których fachowcy potrafią nawet dosztukować brakujące części więc decyzja o tym czy spawać czy wymieniać zależy od tego ile jesteśmy gotowi zapłacić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Sty 2016, 21:56

Nie warto szczególnie, że chcesz diesla, a o zadbanego i niezajechanego ciężko w tej kasie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2016, 22:01

Skoro mowimy jeszcze o mankamentach Xsary to mam jeszcze jedno pytanie. Chcialem wymienic radio.. mam kaseciaka, mam sterowanie z kierownicy i ekranik z informacjami z radia nad nim. Z tego co sie orientowalem to jak wymienie na jakies inne to nie bedzie dzialac ani ekranik ani pilot przy kierownicy. Nie chce placic za radio z wyjsciem na sterowanie z pilota ok 800 zł czy tam iles... transmiter FM ma strasznie slaba jakosc. Slyszalem ze Emulator Zmieniarki to dobre rozwiazanie, jednak moze macie jakies alternatywy na ten problem ?
eminem
Początkujący

17 Sty 2016, 22:04

eminem napisał(a):mieniarki to dobre rozwiazanie, jednak moze macie jakies alternatywy na ten problem ?

jak masz wejście na zmieniarkę CD to polecam. Mam zmieniarkę USB/SD za 250zł podpiętą do oryginalnego radia w kostkę od zmieniarki zewnętrznej i działa to bez problemowo zachowując fabryczny wygląd, funkcje i jakość dźwięku.
tu przykład:
[link do oferty na Allegro wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2016, 22:08

Ok czyli pewnie zainwestuje w ten emulator. Jak mowie, lubie jak auto ladnie wyglada, a ten Citroen jest chyba troszke malo prestizowy... moze sie myle no ale.. Moze jednak warto poczekac, do zbierac i kupic za wieksza kase cos w przyszlosci
eminem
Początkujący

17 Sty 2016, 22:12

eminem napisał(a):Moze jednak warto poczekac, do zbierac i kupic za wieksza kase cos w przyszlosci

Zbieraj to wtedy odczujesz skok konstrukcyjny :ok:
Przy okazji wróć do nas z zapytaniem o poradę :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Sty 2016, 22:31

Marzeniem moim jest kupic stare E34 albo mietka 190 i je odrestaurowac, nie wiem czy by mnie to nie przeroslo, ale chcialbym sprobowac kiedys...

Jakbym mial taka zabawke to wtedy Xsara moglaby stac bez obaw, ze ja sprzedam bo bym nie mial juz powodow ;)
eminem
Początkujący