REKLAMA
Ja też kiedyś lałem przez cały miesiąc Vervę i Ultimate i powiem szczerze, że żadnej różnicy nie zauważyłem.
Ktoś coś wspominał o hamowni. Napewno jest to prawda, że na hamowni silnik pracujący na tych paliwach ma większą moc, nieco większe przyspieszenie itd. Ale warto się zastanowić w jakich warunkach ten samochód na hamowni "jedzie"... To jest to samo co dane techniczne każdego samochodu podawane przez producenta. I mimo, że po zakupie samochodu, który miał palić 7,5 l/100km okazuje się, że pali on w rzeczywistości 8 czy 9 litrów/100 km...
Ktoś wspominał tez o czystości tych paliw. Są one tak samo czyste albo " brudne" jak i te zwykłe. Nie wiem jak na prywatnych, przydrożnych stacjach, ale stacje Orlen, BP, Scheee czy Statoil mają dość częste kontrole paliw w ostatnich czasach. A każde paliwo musi spełniac określone normy.
Tak więc wg mnie, jeżeli producent silnika podaje, że należy wlewać paliwo 95, to 98 nie polepszy właściwości silnika. A czy wydłuży jego trwałość? Też to tak na 100% trudno określić. Nie wiemy ile silnik pojeździ bezawaryjnie na takim czy takim paliwie i czy jakaś awaria silnika, który pracuje na Pb95 byłaby do uniknięcia gdyby jeździło się na 98.
To raczej jest sprawa podświadomości - jak ktoś naleje 98 zamiast 95 i chce, żeby było czuć tą moc, to ją poczuje...Ale tylko w podświadomości.