Czy warto zakładać?

19 Kwi 2006, 21:36

Mam starą Astrę i myślę sobie co by zaszaleć z instalacją gazową.
Słyszałem przeróżne opinie, często bardzo skrajne. Na przykład że silnik szybciej się zużywa, albo że będzie dużo spalał i bardzo długo będzie się spłacała instalacja gazowa.

Jak ktoś ma doświadczenie w temacie to proszę o wypowiedź.
Kalmar32

23 Kwi 2006, 22:17

hmm...
ekonomia:lpg kosztuje 2 zł a benzyna 4,5 zł więc policz czy to Ci się opłaca :lol: :wink:
8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

24 Kwi 2006, 08:32

W twoim przypadku trzeba wziaść pod uwagę przebieg jaki ma silnik, jeżeli jest on zbyt duży zakładanie gazu mija się z celem. Tak jak kolega "grzestv" napisał musisz sobie wyliczyć czy przy dzisjejszej cenie gazu to ci sie opaca? Płacąc średnio ok 2tyś. za instalacje gazową będziesz musiał przejechać jakieś 20tyś. km żeby instalacja ci się zwróciła przy spałaniu 8L na 100km to tak orientacyjnie.

Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

24 Kwi 2006, 22:03

W twoim przypadku trzeba wziaść pod uwagę przebieg jaki ma silnik, jeżeli jest on zbyt duży zakładanie gazu mija się z celem.

hmm...kolega coś bzdury opowiada :evil:
ja użytkuje stare AUDI które ma gaz od 6 lat i nic niedzieje się z silnikiem,a instalacja zwróciła się po około 6 mies.to co kolega pisze to plotki i bajki :lol:
8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Kwi 2006, 22:09

Heh.. może nie sprecyzowałem dokładnie chodziło badziej o kondycję silnika bo jak wiadomo silnik może mieć dużo kilometrow przejechanych a jego kondycja bedzie nadal dobra. Miałem Nissana Sunny 1.3LX z gazem mial ponad 300tyś. :) a chodził rewelacyjnie...
ArteK
Forum Samochodowe

24 Kwi 2006, 22:10

Miałem Nissana Sunny 1.3LX z gazem mial ponad 300tyś. a chodził rewelacyjnie...

o no i widzi kolega :lol:
pozdro 8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...

25 Kwi 2006, 09:51

Jakie są konsekwencja użytkowania instalacji gazowej (BMW 3 E36 1.6), mam na myśli częstrzą wymianę świec, jakiś parownik (co to jest parownik :shock: ), słyszałem też opinie że silnik chodzi na such i takie tam. Jak jest w rzeczywistości ?
Paweł
Nowicjusz

25 Kwi 2006, 14:00

świece co 10tyś km.a reszta to spoko co 100tyś mębramy w reduktorze(parowniku :lol: ),a reszta to bzdury :twisted:
8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Kwi 2006, 22:05

Kolega "grzestv" zapomniał dodać że przy wymianie świec wymienia się zawsze filtr powierza i filrty gazowe i dalej się jeździ 8)
ArteK
Forum Samochodowe

25 Kwi 2006, 23:40

słuszna racja ale jak ma się wtrysk gazu to eksploatacja jak w aucie standartowym czyli tak jak zaleca producent pojazdu :lol:
8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Maj 2006, 20:46

Nie ktore silniki pozytywnie znoszą gaz i nie skraca sie ich żywotność tak jak w wiekszosci modeli.Nie zawsze sprawdza sie to ze nie opłaca sie zakladac gazu bo silnik sie szybciej niszczy.Ale i tak w wiekszosci sie to niestety sprawdza.Pozdro.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska