Czy wolno mieszać oleje na bazie mineralnej, HC z GTL?

04 Lut 2015, 15:41

Witam.
Mam dylemat. Czy wolno mieszać oleje na bazie mineralnej, HC z olejami na bazie GTL?

np. Total Quartz 9000 5w40 i np Shell Helix ultra 5w40?
np. Mobil 10W40 z Shell Helix ultra 5w40?

Związane jest to z tym, że nie wiem czym jest zalany silnik Peugeot 206 2.0 HDI 2001 bez FAP ciotki (prawdopodobnie Mobil 10W40 lub Total Quartz 5w40... )tego nie jestem pewny, chodzi o dolewkę.
Oraz daewoo Matiz 0.8, zalany Mobil 10w40.
Mam spore zapasy Shell Helix ultra na bazie GTL. Czy mogę do jednego i drugiego silnika zalać Shella? Następnie wymiana na Shell helix ultra 5w40.
bastek1080
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 06 1999
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Skoda Octavia II
Silnik: 1.6 8v BSE
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

06 Lut 2015, 13:36

Powiem tak - nigdy nie robiłem takich doświadczeń, ale zważając na to, że jeden olej jest z gazu ziemnego, a drugi z ropy, to lepiej tego nie mieszać. Tym bardziej, że jak się nie mylę jedynym producentem oleju z gazu ziemnego jest póki co właśnie Schell Hellix Ultra. Podejrzewam też, że nikt jeszscze nie mieszał tych olejów.
Na dolewki lepiej mieć taki sam olej jak jest w silniku i nie kombinować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2015, 13:10

Jak coś zawsze możesz całkowicie wymienić olej, co prawda wiąże się to z nieco wyższymi wydatkami, ale lepiej wymienić olej niż później części wymieniać.
Wiesman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1980
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,8
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

19 Kwi 2016, 12:00

Oleje z oznaczeniami HC to hydrokraki, tzn oleje uszlachetnione, które jednak powstały z użyciem baz mineralnych i syntetycznych. Oleje typu GTL, gas-to-liquid to oleje powstałe w wyniku użycia niekonwencjonalnych, wysokowydajnych, syntetycznych olejów bazowych. Z założenia tych dwóch typów nie powinno się mieszać. Jednak jeśli zachodzi taka konieczność (jest ubytek i trzeba go uzupełnić) to są one kompatybilne. Jednakże, trzeba mieć świadomość, iż na skutek tego działania, wyjątkowe właściwości oleju syntetycznego zostaną obniżone.
Np wszystkie oleje Mobil 1 powstały na bazie syntetycznych olejów bazowych PAO z gr.4 ( w wyniku określonego i kontrolowanego procesu z gazu ziemnego) i odpowiednio dobranego pakietu dodatków uszlachetniających
MrsMili
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 1990
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda CX9
Silnik: 3,5 DOHC 267KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

12 Maj 2016, 07:21

Oleje zawierające bazy uzyskane z gazu ziemnego nie zawierają zanieczyszczeń,posiadają świetne własności czyszczące silnik,nie powodują odkładania się nagarów w silniku,podobnie jest z palieami uzyskiwanymi z tego paliwa.Czy można mieszać,sądzę ,że tak.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lip 2016, 07:40

Patrząc po samym składzie,można sądzić że faktycznie można zmieszać oleje,natomiast czy w praktyce zda to egzamin? Szczerze mówiąc nie wiem bo nigdy nie przeprowadzałem takiego eksperymentu.
BestOils
Początkujący

Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...