Czym jeździć bez prawka

16 Wrz 2012, 15:51

Witam,
zarejestrowałem się na forum gdyż poszukuję informacji na temat "czym można jeździć bez prawa jazdy?".
Chodzi mi tu konkretnie o czterokołowce, ale nie quady, a coś w rodzaju microcarów.
Z tego co udało mi się dowiedzieć z przeglądania zasobów internetu, pojazdami lekkimi czyli tymi ważącymi do 350kg można bez problemu jeździć na dowód. Czy sprawa ma się z nimi tak samo jeśli jest to pojazd 4os.? Zdążyłem już znaleźć microcary o masie 349kg z dodatkową kanapą z tyłu i 4 osoby mogą jeździć, tylko nie wiem jak z wymogami uprawnień dla kierowcy wtedy, czy coś się zmienia.
I jeszcze pytanie co do microcarów z homologacją L7e. Wiem, że od 16 lat trzeba mieć B1, a po 18-stce? Czy trzeba mieć B1 lub B czy można też użytkować taki pojazd na dowód?
Z góry zaznaczam, że nie chcę opinii o microcarach tylko dowiedzieć się o wymagane uprawnienia do ich prowadzenia :D
Roberto221
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Wrz 2012, 18:34

bez uprawnień to rowerem reszta wymaga prawa jazdy, czy a czy B1 czy B to zależy od pojazdu ale wymaga
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Wrz 2012, 20:09

pocieszny napisał(a):bez uprawnień to rowerem

... i skuterem do 50 ccm ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

16 Wrz 2012, 20:33

Ale z tego co wiem, to te microcary małe co ważą 349kg i mają pojemność <50 są czasami rejestrowane jako motorower. Tym bardziej że (oficjalnie) nie przekraczają tej granicy 45km/h więc właściwie jak skuter, tylko wygląda jak mały samochodzik. A i jest do nich dodawany "certyfikat motoroweru". Jest taka informacja nawet, że "spełniają wszystkie polskie przepisy tzn. moc, pojemność, prędkość, masę" (to był cytat ze strony jednej z firm oferującej microcary w Polsce.
To jak to w końcu z tym jest? Wolałbym się w nic nie wkopać, bo pracodawca będzie kupował takowe samochodziki z racji małego spalanie (2-3l/100) i ja miałbym jednym z nich jeździć, a na razie nie zapowiada się żebym prawko robił w najbliższym czasie.
Roberto221
Nowicjusz

16 Wrz 2012, 21:18

motorower ma 2 koła i silnik poniżej 50ccm
nawet na melex i wóżek elektryczny musisz mieć uprawnienia
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Wrz 2012, 22:40

Czyli mam rozumieć, że sprzedający pisząc:
"takim pojazdem można poruszać się po polskich drogach - osoby pełnoletnie na dowód osobisty lub od 13 roku życia na kartę motorowerową" wprowadza wszystkich w błąd?
Przepraszam za taką nachalność, ale wolę mieć 100% pewności, bo z tego co tutaj widzę, to albo będę jeździł bez uprawnień albo wylatuję z roboty :no:
Roberto221
Nowicjusz

17 Wrz 2012, 15:21

pocieszny napisał(a):motorower ma 2 koła

Niekoniecznie - może mieć trzy ... Np. Velorex..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Wrz 2012, 16:58

tak ale tu chodziło o fakt, nie może mieć 2 osi :mrgreen:
czyli nie może być pojazdem 4ro kołowym
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Wrz 2012, 12:27

Czyli mam rozumieć, że sprzedawca takowych pojazdów zwyczajnie nabija się z potencjalnych kupujących bez prawka? Skoro oficjalnie informuje że można, to taki sobie 18-latek dajmy na przykład jedzie do niego, kupuje microcara, wyjeżdża i trafia na miśków i co? "A bo tamten pan co sprzedaje to powiedział, że mogę jeździć na dowód"? Wtedy chyba sprzedający miałby nieciekawie więc nie wiem czy by tak ryzykował. A jak obserwuję od dłuższego czasu, to zbyt ma bo coraz to nowsze modele ma, a wcześniejsze już zarezerwowane albo sprzedane.
Oprócz tego ten "certyfikat motoroweru".
To co, on wszystkich kiwa, czy jednak jest wszystko ok?
Roberto221
Nowicjusz

18 Wrz 2012, 12:58

amber gold tez oficjalnie inwestowało w złoto i legane umowy mieli nie?? :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Wrz 2012, 13:44

A co racja to racja :ok:
Tylko w takim wypadku zastanawia mnie dlaczego tak długo są na rynku i z powodzeniem sprzedają? Nie uwierzę, że nikogo nie skontrolowali tym bardziej, że dużo osób kupowało dla nastolatków zamiast skuterów.
I nikt by się za nich nie wziął tyle czasu, że oszukują ludzi?

Edit gdyż znalazłem co poniżej:
"Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim;"

Microcar o którym mówię jest czterokołowcem lekkim (czyli masa 349kg) i jak widać a art. ma 4 koła!!!
Tylko jeszcze jedno pytanie:
Mam 20 lat. Kartę motorowerową miałem wydawaną w 2006roku. Czy muszę teraz zdawać egzamin na tą kategorię AM czy z racji pełnoletności już mnie to nie obowiązuje? A może mogę gdzieś tą kartę wymienić na prawo jazdy AM?
Roberto221
Nowicjusz

05 Maj 2013, 14:15

tak czterokołowcem lekkim (pojazd kategori l6e) można jeżdzić bez uprawnień jeśli osoba kierująca jest osobą pełnoletnią i ukończyła 18 lat przed 19.01.2013.Natomiast na quady (kat,l7e)
potrzebne jest prawojazdy kat.B1
microcary
Obserwowany

Auto: skoda yeti
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

06 Maj 2013, 16:47

Kolego, przecież Ci wyraźnie napisałem.. Art. 133/3 wyklucza taką możliwość - podaj podstawę prawną, bo wprowadzasz ludzi w błąd..
Jedynie po wymianie "starej" karty motorowerowej na prawo jazdy AM(art. 133/2) mozna jeździć quadem lekkim .. Jesli się nie miało karty to trzeba iść i zdać egzamin na AM ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika