Czy wymieniać całe progi zardzewiałe w 1/4

23 Cze 2020, 20:29

Witam
Mam progi podżarte w 1/4 długości, nie wiem czy wymieniać całe czy tylko robić wstawkę. Pozostała część wygląda dobrze a takie wspawywanie całej długości to wydaje mi się ryzykowne- chyba lepiej mieć mniej spawów niż więcej.
michal91
Obserwowany

24 Cze 2020, 11:05

Przy 1/4 nie ma sensu wymieniać całego ale to dopiero będzie widać dokładnie jak on wygląda jak się wytnie część skorodowaną. Wtedy należało by ocenić jaką długość należy wymienić żeby było dobrze.

Po takim zabiegu powinno się porządnie zabezpieczyć progi żeby już do nich nie wracać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Cze 2020, 16:58

Rokiko napisał(a):Przy 1/4 nie ma sensu wymieniać całego
ja mam odmiennie zdanie całkowicie, przy takim postępie korozji tylko i wyłącznie wymiana całego, pomimo że z wierzchu nie widać rdzy to pewnie w środku dzieje się już rudo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Cze 2020, 09:28

Kao napisał(a):pomimo że z wierzchu nie widać rdzy to pewnie w środku dzieje się już rudo.
Będzie widać po wycięciu co tam dalej się dzieje. Oczywiście bezpieczniej jest nastawić się na wymianę całego :) Ja kiedyś w Golfie miałem takie wżery i po wycięciu 1/3 okazało się że reszta jest w dobrym stanie więc blacharz nie wymieniał reszty.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kosmetyki samochodowe - niezbędnik każdego kierowcy
    Dbanie o samochód to nie tylko kwestia troski o jego stan techniczny. Kosmetyka auta jest równie ważna i wpływa nie tylko na samą jego prezencję, ale pozwala też na przedłużenie jego żywotności. Każdemu, nawet ...