Czy warto zakupić Mercedesa GL ?

26 Sty 2011, 20:57

Witam. Chciałem poznać wasze opinie na temat Mercedesa GL, znajomy planuje zakup tego auta. Najbardziej pasowałaby mu wersja 320 CDI. Za około 190tys można już takiego wyrwać z początku produkcji, czyli 2006/2007. Może ktoś z was miał styczność z tym autem, jeździł, posiada? Bardzo proszę o opinie, sam nie mogę mu pomóc, bo nigdy nie miałem styczności z tym samochodem. Zaglądałem na autocentrum, ale żadnych pożytecznym wiadomości tam nie znalazłem. W grę raczej wchodzi tylko to auto, myślał jeszcze nad Q7, ale jednak bardziej skłania się do Mercedesa. Z góry dzieki.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

26 Sty 2011, 21:08

Nie miałem z tym autem do czynienia, ale wygląda rewelacyjne, jest mniej spotykanie niż Q7 i dużo ładniejsze. Sam jak bym miał kasę na takiego to napewno bym kupił.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

26 Sty 2011, 22:09

no własnie...pewnie mało kto ma takie auto :neutral:
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag

28 Sty 2011, 10:02

Czy znajomy porównuje legendarną Gelendę z paskudnym Q7 które wygląda jak wieloryb a prowadzi się jak wanna? :P

Ten Mercedes to świetny zakup - po pierwsze jest unikatowy - inne firmy starają się robić samochody wyglądające jak mydelniczki, a GL wygląda podobnie od lat. Oczywiście w środku wszystko jest tak jak powinno - nowoczesne i solidnie wykonane, chociaż TV ma tą wadę że nie działa podczas jazdy - żeby obejrzeć co tam nowego u Ryśka z klanu musisz się zatrzymać :P W sumie szkoda bo wprawdzie nie rozprasza kierowcy, ale pasażerom może się nudzić.

Po drugie - jest to auto terenowe, a nie pseudoterenowy SUV (nie wiem czy dla twojego znajomego będzie to miało znaczenie).

Generalnie auto dość męskie - zarówno z wyglądu jak i z obsługi - np. tylna klapa ciężko się otwiera i zamyka, szczególnie jeśli jest na niej koło zapasowe.

Ja miałem okazję jechać 220-konnym dieslem z automatem - i mimo sporej masy oraz automatu zbierał się szybko - może aż za szybko bo jego kierowca nie był najbystrzejszym okazem niestety :) Tak czy inaczej taka moc wystarczy w zupełności, więc nie ma co szukać tych z mocniejszym silnikiem które są już tylko benzynowe...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

28 Sty 2011, 12:01

Każdego Mercedesa wyprodukowanego po 2006 r. warto kupić,warunek tylko jeden.Trzeba mieć na niego kasę oraz na serwis,który kosztuje.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Sty 2011, 12:49

ACSznycel napisał(a):Czy znajomy porównuje legendarną Gelendę z paskudnym Q7 które wygląda jak wieloryb a prowadzi się jak wanna? :P

Ten Mercedes to świetny zakup - po pierwsze jest unikatowy - inne firmy starają się robić samochody wyglądające jak mydelniczki, a GL wygląda podobnie od lat. Oczywiście w środku wszystko jest tak jak powinno - nowoczesne i solidnie wykonane, chociaż TV ma tą wadę że nie działa podczas jazdy - żeby obejrzeć co tam nowego u Ryśka z klanu musisz się zatrzymać :P W sumie szkoda bo wprawdzie nie rozprasza kierowcy, ale pasażerom może się nudzić.

Po drugie - jest to auto terenowe, a nie pseudoterenowy SUV (nie wiem czy dla twojego znajomego będzie to miało znaczenie).

Generalnie auto dość męskie - zarówno z wyglądu jak i z obsługi - np. tylna klapa ciężko się otwiera i zamyka, szczególnie jeśli jest na niej koło zapasowe.

Ja miałem okazję jechać 220-konnym dieslem z automatem - i mimo sporej masy oraz automatu zbierał się szybko - może aż za szybko bo jego kierowca nie był najbystrzejszym okazem niestety :) Tak czy inaczej taka moc wystarczy w zupełności, więc nie ma co szukać tych z mocniejszym silnikiem które są już tylko benzynowe...

GL to taki wiekszt ML. wiec SUV w stu procentach. G-klasa i GL to zupelnie inne modele
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...

28 Sty 2011, 16:57

Jak wyżej, nie chodzi mi o G-klasse tylko o GL, taki ja tu [link do mobile.de wygasł]
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

28 Sty 2011, 22:42

Komus się chyba modele pomyliły i opisał G a nie GL.
fiko7
Stały forumowicz

29 Sty 2011, 11:46

Mój błąd, faktycznie. Opisałem G, a nie GL, którym nigdy nie jechałem i o któym nie wiem w sumie nic:)

Wg mnie GL wciąż będzie lepszy niż Q7, chociażby bardziej oryginalny bo Q7 jeździ więcej niż rowerów - a jak kolega chce wydać te 200tys. zł to wydaje mi się że zależy mu chociaż trochę na oryginalności :)

Jest też kilka innych fajnych (wg mnie fajniejszych :P ) terenówek: BMW X5, Infiniti FX, VW Touareg/Porsche Cayenne...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

29 Sty 2011, 13:02

BMW X5, Infinity FX, Touareg/Cayenne to nie są konkurencji GL'a a ML'a.
Konkurentem GL'a jest właśnie Q7 i Range Rover.
Nie miałem przyjemność obcować z tym samochodem poza obmacaniem w salonie więc się nie wypowiem choć jedno mogę stwierdzić na pewno, jest ogromny, znacznie większy od X5 i FX a od tego drugiego też znacznie lepiej wykończony.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2011, 15:20

Konkurencja dla Gl-a może być jeszcze Rklasa. Oczywiście jeżeli zrezygnujemy z jazdy w terenie(kwestia przeswitu, bo napęd ten sam)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

29 Sty 2011, 22:40

GL to taka prawie S klasa w innym wydaniu. Auto bardzoluksusowe ale z troszkę innym przeznaczeniem. Kolega mi opowiadał że kiedys w Moskwie pod jakąś dużą firma z jednej strony parkingu stały normalne auta a z drugiej strony same czarne Merce i wszystkie albo S albo GL (kilkanaście sztuk). Widok był niesamowity.
fiko7
Stały forumowicz

30 Sty 2011, 08:51

Konkurencją dla GL może być Navigator / Navigator L :D
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006